Reisroute langs de surfkust van Marokko

Een reis langs de beste surfspots van Marokko

Voor de lekkerste golven, en een prima klimaat, moet je in Marokko zijn tijdens de winter. Naast perfecte golven, vooral righthanders, is de gastvrijheid en het land zelf een unieke ervaring. Dit is een surftrip die je niet snel zult vergeten. Hoewel Marokko steeds populairder wordt als surfbestemming, en je dit op sommige spots terugziet in het water, zijn er nog genoeg spots waar je maar met een handjevol mensen in de line-up ligt. Tijdens deze route nemen we beide soorten spots op, zodat je zelf kan zien wat voor jou het beste werkt.

Opmerking: Om zoveel mogelijk tijd over te houden om te surfen in Marokko beginnen we deze reisroute in Agadir. Je kan er ook voor kiezen om te starten in Marrakesh, hoewel je dan meer kilometers maakt heb je de mogelijkheid om een rondje te maken. Het voordeel van Agadir is dat je op je favoriete spot nog een keer kan surfen.

Naar het noorden tot Essaouira

Agadir zelf kent een groot strand, maar zelfs in de winter zijn de golven hier redelijk schaars. Als het werkt, is het een ideaal beginnersstrand. Als je de N1 naar het noorden volgt kom je vrij snel uit bij Taghazoute. Het bekendste surfdorp van Marokko. Helaas is dit terug te zien aan de grote groepen mensen in het water. Blijf zolang je het uithoudt maar wees gerust, er komen minder drukke spots aan. De bekende plekken rondom Taghazoute, zoals Anchor Point, Banana Beach en Boilers zijn al iets rustiger (ook vooral voor de gevorderde surfer) maar zijn vaak nog druk te noemen. Zo ook Imsouane, waar The Bay op goede dagen de langste golven produceert. Uiteraard trekt de langste golf van Marokko mensen aan, maar als je vroeg je bed uitkomt of in het water een goede positie pakt zijn golven gegarandeerd.
Sidi Kaouki is voor ons de fijnste surfspot, het is hier bijna nooit druk (als je op de goede spot zit) en met zowel een rechtse als linkse kun je lekker afwisselen! De laatste stop naar het noorden is Essaouira. Er hangt hier een chille vibe en ook is er een fijne surfscene. Essaouira heeft een beschutte baai, dus met een flinke swell zit je hier goed. Het kan hier wel erg hard waaien.

Onze spot in Sidi Kaouki: Hoewel het dorp, en de surfshops, rechts van het strand zitten is de fijnste spot helemaal links. Bij de rivier. De plek rechts is een beach break waar je door het oude huis op de punt redelijk uit de wind zit. Links vind je een pointbreak (links van de rivier) en een beach break (rechts van de rivier) naast elkaar.