Camperroute door Marokko

Een unieke reisroute om Marokko te verkennen per camper

Er is niets mooier dan met je eigen camper door Marokko rond te reizen. De natuur, cultuur en de mensen maken Marokko tot één van de mooiste, maar vooral afwijkende camper bestemming dichtbij Europa. Zodra je Marokko binnenkomt voel je dat het anders is dan elk Europees camperland. En hoewel Marokko ver weg klinkt, valt dit reuze mee. Met ongeveer 2.500 kilometer sta je al in Afrika! Omdat Marokko nogal een ervaring is, en er wat negatieve vooroordelen en verhalen de ronde gaan, hebben we een camperroute door Marokko opgesteld die ideaal is voor een eerste bezoek. Je komt langs de mooiste plekken en leert het echte Marokko kennen. Neem voor deze camperroute voldoende tijd, minstens één maand, want Marokko is groter dan dat het op de kaart lijkt.

Combineer onze andere reisroutes

Eén reisroute gaat Marokko natuurlijk nooit goed dekken, kijk daarom tussen onze andere reisroutes door Marokko waar we op specifieke gebieden focussen. Of bekijk onze bezienswaardigheden om te zien wat jij absoluut niet mag missen. Hier nemen we je mee op een mogelijke reisroute voor jouw eerste Marokko camperreis. De route laat de diversiteit van Marokko zien. Aangezien de kans groot is dat je daarna blijft terugkomen weet je door deze route precies welke gebieden jou aanspreken. Helaas geven we Noord-Marokko niet de aandacht die het verdient, dit is om de simpele reden dat er minder faciliteiten voor camperaars aanwezig zijn.

Met de ferry naar Marokko: Er zijn meerdere opties om de oversteek per ferry naar Marokko te maken. Lees hier meer informatie over de oversteek met de camper. Wij bevelen de haven van Tanger-Med aan, daarom is dit het startpunt van de route.

Via de kust naar Marrakesh

Ook al komt het eerste deel van deze route niet in de andere routes voor, het is hier niet minder mooi. Het is zelfs heel erg relaxt om in dit gebied rustig kennis te maken met Marokko en een beeld te krijgen van het dagelijkse leven. Asilah is bijvoorbeeld een heerlijk vissersdorpje met een schitterende medina. Het is een veel gebruikte eerste overnachtingsplaats voor campers. Niet te ver van de haven af, er is een groot strand en de medina legt de lat voor de andere medina's gelijk hoog. Wildkamperen is in dit gebied niet echt te doen, daarom dat de camping in Moulay Bousselham aan te raden is. En mis de omgeving van deze camping niet.

In een rap tempo begeef je jezelf al in de eerste koningsstad van deze camperroute Rabat. Hoewel dit spannend klinkt zijn grote steden in Marokko eigenlijk vrij goed met een camper te rijden. Meer over met een camper in Rabat overnachten lees je hier. Via Mohammedia schieten we vervolgens het binnenland in richting Marrakesh (we slaan Casablanca over, maar is eenvoudig op te nemen in jouw route). Rondom Marrakesh vind je waarschijnlijk de beste campings in heel Marokko. Maar ook kun je midden in de stad op een parkeerplaats overnachten. Beide hebben wel iets. Wat je allemaal in Marrakesh kunt zien en doen lees je hier.

Lees hieronder verder!
 • Dasja en Ninja in de palmvalei
  anemptytextlline
 • Geiten in een argen boom, typisch Marokkaans
  anemptytextlline
 • Heerlijk verlaten strand nabij Mirleft
  anemptytextlline
 • Net buiten de palmvalei groeit al niets meer
  anemptytextlline
 • Tafraoute je bent magisch
  anemptytextlline
 • De haven van Essouaira
  anemptytextlline
 • Het meest kleurrijke dorp van Marokko
  anemptytextlline
 • Zo veel groen verwacht je niet in Marokko
  anemptytextlline
 • Het perfecte Sahara plaatje
  anemptytextlline
 • De winkelstraat van Tetouan
  anemptytextlline
 • Leerlooierij van Tetouan
  anemptytextlline
 • Tetouan ofwel de witte stad
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • We zijn te vroeg, deze is nog niet open
  anemptytextlline
 • Uitzichtpunt voor God's bridge
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Op naar de Zuidelijke Atlantische kust

De Noordelijke Atlantische kust heeft zo zijn charme, maar het Zuidelijke deel is toch echt wel een stukje mooier. Dit is de reden dat de eerste etappes van deze reisroute ook wat langere afstanden zijn, want in het zuiden wil je meer tijd besteden. Van Marrakesh rij je in een halve dag naar Essaouira en Sidi Kaouki. Mocht je surfboards in de camper hebben liggen dan is dit het moment om ze er uit te halen. Vanaf Essaouira naar het zuiden tot Sidi Ifni vind je verschrikkelijk veel mooie stranden, baaien en kliffen. Goede camperfaciliteiten met campings in overvloed en hier en daar nog een spot om te wildkamperen. In dit deel moet je gewoon genieten en doen wat goed voelt. De hoogtepunten van deze streek lees je trouwens hier.

Bezoek per vliegtuig: Willen mensen overkomen en een deel van de camperreis door Marokko meemaken? Dan zijn er enkele aankomst- en vertrekopties. De eerste is landen in Marrakesh, en weer vertrekken vanaf Agadir. De andere optie is om in Agadir te landen en mee te reizen tot de tweede keer dat er langs Marrakesh wordt gereden. De derde optie is om van Agadir of Marrakesh tot Fèz mee te rijden.

De Anti-Atlas en de Sahara woestijn

Na de nodige tijd aan de kust start helaas de weg terug omhoog. Gelukkig ligt er nog genoeg moois op de route om naar uit te kijken. Dat begint met een bezoek aan Tafraoute en omgeving, want je mag met de camper van valley niet missen natuurlijk ;). Vervolgens gaan we via Taroudant (mini-Marrakesh) naar de Sahara woestijn. We doen dit bewust in M'Hamid omdat dit voor het vervolg van de route mooier is, maar ook omdat M'Hamid veel minder toeristen ontvangt dan de tegenhanger Merzouga. Na de woestijn wordt het tijd om weer naar het noorden te rijden. Via Aït-Benhaddou en Ouarzazate (het Hollywood van Marokko) gaan we met de hoogste pas van Marokko (2.260 meter maar goed begaanbaar ook met een camper) de Hoge-Atlas over om via Marrakesh de N8 naar Fèz te volgen.

De weg naar het noorden

Vanaf Marrakesh loopt een schitterende, en goed te rijden weg (N8) helemaal tot Fèz. Onderweg kun je onder andere stoppen bij de Ouzoud watervallen, de bron van de Oum er-Rbia rivier of het schitterende afgelegen meer Aguelmane Sidi Ali. Via Azrou en Ifrane kom je uit bij de laatste twee koningssteden Fèz en Meknès. Aangezien je deze camperrondreis natuurlijk goed wilt afsluiten hebben we Chefchaouen tot het einde bewaard. Dit leuke stadje, en camping met uitzicht, doet zijn naam de blauwe parel eer aan. Het is wat toeristisch maar je kunt er vrij rustig doorheen wandelen zonder te veel lastiggevallen te worden. Daarnaast heeft de omgeving bij Chefchaouen nog een aantal mooie afsluiters te bieden. Van uitdagende hikes naar de top van de berg, tot één van de mooiste watervallen van Marokko, de Cascades d'Akchour. Via Tetouan en eventueel een stukje Middellandse-Zee kust komt er een einde aan deze reisroute en sta je weer te wachten op de ferry bij Tanger-Med.

7 comments on “Camperroute door Marokko”

 1. Zalig om jullie ervaringen te lezen! Wij zouden Marokko willen ontdekken met onze campervan, alleen heb ik schrik om onze trouwe viervoeter, Juul (cavalier king charles van 7 jaar) mee te nemen. Hij gaat normaal gezien overal mee naartoe maar deze keer heb ik schrik voor de hoge temperaturen. We zouden de volledige maan september reizen. Hoe hebben jullie dat ervaren met jullie prachtige hond?

  1. Thanks! Marokko is zeker een aanrader, laten we hopen het komend seizoen weer open gaat. Oe september is misschien nog wat aan de warme kant, zeker het binnenland. Ben bang je dan gebonden bent aan de kust, daar is het wat koeler. Maar rond die periode trekken veel mensen vanuit het binnenland naar de kust. Dus is het er een stuk drukker. Als Marokko onderdeel is van een grotere reis dan zou ik aanraden wat later in het jaar, rond de kerst, te gaan.
   Maar ook in die periode kan het erg warm zijn, maar als de camper isolatie een beetje goed is, en je houdt de cabine uit de zon dan is deze met de ramen open vaak nog goed koel te houden. Let wel dat als je met de hond naar Marokko gaat dat deze een bloedtest moet hebben gehad.

 2. Complimenten voor je mooie site!
  Sinds kort zijn wij gepensioneerd en overwegen ook een camperreis naar Marokko te maken. We denken aan november-december-januari.
  Hoe staat het dan met het weer? Is er kans op erg koude nachten? Kunnen we dan nog in zee zwemmen?

  1. Bedankt! Fijn dat jullie er wat aan hebben.
   Het weer is helemaal afhankelijk van het gebied. Op de volgende pagina gaan we dieper in op het klimaat in Marokko. Maar zwemen in de zee kan zeker, helemaal in de Middellandse Zee, maar het is vaak ook warm genoeg voor een snelle duik in de Atlantische Oceaan. Op deze route ga je waarschijnlijk wel een paar koude nachten tegen komen, zo is het deel onder de kop "de weg naar het noorden" grotendeels door de bergen en bestaat er zelfs de kans op sneeuw. Aan de kust zal je een enkele keer een koude nacht hebben. Het is daar zelfs mogelijk om te skiën in Marokko ;). Veel plezier met de voorbereiding!

 3. Prachtige reis en met veel plezier gelezen. Wij zelf hebben al veel gereisd en willen nu een keer naar Marokko. alleen er wordt altijd geschreven en verteld over de reis met een camper. Mijn vraag: is deze reis ook te doen met een auto, (4wheeldrive met hoge en lage gearing) met een caravan er achter?
  Hoop op een reactie,

  Met vriendelijke groet,
  Ton Heinsmann

  1. Hoi Ton, Dankjewel voor je reactie! Marokko is een fantastisch land om een rondreis te maken. Inderdaad veel mensen die met een camper gaan. Wij zien eigenlijk geen problemen om met een auto en caravan te gaan. Je zult misschien sommige wegen met je caravan niet willen rijden als je echt off road routes gaat doen. Maar alles wat wij hebben gereden met de camper kun je ook met de caravan prima doen. Bekijk deze routes maar eens dit zijn over het algemeen goed begaanbare wegen. Wij zeggen gewoon doen! Veel plezier 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram