Reisroute langs de koningssteden

Ontdek de vier oude hoofdsteden met deze reisroute

De vier koningssteden van Marokko lijken haast mythische proporties aan te nemen. Het is zelfs zo dat je volgens sommige Marokko niet hebt gezien als je deze steden niet in bent geweest. Dat gaat voor ons wat ver, het is een heerlijke route tussen de Koningssteden van Marokko maar tegelijkertijd is er genoeg anders moois te zien. Wat volgens ons pas echt Marokko is. Daarom doen we meteen een gekke aanbeveling, zeker omdat het om een reisroute langs de koningssteden betreft. Hier komt ie; laat Marrakesh lekker links liggen. Dit scheelt je namelijk 700 kilometer rijden. Heb je langer dan een week de tijd, dan is Marrakesh wel een optie. Maar dan vooral voor wat je onderweg tegenkomt. Om deze reden beginnen we de route met de drie noordelijke koningssteden; Rabat, Meknès en Fèz.

De eerste drie koningssteden

Alle koningssteden zijn voormalige hoofdsteden van het koninkrijk Marokko. Hier lees je daar meer over. De drie noordelijke koningssteden Rabat, Meknès en Fèz zijn ideaal te combineren aangezien de steden op nog geen 200 kilometer uit elkaar liggen. Ze zijn zelfs met een snelweg (A2, wel tol. De N6 is gratis) verbonden zodat je alle tijd kunt stoppen in het ontdekken van deze bijzondere steden. Heb je meer tijd? Geniet dan van de natuur die rondom deze steden te vinden is.

Vliegen op: Eigenlijk maakt het niet heel veel uit of je op Rabat of Fèz vliegt. Neem je Marrakesh mee dan is dit uiteraard ook een optie. Omdat wij goede ervaringen hebben met Fèz begint onze route langs de koningssteden daar. De goedkoopste vliegtickets vind je uiteraard hier, en een auto huren doe je hier.

Hoewel de koningssteden een rijke historie hebben, zie je dit niet direct terug als je door de steden loopt. Zeker niet als je door het centrum ofwel de medina loopt. Ook al zijn de medina's vaak groter van opzet in de koningssteden, je komt dezelfde sfeer tegen in andere (grotere) steden van Marokko. Wat de koningssteden onderscheid zijn de paar gebouwen die de, op dat moment heersende, koning in zijn hoofdstad heeft laten bouwen.

Tip: Trek minimaal twee dagen per stad uit, omdat de steden niet zo ver van elkaar vandaan liggen kan je prima in de ochtend of avond naar de volgende stad rijden. Voor onderstaande route adviseren we je om minimaal een week uit te trekken. Oh ja, omdat wij liever niet twee keer dezelfde weg rijden hebben we een rondje van de route gemaakt. Om tijd te besparen kun je uiteraard ook twee keer de snelweg pakken.

Lees hieronder verder!
 • Dasja en Ninja in de palmvalei
  anemptytextlline
 • Geiten in een argen boom, typisch Marokkaans
  anemptytextlline
 • Heerlijk verlaten strand nabij Mirleft
  anemptytextlline
 • Net buiten de palmvalei groeit al niets meer
  anemptytextlline
 • Tafraoute je bent magisch
  anemptytextlline
 • De haven van Essouaira
  anemptytextlline
 • Het meest kleurrijke dorp van Marokko
  anemptytextlline
 • Zo veel groen verwacht je niet in Marokko
  anemptytextlline
 • Het perfecte Sahara plaatje
  anemptytextlline
 • De winkelstraat van Tetouan
  anemptytextlline
 • Leerlooierij van Tetouan
  anemptytextlline
 • Tetouan ofwel de witte stad
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • We zijn te vroeg, deze is nog niet open
  anemptytextlline
 • Uitzichtpunt voor God's bridge
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Fèz ontdekken

Voor ons is dit de koningsstad met de meeste sfeer en diversiteit. Van schitterende bouwwerken, die een inkijkje geven in de periode dat het de belangrijkste stad van Marokko was, tot de heerlijke ongedwongen sfeer in de gezellige medina Fès el-Bali. Maar zeker ook de leerlooierijen die zich midden in de stad bevinden. Van de bouwwerken mag de Medersa Bou Inania niet gemist worden. Deze oude moskee, internaat en school is één van de weinige islamitische religieuze gebouwen die toegankelijk is voor niet-moslims. Geniet de eerste dag vooral van de medina en alles wat daar te vinden is. Van het heerlijke eten op de dakterrassen met uitzicht over de stad, de schitterende handgemaakte producten en natuurlijk van de lekkerste thee bij één van de vele cafeetjes. Gebruik de tweede dag om de hoogtepunten buiten de medina te verkennen, zo is het stadspark Jardin Jnan Sbil een fijne afwisseling om doorheen te wandelen tijdens een warme zonnige dag. Vanaf het park is het een korte wandeling de heuvel op naar de Merinidische graven. Hoewel ze er misschien niet heel spectaculair meer uitzien is dit wel de plek om over de stad uit te kijken. Een beter uitzicht ga je niet krijgen.

Extra opties: Wil je ook wat van de bijzondere natuur van Marokko meekrijgen? Vanuit Fèz zijn toffe dagtrips te ondernemen, bijvoorbeeld naar het Nationaal Park Jbel Tazzeka of de bossen rondom Ifrane en Azrou. Op die laatste twee gaan we onderaan deze pagina iets dieper in als je Marrakesh opneemt in je reisroute. Bekijk ook zeker de Midden-Atlas informatie voor deze dagtrips.

Door naar Meknès

Met nog geen anderhalf uur rijden sta je vanaf Fèz in Meknès. Wat hier vooral opvalt is dat de opbouw van de stad compleet anders is. De ruim 45 kilometer lange stadsmuren delen de stad op in verschillende wijken. Waar in Fèz de belangrijkste gebouwen van de koningsstad in het oude centrum te vinden zijn is er in Meknès een heel nieuw stadsdeel gebouwd. Speciaal voor de koning. Dit deel wordt de koningsstad genoemd. Alleen hier kun je al rustig een dag ronddwalen en je vergapen aan de Mausoleum van Moulay Ismaïl, Royal Stables en de Kara gevangenis. Uiteraard heeft ook Meknès zijn eigen medina die tegen de koningsstad aanligt en wordt gescheiden door het levendige plein Place el-Hedima.

De derde koningsstad: Rabat

Rabat is de enige koningsstad aan de kust. Ideaal om een dagje te ontspannen op het strand na alle hectiek uit de drukke steden. Maar uiteraard heeft Rabat ook een gezellige medina, een drukke souk (markt) en enkele indrukwekkende gebouwen. Daar blijft het niet bij, Rabat heeft meer. Zo is er in de directe omgeving veel historie te vinden. Bijvoorbeeld de oude Romeinse stad Sala en de tropische tuin Jardins Exotiques, gelegen in Sidi Boukandel iets noordelijk van Rabat.

In Rabat mag je de Tour Hassan en het Mausoleum van Mohammed V zeker niet missen. Als enige van de koningssteden heeft Rabat een klein stadsdeel met de iconische blauwe huizen, de Kasba van de Oudaya's. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het stadsstrand en de boulevard langs de rivier. Meer over ons bezoek aan Rabat lees je hier.

Koningssteden reisroute met Marrakesh

Heb je langer dan een week, of hou je van haasten, dan kan het interessant zijn om Marrakesh op te nemen in je reisroute. Zo pak je alle vier de koningssteden van Marokko in één keer. Het voegt ruim 700 kilometer toe aan de route, hou hier rekening mee. Zoals al eerder aangegeven, het is vooral interessant om Marrakesh op te nemen voor de onwijs gave natuur die je onderweg tegenkomt.

Tip: Neem je Marrakesh op in je route, dan raden we alsnog aan om te vliegen op Fèz of Rabat. Omdat Marrakesh veel drukker is dan de andere steden is het beter om eerst rustig te wennen aan Marokko in plaats van je direct in het diepen te gooien.

Te zien en doen in Marrakesh

Marrakesh is in vergelijking met de andere drie koningssteden hectischer. Zo hectisch zelfs dat het soms vervelend wordt. Doordat de stad wordt overspoeld door toeristen is het echte Marokko er bijna helemaal verdwenen en word je vaak gezien als wandelende portemonnee. Daadwerkelijk iedereen wil iets van je. Laat dit je er niet van weerhouden de mooie gebouwen en plaatsen van Marrakesh te ontdekken. Wees alleen wel voorbereid op veel aanspraak.

De plekken die je in Marrakesh niet mag missen zijn; Ben Yousses Madrasa, de Saaidian Tombs en enkele van de paleizen (wij bezochten het El Badi Palace). Uiteraard mogen ook de kleine winkelstraatjes of souks niet ontbreken. Ze zijn opgedeeld naar productcategorie dus dat houdt het lekker overzichtelijk. Hier gaan we dieper in op Marrakesh en de bovengenoemde bezienswaardigheden.

De route tussen Rabat - Marrakesh - Fèz

We beginnen bij het deel tussen Rabat en Marrakesh. Als je haast hebt kun je het beste de snelweg (A7) pakken. Dit is een tolweg, maar hiermee sta je met vier uur midden in de stad. Onderweg kom je langs groene vlaktes die je niet snel bij Marokko verwacht.
Wil je meer van de kust zien volg de kustweg dan via Casablanca tot El Jadida. Deze oude Portugese stad heeft een hele andere look en feel en voelt zelfs wat Europees aan. Vanuit daar kan je via de N7 naar Marrakesh, dit is maar 80 kilometer omrijden.

De weg tussen Marrakesh en Fèz heeft veel meer te bieden, alleen in dit stuk kun je prima een week vakantie vieren. Hoewel het allemaal iets van de hoofdweg (N8) vandaan ligt, is het de moeite waard om de omweg te nemen. Zo kan je onderweg langs de Ouzoud watervallen (met 110 meter hoog één van de hoogste van Marokko), de oorsprong van Oum er-Rbia rivier en het heerlijk afgelegen meer Aguelmane Sidi Ali. Volg je de N8 helemaal naar Fèz dan kom je langs Azrou, en stop hier zeker even. Net buiten Azrou vind je namelijk de Barbary Apen die de schitterende bossen rondom Azrou tot hun domein hebben gemaakt. Vervolgens lijk je in Ifrane even in Europa, en dan specifiek Zwitserland, aan te komen. Ook hier is het de natuur en de wandelmogelijkheden die de boventoon voeren. In de winter is het zelfs mogelijk om hier te skiën in Marokko. Heb je dan nog steeds tijd over dan is een bezoek aan Sefrou of het Nationaal Park Jbel Tazzeka nog de moeite waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram