Autorijden in Marokko

Hoe is het om auto te rijden in Marokko en waar moet je op letten?

Autorijden in Marokko is anders dan we in Europa en zeker in Nederland gewend zijn. Er wordt net even anders omgesprongen met verkeersregels en vaak worden ze naar eigen inzicht aangepast. Om een beeld te schetsen van hoe het is om in Marokko te rijden vertellen we je de algemene verkeersregels om daarna af te sluiten met tips die het makkelijker maken om veilig rond te rijden in Marokko.

Hoe zijn de wegen in Marokko

Het wegennet van Marokko is over het algemeen goed, de belangrijkste wegen worden goed onderhouden maar zijn niet zoals we in Nederland gewend zijn. Het zijn vaak eenbaanswegen, de grote steden zijn met elkaar verbonden via tol(snel)wegen. Naast de asfaltwegen kent Marokko ook veel onverharde wegen, bijvoorbeeld in de Sahara, waar een 4x4 nodig is, of hoog in het Atlasgebergte waar het rijden in konvooi wordt aangeraden. In steden zijn hele wijken vaak autovrij, doordat de straatjes dienstdoen als markt (souk) is er geen ruimte voor auto's.

Maak je maar niet druk over het begrijpen van de verkeersborden. De borden zoals wij deze kennen worden ook in Marokko zo gebruikt. Daarnaast zijn de teksten vaak in het Arabisch en het Frans. De autosnelwegen worden met blauwe of groene borden aangegeven.

Let extra op: Het wordt sterk afgeraden om in het donker auto te rijden in Marokko. Er is weinig verlichting waardoor hindernissen moeilijk tot niet zichtbaar zijn. Houdt ook altijd rekening met dieren, voetgangers, wegwerkers en zelfs verkopers op de weg. Daarnaast zijn Marokkanen fervente bumperklevers, let dus op met remmen.

Snelheidslimiet

In Marokko gelden breed genomen drie maximumsnelheden; 60 km/u binnen de bebouwde kom (soms 80 km/u op grote doorgaande wegen), 100 km/u buiten de bebouwde kom en 120 km/u op autosnelwegen. Let uiteraard altijd op de verkeersborden, op sommige wegen of in woonwijken geldt een maximumsnelheid van 30 km/u. De politie treedt hard op tegen snelheidsovertreders, een kleine overschrijding kan al flink beboet worden.

Opmerkelijk: Politiecontroles onderweg zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Wij zijn regelmatig op een dag twee of drie politieafzettingen tegengekomen. Rustig rijden, politieman aankijken en hij geeft aan wanneer je weer door mag. Het is allemaal niet heel spannend.

Speciaal voor jongeren: Als je nog niet langer dan één jaar in het bezit bent van je rijbewijs mag je niet harder dan 90 km/u. Ook kan het lastiger zijn een auto te huren.

Korte regels opsomming voor rijden in Marokko

  • Gordel - Verplicht voor alle inzittende.
  • Rijden onder invloed - Totaal verbod en hoge boetes.
  • Rechts heeft voorrang - Op bergwegen hebben zwaardere of stijgende voertuigen over het algemeen voorrang.
  • Internationaal Rijbewijs - Is niet verplicht, het Nederlandse rijbewijs wordt erkend.
  • Flitspaalsignalering - Dit is toegestaan, maar het advies is natuurlijk houden aan de max. snelheid.
  • WA-verzekering - Is verplicht. De groene kaart wordt erkend, dit geldt als bewijs van verzekering (je moet dit kunnen aantonen).
  • Handsfree bellen - Verplicht, ook al houden veel Marokkanen zich hier niet aan.
  • Retour- of doorreisticket - Verplicht tevens een bewijs van voldoende financiële middelen.

Tekst gaat hieronder verder!
  • De haven van Essouaira
    anemptytextlline
  • De kleine straatjes van Fez
    anemptytextlline
  • Het perfecte Sahara plaatje
    anemptytextlline
  • Vrolijke straatjes in Asilah
    anemptytextlline
  • reizen met dasja
    Dasja aan het onderhandelen
    anemptytextlline
  • De eindbestemming van de pelgrimtocht naar Moulay Bousselham
    anemptytextlline
  • De stadspoort van Meknes
    anemptytextlline
  • Shoppen in Fez
    anemptytextlline
  • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
    anemptytextlline
  • The Bay in Imsouane
    anemptytextlline

Start jouw Marokko rondreis!

Start jouw Marokko rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 7 maanden toeren door dit gastvrije Noord-Afrikaanse land. We hebben alles over Marokko overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Marokkaanse cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Marokko. Met of zonder camper.

Bekijk het eBook

Parkeren in Marokko

Parkeren is haast een spelletje in Marokko, de meesten Marokkanen parkeren waar het hun uitkomt. Dit terwijl er, in de grotere steden, vaak genoeg parkeerwachters rondlopen op zoek naar een auto die bekeurd kan worden. En er duidelijke parkeerplaatsen zijn. In kleinere dorpen is dit lastiger. Het is vaak onduidelijk wat parkeerplaatsen zijn en er lopen mannetjes die kunnen zeggen dat je daar niet mag staan. Probeer daarom een plek te zoeken waar de regels het moeilijkste verkeerd zijn te interpreteren.

De meeste parkeerplaatsen zijn betaald, en de parkeerwachters mogen hier bekeuringen uitschrijven voor verkeerd geparkeerde auto's. Op deze plekken ben je meestal verzekerd van bewaking, er zijn echter ook genoeg plekken waar een mannetje staat die voor een paar dirham op je auto of camper let, terwijl jij de stad in gaat.

Overige (opmerkelijke) verkeersregels in Marokko

Word je aangehouden voor kleinere overtredingen dan krijg je in de meeste gevallen, net zoals in Nederland, een bekeuring met daarop de mogelijke manieren van betalen. Is de overtreding van serieuze aard dan is het niet ongebruikelijk om gearresteerd te worden en dan moet je mee naar het politiebureau. Hier krijg je een datum te horen wanneer te verschijnen voor de rechtbank. Niet chill dus!

Hoewel toeteren officieel alleen gebruikt mag worden als er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat, wordt dit toch voor vele andere redenen ingezet; bij het inhalen (tot wel drie keer: voor, tijdens en na), voor stoplichten of als verkeersregels niet zo nauw genomen worden en er iemand recht op je af komt.

Tanken en brandstofprijzen

Marokko heeft voldoende tankstations en euro 95 en diesel zijn goed verkrijgbaar. Alleen in het zuiden van Marokko komen minder tankstations voor, hier wordt dan ook aangeraden om te tanken waar mogelijk. Het enige nadeel is dat er bij tankstations over het algemeen contant betaald moet worden, enkel de grotere tankstations van onder andere Shell, Afriquia, Somepi, Total en Esso bieden de mogelijkheid om met een creditcard te betalen. Een groot voordeel is dan weer dat tankstations 24/7 open zijn, en is er niemand aanwezig dan kan de guardien wakker gemaakt worden.

Prijs: De prijs voor benzine en diesel liggen ongeveer gelijk en is uiteraard afhankelijk van de markt. Wij betaalden voor diesel ongeveer €1,- per liter.

11 tips om veilig auto te rijden in Marokko

In onze voorbereiding op Marokko kwamen we 11 tips tegen om veilig auto te rijden in Marokko. Wij hebben hier veel aan gehad en daarom delen we deze graag met je.

  1. Rij altijd passief.
  2. Rem af voor kruispunten en zelfs stoplichten die op groen staan.
  3. Hou je aan de snelheidslimiet.
  4. Laat andere bestuurders zien wat je aan het doen bent of van plan bent.
  5. Communiceer met andere bestuurders en voetgangers via gebarentaal, oogcontact en de toeter.
  6. Let op wie voorrang heeft bij rotondes (soms is dit degene op de rotonde en soms weer niet).
  7. Beschouw wegmarkeringen als "richtlijnen".
  8. Zorg ervoor dat je verzekerd bent.
  9. Let op de volgende drie punten op autosnelwegen: snelle auto's (160 km/u), langzame auto's (60 km/u) en voetgangers.
  10. Leer het verschil kennen tussen de (licht)signalen "ga aan de kant" en "ga maar".
  11. Gebruik gebaren voor "sorry" en "bedankt".

2 comments on “Autorijden in Marokko”

    1. Haha ja dat is heel lastig uit te leggen, daar zijn geen twee standaard signalen voor die iedereen gebruikt. Dat verschilt per bestuurder dus vooral de situatie goed lezen en alert zijn op gebruik van lichtsignalen van medeweggebruikers 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Nog meer over Marokko?

Check ons eBook Reizen in Marokko. Voor maar €15,- heb je het eBook Reizen in Marokko al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Marokko.

Bekijk het eBook
Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram