Marokkaanse Cultuur

Uiterst vriendelijke mensen in een veelzijdige cultuur

Marokko staat bekend om haar veelzijdige en interessante cultuur welke totaal anders is dan die van Europa. Elementen als geschiedenis, het geloof en de tradities en gebruiken zijn de pilaren waarop de cultuur gevormd is. De afgelopen jaren is de Marokkaanse cultuur gemoderniseerd maar voordat je Marokko bezoekt is het toch goed om op de hoogte te zijn van een aantal gebruiken en tradities.

Inwoners

Marokko heeft sinds de jaren vijftig grote sociale veranderingen doorgemaakt. De traditionele stammenstructuur maakte plaats voor een op het gezin gebaseerde samenleving. De Berberse en Arabische bevolking leven in harmonie samen in dit Noord-Afrikaanse land dat ervoor heeft gezorgd om een etnisch en cultureel evenwicht in stand te houden. Op Egypte en Algerije na is Marokko het volkrijkste Arabische land. In 2013 woonden er 33,01 miljoen mensen en de verwachting is dat dit met een gestaag tempo blijft stijgen. Het overgrote deel van de Marokkaanse bevolking is (zeer) jong.

Taal

Het (standaard) Arabisch is de officiële taal en wordt op scholen onderwezen. Ook wordt in vrijwel alle officiële communicatie Arabisch gebruikt. Echter spreekt het overgrote deel van de bevolking het Marokkaans-Arabisch (Darija) dialect. Daarnaast zijn er verschillende Berbertalen zoals Tarifit, Tashelhiyt en Tamazight.

Door de vroegere Europese invloeden in Marokko is de Franse taal de tweede taal van het land en heeft nog steeds een belangrijke plaats in het dagelijkse leven. In het noorden, het voormalige Spaans-Marokko, wordt Spaans als tweede taal gehoord. Door deze geschiedenis kun je je in Marokko vaak goed verstaanbaar maken in het Frans. Maar ook zie je in openbare plaatsen communicatie-uitingen in het Frans en wordt er binnen bedrijven, winkels en restaurants vaak Frans gesproken. Engels is minder normaal en wordt alleen in de toeristensector gebruikt.

Religie

Marokko is een Islamitisch land waar het malikisme de staatsgodsdienst is. Het overgrote deel van de bevolking (98,7%) zijn soennitische moslims, 1,1% zijn christenen en 0,2% is joods. In het dagelijks leven staat het geloof centraal. Zo bidden veel moslims vijf keer per dag, de mannen doen dit vaak in een moskee, wordt er geen varkensvlees gegeten en heeft de jaarlijkse Ramadan een grote invloed op het dagelijkse leven van de Marokkanen.

Tradities en Etiquette

Wanneer je in een vreemd land bent is het handig om te weten wat de tradities en etiquette zijn. Zoals wij in Nederland onze gebruiken en gewoontes hebben heeft ook Marokko die. Daarom is het goed om jezelf hierop voor te bereiden zodat je voorkomt dat je per ongeluk iemand beledigd.

Lees hieronder verder!
 • Dasja en Ninja in de palmvalei
  anemptytextlline
 • Geiten in een argen boom, typisch Marokkaans
  anemptytextlline
 • Heerlijk verlaten strand nabij Mirleft
  anemptytextlline
 • Net buiten de palmvalei groeit al niets meer
  anemptytextlline
 • Tafraoute je bent magisch
  anemptytextlline
 • De haven van Essouaira
  anemptytextlline
 • Het meest kleurrijke dorp van Marokko
  anemptytextlline
 • Zo veel groen verwacht je niet in Marokko
  anemptytextlline
 • Het perfecte Sahara plaatje
  anemptytextlline
 • De winkelstraat van Tetouan
  anemptytextlline
 • Leerlooierij van Tetouan
  anemptytextlline
 • Tetouan ofwel de witte stad
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • We zijn te vroeg, deze is nog niet open
  anemptytextlline
 • Uitzichtpunt voor God's bridge
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Gastvrijheid

Marokkanen zijn vriendelijke mensen. Gastvrijheid is een erezaak waardoor je na een paar minuten al kan worden uitgenodigd om bij hen thuis een glas thee te drinken of een maaltijd te eten. Een weigering op deze uitnodiging kan worden opgevat als een belediging. In geen geval bied je aan om voor de maaltijd te betalen. Als teken van respect is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen voor het betreden van het huis.

Dineren

Wanneer je bij een Marokkaanse familie bent uitgenodigd om te eten is het slim om je voor te bereiden op grote hoeveelheden voedsel. Het is gebruikelijk om met de handen te eten. Het kan voorkomen dat de mannen en vrouwen gescheiden eten waarbij de mannen als eerste eten. Vaak wordt een maaltijd afgesloten met mierzoete muntthee.

Let op: Wanneer je met je handen eet gebruik dan alleen de rechterhand. De linkerhand dient namelijk voor persoonlijke hygiëne en wordt dus als onrein gezien.

Islamitische gebruiken

Doordat de Islam de staatsgodsdienst is, is de koning de leider van de gelovigen. Het bekritiseren van de koning of de Islam vindt men slecht. Ga je naar Marokko tijdens de Ramadan? Zorg er dan voor dat je niet eet, drinkt of rookt in het openbaar. Ook stelletjes horen altijd op straat een gepaste afstand te houden. Zo is zoenen in het openbaar niet oké, maar zien we het af en toe wel gebeuren op straat. Daarnaast wordt het je ook niet in dank afgenomen wanneer je iemand stoort in zijn gebed of zomaar een foto maakt.

Kleding

Al is Marokko de afgelopen jaren gemoderniseerd en de houding tegenover kledingvoorschriften veranderd toch moet je bedacht zijn op je kleding. Waar in de grote moderne steden westerse kleding prima is wordt dat in oude stadswijken of op het platteland niet zo gezien. Schaarse kleding zoals rokjes, korte broeken en kleding waarbij de schouders en borst bloot zijn kunnen als beledigend opgevat worden. Hou je (als vrouw zijnde) van topless zonnen of zwemmen bewaar dat dan voor Europa. Je kunt zelfs gearresteerd worden voor bijvoorbeeld naakt op het strand liggen. Naaktlopen is namelijk streng verboden in Marokko.

Afdingen

Ben jij een koning in het afdingen en haal je hier plezier uit? Mooi want de kooplui in Marokko zijn teleurgesteld als je niet deelneemt aan het afdingen. Het afdingen is een Marokkaans gebruik. Blijf altijd vriendelijk lachen als je afdingt want het hele proces is maar een spel.

Let op: afdingen gebeurt niet op eten, het slimste is om niet naar de prijs te vragen aangezien ze dan soms een hogere hanteren voor toeristen. Begin alleen aan afdingen als je ook echt van plan bent iets te kopen. Het wordt als respectloos ervaren als je halverwege het proces weg loopt. Lees hier onze tips om beter om te gaan met Marokkaanse verkopers.

Drinken

Alcoholische dranken zijn in de grote westerse supermarkten en de betere restaurants te koop maar wel prijzig. Het is in Marokko namelijk niet gewoon om alcohol te drinken. Een echt Marokkaans drankje is de zoete muntthee dat symbool staat voor gastvrijheid. De thee wordt in een klein smal glaasje geserveerd en het is gebruikelijk om drie glazen te drinken.

Hoewel de koffie minder populair is dan de muntthee zijn de Marokkanen toch trots op hun eigen koffie. De koffie wordt sterk gedronken en vaak een beetje gemengd met kokend water. Een zwarte koffie is een qahwa kahla en hier moet je specifiek om vragen. Anders krijg je namelijk een noss noss dat bestaat uit half koffie en half melk. Een vitaminen boost pak je met de versgeperste sinaasappelsap dat onder een van de Marokkaanse specialiteiten valt.

De Marokkaanse keuken

Centraal in de Marokkaanse keuken staan de kruiden, specerijen en vlees. Lamsvlees en rundvlees zijn twee zeer populaire vleessoorten in de Marokkaanse gerechten. Ook al worden er veel verschillende kruiden en specerijen gebruikt de gerechten zijn zelden pittig. Afkomstig van de Berberbevolking is de couscous dat nu een basisgerecht is in de Marokkaanse keuken. De verdere keuken is in het verleden beïnvloed door omringende landen. Zo hebben de Arabieren brood, peulvruchten en specerijen geïntroduceerd. Rondtrekkende stammen brachten dadels en melk mee, en vanuit Andalusië zijn olijven en citroenen over komen waaien. Het slow cooking proces van de Tajine is een veelvoorkomend hoofdgerecht dat geserveerd wordt met matlouh (plat brood).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram