Meknès en Fès

Twee bijzondere koningssteden dichtbij elkaar

Zowel Meknès als Fès zijn redelijk in het noorden van Marokko te vinden in de Midden-Atlas. Deze twee steden behoren tot de vier koningssteden en liggen op nog geen uur rijden van elkaar verwijderd. De steden hebben hun eigen charme en kenmerken. Fès is de oudste koningsstad en door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Meknès kent ook een groot historisch belang en staat tegenwoordig bekend om zijn olijven, wijn en muntthee.

Doordat deze twee grote steden in de Midden-Atlas liggen is de natuur nooit ver weg. Ben je op zoek naar een vakantie waar stad gecombineerd kan worden met natuur dan zit je hier goed. Vanaf Fès rij je al snel de bergen in waar niets meer terug te zien is van de drukte in de stad. Voor een historisch hoogstandje bezoek je vanaf Meknès de antieke stad Volubilis.

 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Een van de stadspoorten van Fez
  anemptytextlline
 • Zo veel lekkers
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline
 • De ondergrondse gevangenis van Meknes
  anemptytextlline
 • Shoppen in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Lars bij het aangelegde meer van Meknes
  anemptytextlline
 • Leerlooierij in het centru van Fez
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Leerlooierijen van Fez
  anemptytextlline
 • Het kleurrijkste straatje van Fez
  anemptytextlline
 • De toegang tot de Koningsstad van Meknes
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoogtepunten Meknès en Fès

Ook al zijn wij niet per se echte stadsliefhebbers te noemen, toch is een bezoek aan een stad af en toe erg leuk. De eerste trip in Marokko hebben wij Meknès en Fès niet aangedaan. Ons tweede bezoek aan Marokko startte daarom met deze twee steden. Een kleine greep van leuke spots om te bezoeken. Maar ga vooral zelf op onderzoek uit!

Medina van Fès – De historische medina heet Fès el-Bali. Er zullen veel mannetjes proberen om jouw gids te worden want je kan je weg echt niet vinden in al die kleine straatjes. Onzin, twee keer hebben we de stad bezocht en twee keer zonder problemen door de medina gestruind. Of we alles hebben gevonden weten we niet, maar genoeg was het zeker. Bereid je voor op de leukste winkeltjes en hebbedingetjes, je komt waarschijnlijk niet met lege handen de medina uit.

Leerlooierijen – Fès staat bekend om de leerlooierijen midden in de medina. Hoe dichter je bij de rivier komt hoe vaker je wordt aangesproken of je het wilt zien. Vaak moet je een klein bedrag betalen om op een balkon van een winkel naar de leerlooierij te mogen kijken. Bereid je voor op de stank. Alles wordt met handen en voeten gedaan, of het gezond is dat vragen wij ons af. Indrukwekkend om te zien is het wel. Tip, laat je in zo een winkel niet dwingen om een mooie tas, leren jas of schoenen te kopen. Je bent niets verplicht, wel handig om vooraf even de prijs af te spreken om op het balkon te mogen kijken. Wij hebben €2,- voor twee personen betaald.

Medersa Bou Inania – De daken van deze grootste madrasa steken overal bovenuit. Op het moment dat je over de medina van Fès uitkijkt schitteren de groene dakpannen je tegemoet. Deze madrasa dienden als moskee, internaat en school. Tegenwoordig is dit één van de weinige islamitische religieuze gebouwen die toegankelijk is voor niet-moslims.

Merinidische graven – Op een heuvel tussen de olijfbomen en cactussen liggen 16de-eeuwse ruïnes van een Merinidisch paleis en een necropolis. Nou zijn de ruïnes en de graven niet heel spannend. Maar het uitzicht wat je hier krijgt over de mega-stad Fès is de wandeling omhoog dubbel en dwars waard.

Medina van Meknès – Persoonlijk vonden wij de medina van Meknès niet heel bijzonder. Het zijn wederom schattige kleine straatje met winkeltjes waar de bevolking druk is om hun waar te verkopen. Goed om doorheen te wandelen maar voor ons niet waar Meknès omdraait.

Koningsstad Meknès – Waar het wel omdraait is de Koningsstad. Een groot stadsdeel van Meknès. Binnen dit deel staan indrukwekkende gebouwen zoals het Mausoleum van Moulay Ismaïl, Royal Stables en de golfbaan voor de koning. Maar ook kun je ondergronds gaan om de Kara gevangenis te bezoeken of kom je even bij aan de rand van het Bassin Souani.

Place el-Hedima – Ooit was dit plein de hoofdingang van de Koningsstad van Meknès. Hedendaags is dit een bruisende plek die vooral 's avonds tot leven komt. Mensen verkopen hun producten, eetkraampjes bereiden lekkere gerechten en er zijn slangen en andere reptielen te zien. Dit plein is het lieve broertje van het Djemaa el Fna in Marrakesh.

Stadsmuren – Meknès kent dikke stadsmuren met een lengte van in totaal 45 kilometer. Overal doemen imposante poorten op waarmee je een nieuw deel van de stad ingaat.

Volubilis – Eerder al even aangestipt. Op ongeveer 30 kilometer noordelijk van Meknès is de antieke stad Volubilis te bezoeken. Dit is een oude Romeinse stad waar nu nog veel overblijfselen van te zien zijn. Zo zijn de triomfboog en de basilica nog erg goed intact en indrukwekkend om te zien.

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *