Marokkaanse Cultuur

Uiterst vriendelijke mensen in een veelzijdige cultuur

Marokko staat bekend om haar veelzijdige en interessante cultuur welke totaal anders is dan die van Europa. Elementen als geschiedenis, het geloof en de tradities en gebruiken zijn de pilaren waarop de cultuur gevormd is. De afgelopen jaren is de Marokkaanse cultuur gemoderniseerd maar voordat je Marokko bezoekt is het toch goed om op de hoogte te zijn van een aantal gebruiken en tradities.

Inwoners

Marokko heeft sinds de jaren vijftig grote sociale veranderingen doorgemaakt. De traditionele stammenstructuur maakte plaats voor een op het gezin gebaseerde samenleving. De Berberse en Arabische bevolking leven in harmonie samen in dit Noord-Afrikaanse land dat ervoor heeft gezorgd om een etnisch en cultureel evenwicht in stand te houden. Op Egypte en Algerije na is Marokko het volkrijkste Arabische land. In 2013 woonden er 33,01 miljoen mensen. Het inwonersaantal groeit rap door, in 2020 woonden er 36,91 miljoen mensen in Marokko. Het overgrote deel van de Marokkaanse bevolking is (zeer) jong.

Taal

Het (standaard) Arabisch is de officiële taal en wordt op scholen onderwezen. Ook wordt in vrijwel alle officiële communicatie Arabisch gebruikt. Echter spreekt het overgrote deel van de bevolking het Marokkaans-Arabisch (Darija) dialect. Daarnaast zijn er verschillende Berbertalen zoals Tarifit, Tashelhiyt en Tamazight.

Door de vroegere Europese invloeden in Marokko is de Franse taal de tweede taal van het land en heeft nog steeds een belangrijke plaats in het dagelijkse leven. In het noorden, het voormalige Spaans-Marokko, wordt Spaans als tweede taal gehoord. Door deze geschiedenis kun je je in Marokko vaak goed verstaanbaar maken in het Frans. Maar ook zie je in openbare plaatsen communicatie-uitingen in het Frans en wordt er binnen bedrijven, winkels en restaurants vaak Frans gesproken. Engels is minder normaal en wordt alleen in de toeristensector gebruikt.

Religie

Marokko is een Islamitisch land waar het malikisme de staatsgodsdienst is. Het overgrote deel van de bevolking (98,7%) zijn soennitische moslims, 1,1% zijn christenen en 0,2% is joods. In het dagelijks leven staat het geloof centraal. Zo bidden veel moslims vijf keer per dag, de mannen doen dit vaak in een moskee, wordt er geen varkensvlees gegeten en heeft de jaarlijkse Ramadan een grote invloed op het dagelijkse leven van de Marokkanen.

Tradities en Etiquette

Wanneer je in een vreemd land bent is het handig om te weten wat de tradities en etiquette zijn. Zoals wij in Nederland onze gebruiken en gewoontes hebben heeft ook Marokko die. Daarom is het goed om jezelf hierop voor te bereiden zodat je voorkomt dat je per ongeluk iemand beledigd. De meest belangrijke tradities en etiquette zijn hieronder voor je uitgewerkt.

Opmerkelijk: Wist je dat heel veel Marokkanen bang zijn voor honden? Dit komt doordat de Islam honden als onrein bestempeld. Toch zagen we een kleine verandering, Marokkaanse families en jongeren wilden met Ninja op de foto en sommige vertrouwde ons toe dat ze thuis ook een hond hadden. Je kunt prima met je hond of kat naar Marokko op reis. Hou rekening met alle papieren die je hiervoor moet regelen. Alle benodige informatie over het meenemen van je hond of kat naar Marokko lees je hier.

Tekst gaat hieronder verder!
  • markt in mhamid marokko sahara
    Zelfs aan de rand van de Sahara vind je verse groenten
    anemptytextlline
  • De haven van Essouaira
    anemptytextlline
  • Dasja in het El Badi Palace (Marrakech)
    anemptytextlline
  • Salam aleikum Ninja
    anemptytextlline
  • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
    anemptytextlline
  • Geiten in een argen boom, typisch Marokkaans
    anemptytextlline
  • Geen idee wat daar staat XD
    anemptytextlline
  • Dadels, zo veel lekkere dadels
    anemptytextlline
  • Het perfecte Sahara plaatje
    anemptytextlline
  • De winkelstraat van Tetouan
    anemptytextlline
  • Leerlooierij van Tetouan
    anemptytextlline
  • Tetouan ofwel de witte stad
    anemptytextlline
  • Met de camper door het Rifgebergte
    anemptytextlline
  • We zijn te vroeg, deze is nog niet open
    anemptytextlline
  • Uitzichtpunt voor God's bridge
    anemptytextlline

Start jouw Marokko rondreis!

Start jouw Marokko rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 7 maanden toeren door dit gastvrije Noord-Afrikaanse land. We hebben alles over Marokko overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Marokkaanse cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Marokko. Met of zonder camper.

Bekijk het eBook

Gastvrijheid

Marokkanen zijn vriendelijke mensen. Gastvrijheid is een erezaak waardoor je na een paar minuten al kan worden uitgenodigd om bij hen thuis een glas thee te drinken of een maaltijd te eten. Een weigering op deze uitnodiging kan worden opgevat als een belediging. In geen geval bied je aan om voor de maaltijd te betalen. Als teken van respect is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen voor het betreden van het huis. Tijdens onze reizen hebben we nog een aantal opvallende gebruiken ervaren, 'op z'n Marokkaans' hebben we het genoemd. Van de ongekende gastvrijheid tot de hulpvaardigheid, het autorijden en de omgang met de natuur, alles loopt anders dan wij in Nederland gewend zijn. Dat maakt het vaak leuk, maar kan ook soms voor wat ergernis zorgen.

Dineren

Wanneer je bij een Marokkaanse familie bent uitgenodigd om te eten is het slim om je voor te bereiden op grote hoeveelheden voedsel. Het is gebruikelijk om met de handen te eten. Het kan voorkomen dat de mannen en vrouwen gescheiden eten waarbij de mannen als eerste eten. Vaak wordt een maaltijd afgesloten met mierzoete muntthee.

Let op: Wanneer je met je handen eet gebruik dan alleen de rechterhand. De linkerhand dient namelijk voor persoonlijke hygiëne en wordt dus als onrein gezien.

Islamitische gebruiken

Doordat de Islam de staatsgodsdienst is, is de koning de leider van de gelovigen. Het bekritiseren van de koning of de Islam vindt men slecht. Ga je naar Marokko tijdens de Ramadan? Zorg er dan voor dat je niet eet, drinkt of rookt in het openbaar. Ook stelletjes horen altijd op straat een gepaste afstand te houden. Zo is zoenen in het openbaar niet oké, maar zien we het af en toe wel gebeuren op straat. Daarnaast wordt het je ook niet in dank afgenomen wanneer je iemand stoort in zijn gebed of zomaar een foto maakt.

Kleding

Al is Marokko de afgelopen jaren gemoderniseerd en de houding tegenover kledingvoorschriften veranderd toch moet je bedacht zijn op je kleding. Waar in de grote moderne steden westerse kleding prima is wordt dat in oude stadswijken of op het platteland niet zo gezien. Schaarse kleding zoals rokjes, korte broeken en kleding waarbij de schouders en borst bloot zijn kunnen als beledigend opgevat worden. Hou je (als vrouw zijnde) van topless zonnen of zwemmen bewaar dat dan voor Europa. Je kunt zelfs gearresteerd worden voor bijvoorbeeld naakt op het strand liggen. Naaktlopen is namelijk streng verboden in Marokko.

Afdingen

Ben jij een koning in het afdingen en haal je hier plezier uit? Mooi want de kooplui in Marokko zijn teleurgesteld als je niet deelneemt aan het afdingen. Het afdingen is een Marokkaans gebruik. Blijf altijd vriendelijk lachen als je afdingt want het hele proces is maar een spel.

Let op: afdingen gebeurt niet op eten, het slimste is om niet naar de prijs te vragen aangezien ze dan soms een hogere hanteren voor toeristen. Begin alleen aan afdingen als je ook echt van plan bent iets te kopen. Het wordt als respectloos ervaren als je halverwege het proces weg loopt. Lees hier onze tips om beter om te gaan met Marokkaanse verkopers.

Drinken

Alcoholische dranken zijn in de grote westerse supermarkten en de betere restaurants te koop maar wel prijzig. Het is in Marokko namelijk niet gewoon om alcohol te drinken. Een echt Marokkaans drankje is de zoete muntthee dat symbool staat voor gastvrijheid. De thee wordt in een klein smal glaasje geserveerd en het is gebruikelijk om drie glazen te drinken.

Hoewel de koffie minder populair is dan de muntthee zijn de Marokkanen toch trots op hun eigen koffie. De koffie wordt sterk gedronken en vaak een beetje gemengd met kokend water. Een zwarte koffie is een qahwa kahla en hier moet je specifiek om vragen. Anders krijg je namelijk een noss noss dat bestaat uit half koffie en half melk. Een vitaminen boost pak je met de versgeperste sinaasappelsap dat onder een van de Marokkaanse specialiteiten valt.

De Marokkaanse keuken

Centraal in de Marokkaanse keuken staan de kruiden, specerijen en vlees. Lamsvlees en rundvlees zijn twee zeer populaire vleessoorten in de Marokkaanse gerechten. Ook al worden er veel verschillende kruiden en specerijen gebruikt de gerechten zijn zelden pittig. Afkomstig van de Berberbevolking is de couscous dat nu een basisgerecht is in de Marokkaanse keuken. De verdere keuken is in het verleden beïnvloed door omringende landen. Zo hebben de Arabieren brood, peulvruchten en specerijen geïntroduceerd. Rondtrekkende stammen brachten dadels en melk mee, en vanuit Andalusië zijn olijven en citroenen over komen waaien. Het slow cooking proces van de Tajine is een veelvoorkomend hoofdgerecht dat geserveerd wordt met matlouh (plat brood).

Tip: Zelf boodschappen doen in Marokko? Naast een aantal grote supermarktketens vind je de lekkerste verse producten op de souk (markt) of in kleine groente winkels, slagerijen of bakkerijen langs de weg. Meer informatie over het boodschappen doen lees je in dit blog.

Nog meer tips & tricks geven we je op deze pagina. Van drinkwater en info over het visum tot handige woordjes, politiecontroles en het tijdsverschil.

3 comments on “Marokkaanse Cultuur”

  1. Beste,
    Wij kennen in Vlaanderen het gebruik dat kinderen op 11 november verkleed huis-aan-huis "Sint Maarten" liederen zingen.

    Ik hoorde naar aanleiding van deze gelegenheid dat er in Marokko een 'gelijkaardig' gebruik bestaat waarbij de kinderen dan een huisgebakken zoet broodje krijgen, versierd met noten, amandelen, etc...

    Kent u dit gebruik? ... en kent u ook de Arabische benaming ervan?

    Leuk als u me dit kan laten weten 🙂

    1. Hey, met een normale fles bedoelen we de standaard flessen die je normaal gesproken in campers ziet. Deze staande flessen, vaak 12KG, zijn er ook specifiek voor LPG. Zo hoef je niet per se een damptank te plaatsen onder de wagen maar kan je de fles simpelweg vervangen. Hiervoor moet dan wel een buiten vul aansluiting geplaatst worden, maar daardoor kan er wel aan de pomp LPG getankt worden. Direct op de fles mag namelijk niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Nog meer over Marokko?

Check ons eBook Reizen in Marokko. Voor maar €15,- heb je het eBook Reizen in Marokko al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Marokko.

Bekijk het eBook
Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram