Autorijden in Marokko

Hoe is het om auto te rijden in Marokko en waar moet je op letten?

Autorijden in Marokko is anders dan we in Europa en zeker in Nederland gewend zijn. Er wordt net even anders omgesprongen met verkeersregels en vaak worden ze naar eigen inzicht aangepast. Om een beeld te schetsen van hoe het is om in Marokko te rijden vertellen we je de algemene verkeersregels om daarna af te sluiten met tips die het makkelijker maken om veilig rond te rijden in Marokko.

Hoe zijn de wegen in Marokko

Het wegennet van Marokko is over het algemeen goed, de belangrijkste wegen worden goed onderhouden maar zijn niet zoals we in Nederland gewend zijn. Het zijn vaak eenbaanswegen, de grote steden zijn met elkaar verbonden via tol(snel)wegen. Naast de asfaltwegen kent Marokko ook veel onverharde wegen, bijvoorbeeld in de Sahara, waar een 4x4 nodig is, of hoog in het Atlasgebergte waar het rijden in konvooi wordt aangeraden. In steden zijn hele wijken vaak autovrij, doordat de straatjes dienstdoen als markt (souk) is er geen ruimte voor auto's.

Maak je maar niet druk over het begrijpen van de verkeersborden. De borden zoals wij deze kennen worden ook in Marokko zo gebruikt. Daarnaast zijn de teksten vaak in het Arabisch en het Frans. De autosnelwegen worden met blauwe of groene borden aangegeven.

Let extra op: Het wordt sterk afgeraden om in het donker auto te rijden in Marokko. Er is weinig verlichting waardoor hindernissen moeilijk tot niet zichtbaar zijn. Houdt ook altijd rekening met dieren, voetgangers, wegwerkers en zelfs verkopers op de weg. Daarnaast zijn Marokkanen fervente bumperklevers, let dus op met remmen.

Snelheidslimiet

In Marokko gelden breed genomen drie maximumsnelheden; 60 km/u binnen de bebouwde kom (soms 80 km/u op grote doorgaande wegen), 100 km/u buiten de bebouwde kom en 120 km/u op autosnelwegen. Let uiteraard altijd op de verkeersborden, op sommige wegen of in woonwijken geldt een maximumsnelheid van 30 km/u. De politie treedt hard op tegen snelheidsovertreders, een kleine overschrijding kan al flink beboet worden.

Opmerkelijk: Politiecontroles onderweg zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Wij zijn regelmatig op een dag twee of drie politieafzettingen tegengekomen. Rustig rijden, politieman aankijken en hij geeft aan wanneer je weer door mag. Het is allemaal niet heel spannend.

Speciaal voor jongeren: Als je nog niet langer dan één jaar in het bezit bent van je rijbewijs mag je niet harder dan 90 km/u. Ook kan het lastiger zijn een auto te huren.

Korte regels opsomming voor rijden in Marokko

 • Gordel - Verplicht voor alle inzittende.
 • Rijden onder invloed - Totaal verbod en hoge boetes.
 • Rechts heeft voorrang - Op bergwegen hebben zwaardere of stijgende voertuigen over het algemeen voorrang.
 • Internationaal Rijbewijs - Is niet verplicht, het Nederlandse rijbewijs wordt erkend.
 • Flitspaalsignalering - Dit is toegestaan, maar het advies is natuurlijk houden aan de max. snelheid.
 • WA-verzekering - Is verplicht. De groene kaart wordt erkend, dit geldt als bewijs van verzekering (je moet dit kunnen aantonen).
 • Handsfree bellen - Verplicht, ook al houden veel Marokkanen zich hier niet aan.
 • Retour- of doorreisticket - Verplicht tevens een bewijs van voldoende financiële middelen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • De haven van Essouaira
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Het perfecte Sahara plaatje
  anemptytextlline
 • Vrolijke straatjes in Asilah
  anemptytextlline