Koningssteden van Marokko

De vier oude hoofdsteden: Fèz, Meknès, Marrakesh en Rabat

De koningssteden van Marokko, Fèz, Meknès, Marrakesh en Rabat, zijn belangrijke steden geweest in de historie van Marokko. Ze zijn namelijk allemaal ooit de hoofdstad van het koninkrijk geweest. Nu is dit Rabat. De oudste Koningsstad is Fèz, welke al in de negende eeuw onder Sultan Idriss II (een achterkleinzoon van de profeet Mohammed) de hoofdstad van Marokko was. Nadat zijn dynastie ten val kwam namen de Almoraviden het over, met Marrakesh als hoofdstad. Maar Fèz bleef een belangrijke stad, die later nog twee keer de hoofdstad zou worden onder verschillende koningen. In de twaalfde eeuw namen de Almohaden het stokje over en stichten Rabat wat direct hun hoofdstad werd. Dit werd weer omgegooid toen de beruchte sultan Moulay Ismael aan de macht kwam, hij maakte Meknès tot hoofdstad. Dit duurde tot 1912 toen de Fransen Rabat weer tot hoofdstad bombardeerden, en dit bleef de hoofdstad nadat Marokko onafhankelijk werd.

Fèz, de oudste van de koningssteden

Fèz wordt gezien als de meest interessante koningsstad, de stad is groots opgezet met ruim 16 kilometer aan stadsmuren. Fèz is opgebouwd uit drie delen; Fèz el Bali (het middeleeuwse deel) ofwel Medina, hier leeft ongeveer de helft van de inwoners en dit is ook het meest bezochte deel door toeristen. Fèz el Jedid is het tweede deel, dit stuk wordt ook wel het nieuwe Fèz genoemd, ook al is dat het al sinds de eind 13e eeuw. In dit deel vind je Mellah, het oude Joodse gedeelte. Het derde deel is het moderne Ville nouvelle, gebouwd door de Fransen. Dit stuk is voor de meeste mensen het bezoeken niet echt waard.

Tip: De beste uitzichten over Fèz heb je vanaf de Merenid graven aan de noord kant.

Fèz kent veel mooie en interessante bouwwerken. Zoals de Bou Inania Madrasa (een religieus college en een van de weinige religieuze plaatsen in Marokko open voor niet-moslims), een oude en sierlijke binnenplaats omringd door eenvoudige cellen ooit gebruikt door studenten. Het Belghazi museum dat zijn tentoonstelling huist in een 17e -eeuwse riad, een tuinhuis gebouwd om een binnentuin.

Het hoogtepunt van Fèz is uiteraard de Medina (het oude stadsdeel), een doolhof waar paarden en ezels voorrang hebben terwijl ze de kleine winkeltjes voorzien van koopwaar. Hier vind je het echte leven in één van de koningssteden, elk district heeft zijn eigen badhuis, bakker, messenslijper, etc. De kleine straatjes van Fèz's Medina laten je geheid verdwalen, maar gelukkig kom je altijd iemand tegen om je de weg te wijzen als dat nodig is.

Let op: Moskeeën zijn niet toegankelijk voor niet-moslim bezoekers, wel is het de moeite waard om bij de ingang van de Zaouia Moulay Idriss naar binnen te gluren, hier ligt het graf van de stichter van de stad.

Meknès, relaxt verscholen achter de vele stadsmuren

Meknès is een ander verhaal, het is hier veel relaxter dan bijvoorbeeld Fèz. Het hoogtepunt is niet de Medina maar het 17e-eeuwse hoofdkwartier van Moulay Ismael. Dit hoofdkwartier kan het beste omschreven worden als een ommuurde stad in een stad met meerdere paleizen, moskeeën, dungeons en tuinen. De dungeons zijn spectactulair. Hier werd graan bewaard waarmee de bevolking van Meknès een jaar vooruit kon. Oh ja en ook nog eens 12.000(!!) paarden. Ook het Moulay Ismael Mausoleum is een bezoek waard, en niet alleen omdat dit één van de weinige heilige plaatsen is die door niet-moslims bezocht mag worden.

Lees hieronder verder!
 • Dasja en Ninja in de palmvalei
  anemptytextlline
 • Geiten in een argen boom, typisch Marokkaans
  anemptytextlline
 • Heerlijk verlaten strand nabij Mirleft
  anemptytextlline
 • Net buiten de palmvalei groeit al niets meer
  anemptytextlline
 • Tafraoute je bent magisch
  anemptytextlline
 • De haven van Essouaira
  anemptytextlline
 • Het meest kleurrijke dorp van Marokko
  anemptytextlline
 • Zo veel groen verwacht je niet in Marokko
  anemptytextlline
 • Het perfecte Sahara plaatje
  anemptytextlline
 • De winkelstraat van Tetouan
  anemptytextlline
 • Leerlooierij van Tetouan
  anemptytextlline
 • Tetouan ofwel de witte stad
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • We zijn te vroeg, deze is nog niet open
  anemptytextlline
 • Uitzichtpunt voor God's bridge
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Marrakesh, de grootste en drukste koningsstad

Marrakesh staat bekend om zijn drukte, vooral rondom de markten en pleinen. Het is een stad waarin je moet weten wat je wilt, en recht op dat doel afgaan. Naast de overduidelijke bezienswaardigheden; het plein, de souks en de Koutoubia toren zijn andere hoogtepunten beter verstopt. Probeer bij een bezoek aan Marrakesh opzoek te gaan naar de Saadian tombes, het Mausoleum van de 66 koningen van de Saadian dynastie, het Koubba el Baadiyin (één van de oudste gebouwen in de stad) en Ibn Youssef Medersa, de grootste religieuze school van Marokko.

Belangrijk: Zorg dat je een goede kaart van de Medina van Marrakesh hebt. Je raakt hier makkelijk verdwaalt en met iedereen die iets van je wilt kan het nogal hectisch worden. Om in te komen kan het slim zijn om een halve dag een gids mee te nemen, voor ongeveer 120 dirham heb je een officiële gids (te vinden bij het toeristen bureau in Jemaa El Fna). Let wel op, geef ook hier goed aan wat je graag wilt zien!

Rabat, waar historie en modern elkaar afwisselen

In Rabat is de ideale mix gevonden tussen een historisch en modern stadscentrum. Sommige delen zijn modern met groots opgezette pleinen, terwijl het traditionele leven in de Medina er niet door aangetast lijkt. Het beste voorbeeld van deze mix is die van Rabat's meest iconische gebouwen; de Tour Hassan en het Mausoleum van Mohammed V. De toren was oorspronkelijk een onderdeel van een moskee gebouwd aan het einde van de 12e eeuw, maar van deze moskee zijn nu nog enkel de pilaren over. Aan de andere kant van deze historie vind je het moderne Mausoleum van Mohammed V.

Tip: Het Mausoleum van Mohammed V is één van de weinige heilige plaatsen die door niet-moslims bezocht mag worden.

Weer een heel ander gevoel roept de kasbah of vestiging op die over de kust uitkijkt. Hier lijkt het even alsof je in Andalusië bent door de blauwe en witte huisjes met vlakke daken. Een extra bonus is dat Rabat een paar heerlijke stranden heeft waar zelfs gesurft kan worden.

Tip: De vibe in Rabat is heel aangenaam. Laat je in de kasbah niet van de wijs brengen door gidsen die zeggen dat het verplicht is om hen mee te nemen. Het is niet zo groot dus verdwalen doe je niet. Zoek op zaterdag het plein op in de kasbah dat uitkijkt over het strand. Hippe creatieve jongeren verzamelen hier om samen muziek te maken of te schilderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram