Noordelijke Atlantische kust

Van Tanger tot Rabat, natuurschoon dat wordt afgewisseld met antieke steden

Dit is een van de eerste Marokkaanse regio’s waar steden verrezen en waar de oceaan de belangrijkste factor is in het vormen van de geschiedenis. De oceaan bracht namelijk piraten, invallers en bezetters aan land die de kustplaatsen wilden kapen uit de handen van de Fenicische en Romeinse overheersers. Elke groep (Fenicisch, Romeins, Spaans, Portugees en Frans) heeft zo zijn sporen nagelaten die nu nog goed te zien zijn.
Niet alleen was de oceaan van grote invloed in de geschiedenis maar ook speelt het een belangrijke rol in het klimaat. Het zorgt voor een zacht en vochtig klimaat in deze regio dat erg gunstig is voor het telen van bananen, tomaten en aardbeien. Ook vormt de oceaan de belangrijkste handelsroute met Europa.

De Noordelijke Atlantische kust biedt natuurschoon als uitgestrekte fijne zandstranden, verschillende lagunes en bossen. Veel trekvogels vinden in dit gebied een overwinterplaats. De kust tussen Tanger en Rabat is een bezoek meer dan waard, hier is het nog zoals het ooit was. Het heeft niet zo’n grote gedaanteverwisseling ondergaan als de kust tussen Rabat en Casablanca of verder in het zuiden waar de natuur is ingeruild voor gebouwen. De oceaan is nooit ver weg en wanneer je de route van de oude Romeinse weg, van Sala Colonia naar Banasa, Lixus en Tanger volgt doemt de oceaan op onverwachte momenten weer op.

Hoogtepunten Noordelijke Atlantische kust

We geven je graag een paar hoogtepunten van wat niet te missen in deze regio. Uiteraard, smaken en interesses verschillen dus laat je niet beperken door deze kleine greep. Doe inspiratie op en ga vooral ook zelf op onderzoek uit.

Sidi Bouknadel – De tropische tuin (Jardins Exotiques), gelegen in Sidi Boukandel, is in 1951 aangelegd en tegenwoordig onderdeel van de staat. Ongeveer 1500 verschillenden planten soorten vanuit verschillende exotische windstreken vormen de tuin.

Bos van Mamora – Ongeveer ter hoogte van Rabat is in het binnenland het 60 kilometer lange en 30 kilometer brede Bos van Mamora te vinden. Heb je de tijd maak hier dan een verkoelende wandeling en snuif de geur van eucalyptus op.

Moulay Bousselham – 48 kilometer ten zuiden van Larach ligt, hoog boven de oceaan, de badplaats Moulay Bousselham. Eind juni en begin juli komen grote groepen pelgrims hun eerbewijzen bij de graftombe van Moulay Bousselham. De rest van het jaar is de lagune populair, zeker als de trekvogels het hun domein maken.

Lixus – De Romeinse ruïnes in Lixus zijn genomineerd voor de UNESCO Wereld erfgoedlijst en dat is niet voor niets. Dit is de legendarische locatie waar Hercules een van zijn twaalf werken verrichte; de gouden appels uit de tuin van Hesperiden halen. Lixus is beschreven als de oudste Fenicische kolonie aan de westkant van de Middellandse Zee.

Rabat – Is de hoofdstad van Marokko. Waar je bij een hoofdstad gelijk aan drukte, hoge gebouwen en handel denkt is Rabat net even anders. Er hangt een relaxte vibe. De oude Medina kijkt uit op de zee waar surfers de golven bedwingen. Op het grote plein komen jongeren bij elkaar om muziek te maken, te schilderen en te chillen. Rabat leeft en dat is tof, deze stad is net een beetje anders dan andere Marokkaanse steden.

Asilah – Ook wel de blauwe stad genoemd. Deze kustplaats is onwijs leuk om te bezoeken. Het mooie is dat de oude medina niet zo groot is en je dus niet kan verdwalen. Je komt altijd wel weer op een herkenbaar punt uit. Dompel je onder in dit kunstenaarsdorp en geniet van alle kleuren en geuren maar vooral van de muurschilderingen die in de hele medina te spotten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *