Zuid-Marokko en de Westelijke Sahara

Waar eindeloze zandduinen de boventoon voeren

Het zuidwestelijke deel van Marokko is uitgestrekt en kent een verscheidenheid aan spectaculaire landschappen. De ruige bergen van de Anti-Atlas vormen een natuurlijke barrière tussen de vruchtbare Soussvlakte, dat vol zit met oases omringd door de woestijn. Deze regio beslaat een groot deel van Marokko en kent ook een duistere kant. Zo is het aan te raden om de site van de Rijksoverheid te raadplegen over het reisadvies. Het risico in het reizen door de Westelijke Sahara wordt gevormd door mijnenvelden. Naast de risico’s vind je op de site van de Rijksoverheid nog meer tips en informatie over reizen in Marokko.

Alle wegen naar het zuiden starten vanaf de badplaats Agadir. Na Marrakesh is Agadir de tweede toeristische stad van Marokko. Agadir zelf is door een aardbeving verwoest en in de jaren zeventig weer opgebouwd. Hierdoor heeft het niet veel meer weg van een traditionele Marokkaanse stad. Gelukkig is de omgeving van Agadir prachtig waar je, wanneer je de kust volgt naar het zuiden, verlaten stranden met hoge rotswanden tegenkomt. Maar ook kleine traditionele dorpjes. Vergeet zeker ook het binnenland niet. In een indrukwekkende vallei van de Anti-Atlas ligt het dorp Tafraoute. Tafraoute kent een eigenzinnige vibe met de meest vriendelijke mensen. De backdrop is imposant waar je meteen het gevoel hebt dat je in de Lord of the Rings beland bent.

Hoogtepunten Zuid-Marokko en de Westelijke Sahara

Tijdens onze rondreis door Marokko zijn we ook in deze regio op ontdekkingstocht gegaan. Een aantal plekken waar wij geweest zijn delen we graag met jou. Laat het reisvirus voor Marokko alvast oplaaien want wauw er zitten een paar pareltjes tussen.

Sidi Ifni – Vanaf Tiznit kan je een kleine mooie weg naar en langs de kust pakken om uiteindelijk Sidi Ifni te bereiken. Deze vroegere Spaanse enclave ligt op de top van een rotsplateau aan de oceaan. De rust die hier hangt en de Spaanse invloeden maken deze plek net even anders dan andere. Oh ja je kan hier ook surfen!

Legzira beach – Op ongeveer twaalf kilometer noordelijk van Sidi Ifni ligt Legzira beach. Ook hier zijn kleine surfscholen gevestigd en kan je een golf pakken. Maar daar draait het niet alleen om bij dit strand. Het draait namelijk om, nu nog maar één, imposante boog. Mocht het je opvallen op veel afbeeldingen van dit strand staan twee mooie bogen afgebeeld. Helaas is één van de twee rots bogen in 2017 in elkaar gestort. Desalniettemin is de boog die nog wel staat imposant een absoluut een bezoek waard, voordat ook deze instort.

Plage Blanche – Hou je van rust en een uitgestrekt verlaten strand? Plage Blanche is de plaats voor jou. Voor surfers een perfecte spot om bij goede omstandigheden golven te pakken. Voor rustzoekers het strand waar je uren kan rondslenteren of chillen zonder andere mensen tegen te komen.

Tafraoute – Omringd door amandel- en palmbomen in een prachtige vallei ligt het dorp Tafraoute. Ambachtslieden zijn hier bezig om hun waar te maken en te verkopen. Werkelijk alles is hier te koop. Met een busje of camper kan je in de vallei middenin de natuur staan. Het gebied is uitstekend voor mountainbike trails of hike tochten.

Painted rocks – Niet ver van Tafraoute vandaan is in de jaren zeventig een Belg losgegaan op grote rotsblokken. Of het LSD-trip was of dat hij gewoon nuchter was, wij weten het niet. Hij heeft het voor elkaar gekregen om een rotsblokken zo groot als flatgebouwen blauw en roze te schilderen. Ook al is de verf wat verouderd de plek is tof om te bezoeken. Ben je met een busje of camper? Dit is een top plek om te wildkamperen.

Tiznit – Okee, deze stad is vooral bekend onder de toeristen en we kwamen erachter dat lokalen Marokkanen niet snappen waarom. Waar Tiznit, ofwel zilveren stad, omdraait zijn de traditionele Berbersieraden. Maar ook dolken en sabels met ingelegde handvatten zijn hier te verkrijgen. De ambachtslieden maken de sieraden waar je bij staat. Mocht je geen interesse hebben in zilver, dan kan je Tiznit prima overslaan.

N1 van Tan Tan naar Tarfaya – Wanneer je de N1 volgt langs de kust van Tan Tan naar Tarfaya zie je het rotsachtige landschap overgaan naar witte zandduinen. En dat is een fabelachtige overgang.

Mirleft – Natuurlijke rots bogen, hoge kliffen en kekke stranden zijn de ingrediënten van het slaperige stadje Mirleft. Je vindt hier geen massatoerisme en genieten van de rust is dan ook makkelijk te doen. Lekker zwemmen in de oceaan, chillen op het strand of een heerlijke surf sessie.

Khenifiss National Park (Tan-Tan) – Wil je verschillende landschappen zien op één plek? Het Khenifiss National Park is hier de plek voor. De kustlijn van de Atlantische Oceaan komt samen met lagunes en ontelbare zandduinen. De lagunes worden gevuld door duizenden flamingo’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *