Reisroute door het binnenland van Marokko

Ontdek de meest iconische plaatsen in het binnenland

Hoewel je makkelijk maanden door Marokko kan rondtrekken, is dit niet noodzakelijk om de meest iconische plaatsen van Marokko te zien. En het is niet anders, je gaat ze nooit allemaal zien. Met deze reisroute ga je zeker weten wel van het Marokkaanse binnenland houden. De diversiteit is uniek, van epische berglandschappen tot de magische Sahara woestijn en het unieke Rifgebergte vol watervallen. Ja met deze reisroute ga je zoveel zien dat je een goede indruk krijgt van het echte Marokko. Hou er rekening mee dat je enkele dagen veel (saaie) kilometers moet maken.

Vliegen op: Voor deze reisroute is vliegen op Marrakesh het makkelijkste, maar omdat de route ook Fèz aandoet is het een optie om de rondreis hier te starten. Aan jou de keus!

Lees hieronder verder!
 • De complete Ouzoud waterval
  anemptytextlline
 • Kleur komt overal in terug in Marokko
  anemptytextlline
 • Via de kleine wegen naar Cascade d’Ouzoud
  anemptytextlline
 • Op sommige plekken is sneeuw in Marokko heel normaal
  anemptytextlline
 • Dwalen door de medina van Asilah
  anemptytextlline
 • Herders dorpje net buiten Oukaimeden
  anemptytextlline
 • De Tizi-n-Test pas is te doen met een camper
  anemptytextlline
 • Heerlijke winkelstraatjes in Essouaira
  anemptytextlline
 • Binnenplaats van Kasbah Amridil
  anemptytextlline
 • De weg door de rivier naar Kasbah Amridil
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit kan de avond niet beginnen
  anemptytextlline
 • Dit maakt Marokko zo kleurrijk
  anemptytextlline
 • Kleurrijk Moulay Bousselham vanaf het strand
  anemptytextlline
 • Tour Hassan vanaf het Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Zulke vette details in Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reisroute langs de hoogtepunten van het Marokkaanse binnenland

Ondanks dat we deze reisroute beginnen met de bekendste stad van Marokko, Marrakesh, adviseren we je om een bezoek aan de stad te bewaren tot het einde van je rondreis. De reden is simpel, Marrakesh is nogal hectisch en allang geen goede afspiegeling van Marokko meer. Is het je eerste keer Marokko dan kan het een redelijke culture shock zijn. Het leven in Marokko is anders, en op de meeste plaatsen is dat juist de reden om naar Marokko te gaan, maar in Marrakesh is de kans op een negatieve ervaring gewoon vele malen groter. Het kost even tijd om te wennen aan de hectiek, daarom adviseren we je om Marrakesh tot het laatste te bewaren. Dan heb je wat ervaring opgedaan en gaat het niet van negatieve invloed zijn op je vakantie. Want dat zou zonde zijn.

Wat te zien en doen in Marrakesh: Of je Marrakesh nu als eerste of als laatste doet, de stad heeft een paar schitterende historische plekken die je niet mag missen. Hier vertellen we meer over wat je gezien moet hebben in Marrakesh.

Aït-Benhaddou en Ouarzazate het Hollywood van Marokko

De eerste etappe gaat dwars door de Hoge-Atlas, over de hoogste bergpas (2.260 meter) van Marokko. Dit is één van de mooiste wegen van Marokko en kan op sommige stukken een beetje spannend zijn. De weg is het hele jaar goed begaanbaar. De N9 is namelijk de hoofdweg die Marrakesh verbindt met Ouarzazate en wordt in de winter goed sneeuwvrij gehouden. Nog voor Ouarzazate kom je langs het eigenlijke hoogtepunt van dit gebied; Aït-Benhaddou. Deze ksar mag je niet overslaan en is na de koningsstad Marrakesh de eerste iconische plek op de route. Voor de filmliefhebbers onder ons is Ouarzazate ook een must see, hier lees je wat er allemaal rondom Ouarzazate te zien en doen is.

De kloven, Ksars en Kasba's van Marokko

Na Ouarzazate gaat de route door naar het volgende iconische hoogtepunt. Neem je tijd want er is veel moois te zien. Onderweg naar de woestijn kom je langs een unieke inkijk in de Berbercultuur. Rondom steden als Skoura vind je uitgestrekte palmbossen waar honderden kasba's in liggen verscholen. Sommige zijn nog in gebruik, andere zijn opengesteld voor toeristen en de verlaten kasba's gaan weer rustig op in de natuur.

Wat is wat: Een kasba is een verstevigd huis, opgebouwd uit leem en stro. Een ksar is een verzameling van meerdere kasba's. Een extra verdedigingsmuur zeg maar. Zodra er gevaar dreigde van bijvoorbeeld andere stammen zochten hele families hier bescherming. Er was vaak een voorraad aan eten en water voor meerdere maanden aanwezig.

Nu lijken de meeste kasba's op elkaar, dus je hoeft ze echt niet allemaal te bezoeken. Maar sommige staan op zulke epische plekken dat je er letterlijk naartoe gezogen wordt. Enkele vind je onderweg naar de Dadèskloof. Net voordat je kan afslaan in de richting van de Sahara is er nog een kloof die er niet om liegt, de Todrakloof waar bergbeklimmen een aanrader is.

Erg Chebbi, de Sahara woestijn

Hoewel de Erg Chebbi bij Merzouga een hotspot is onder toeristen kunnen we er niet onderuit dat dit thuis hoort bij een rondreis door het binnenland van Marokko. Ondanks dat de Erg Chigaga bij M‰'Hamid rustiger is, is dit ook een flink stuk omrijden. Het is niet voor niets dat het hier druk is, het is de meest begaanbare plek om een woestijn ervaring te krijgen. Je kan kiezen om er gewoon zelf naar toe te rijden, maar uiteraard zijn er genoeg mensen die je graag helpen met een woestijntrip.

Naar koningsstad Fèz

Na de woestijn is er een flinke afstand die overbrugd moet worden. Deze kan best saai zijn maar nagenoeg de hele weg word je getrakteerd op heerlijke uitzichten over de Hoge-Atlas en de Midden-Atlas. In de omgeving van Azrou en Ifrane zit je opeens in een totaal ander Marokko. De oude bossen geven een sfeer die je nog niet eerder in Marokko hebt gezien. Misschien is het de aanwezigheid van de Barbary Apen, misschien zijn het gewoon de omstandigheden die hier anders zijn. De zomers zijn hier lekker koel, ideaal voor een hike, terwijl er in de winter zelfs geskied kan worden. Ifrane voelt aan als een Zwitsers dorp. Mis in de koningsstad Fèz zeker de medina niet en de leerlooierijen zijn indrukwekkend.

Chefchaouen en het Rifgebergte

Er zijn twee manieren om vanuit Fèz naar Chefchaouen te gaan. De snelle, wat saaiere route, of de lange epische route dwars door het Rifgebergte. De epische route is 64 kilometer langer. Maar let op, doordat de wegen veel smaller en bochtiger zijn voegt het makkelijk drie uur toe aan een rit waarvan Google Maps zegt dat het vier uur duurt. Toch raden we je aan om de lange route te nemen, het geeft je een uniek inkijkje in het rifgebergte. En in Ketama, de wietschuur van Marokko, is het avontuur nooit ver weg. Zo niet dan geniet je uren van heerlijke uitzichten. Chefchaouen, de blauwe parel, is één van Marokko‰'s mooiste stadjes. De compleet blauwe medina is zo rustgevend dat je er terug kan blijven komen. Niet alleen de stad is een bezoek waard. Rondom Chefchaouen vind je onder andere de Cascades d‰'Akchour, een heerlijke wandeling met als eindpunt een gave waterval (mits er water stroomt). Heb je een paar dagen in Chefchaouen? Daag jezelf dan uit en klim naar de top van de berg. Of loop binnen 20 minuten de berg op naar het uitkijkpunt voor een spectaculaire zonsondergang.

Meknès en de route naar Marrakesh

Het einde van de route komt in zicht, maar eerst is er nog de mogelijkheid om de derde (van de vier) koningsstad te bezoeken; Meknès. Deze koningsstad is anders opgezet waardoor het relatief makkelijk is om de drukte van de medina te ontlopen en op je gemak het koningsstadsdeel te verkennen. In tegenstelling tot Marrakesh en Fèz vind je hier een opzichzelfstaand stadsdeel, met onder andere het Mausoleum van Moulay Ismaïl, Royal Stables en de golfbaan voor de koning. Duik ondergronds de Kara gevangenis in of kom even bij aan de rand van het Bassin Souani.

Na Meknès wordt het tijd om richting Marrakesh af te zakken, probeer een paar dagen uit te trekken voor dit laatste deel. De N8 voert namelijk langs een paar mooie natuurgebieden met in het juiste seizoen flinke watervallen. Te beginnen bij de bron van de Oum er-Rbia rivier, het heerlijk afgelegen meer Aguelmane Sidi Ali en als kers op de taart de Ouzoud watervallen (met 110 meter hoog één van de hoogste van Marokko). Zo kom je na het nodige natuurgeweld weer aan in de wereldstad Marrakesh.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram