Middellandse zeekust en Rif

Het halvemaanvormige Rifgebergte in noordelijk Marokko

Het Rifgebergte vormt een natuurlijke barrière door noordelijk Marokko. De lokalen Berber bevolkingsgroepen zijn trots en bewaken hun tradities en onafhankelijkheid. Door de eeuwen heen heeft de Rif talloze veroveringen doorstaan. In de huidige tijd is dit gebied wat toerisme betreft relatief rustig. Geen hordes toeristen die hier het binnenland verkennen, ze blijven vooral aan de kust. Zo nu en dan is het onrustig in het Rifgebergte en kunnen er demonstraties ontstaan. Het is daarom verstandig om voordat je hier op ontdekkingstocht gaat eerst het reisadvies te checken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Met 2.452 meter is Jbel Tidirhin het hoogste punt van de Rif. Het is een ontoegankelijke bergketen in het middelste deel van het gebergte. Het halvemaanvormige gebergte strekt zich uit van het westen tot aan de oostgrens. De verscheidenheid aan landschappen is ongekend. Bergweggetjes slingeren langs diepe steile dalen waar de amandelbomen schitteren, tussen de vergezichten door kom je afgelegen dorpjes tegen waar men bezig is met zaken van alle dag. Direct aan de Middellandse zee, tussen het Spaanse Ceuta en Cabo Negro, vind je eindeloze zandstranden. Maar ook afgezonderde baaien omringd met kliffen zijn aanwezig tussen Wadi Laou tot Al-Hoceima en Saïdia. En dan hebben we het nog niet over de kleurrijke medina's van Chefchaouen en Tetouan gehad. Misschien zijn dit wel de meest schilderachtige medina's van Marokko. Oh ja, dit gebied van Marokko is de kif en hasj schuur van het land. De meeste plantages zijn hier te vinden. Ook al is het illegaal de industrie is groot en als toerist word je hier te pas en te onpas mee geconfronteerd.

Lees hieronder verder!
 • Tetouan ofwel de witte stad
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • De winkelstraat van Tetouan
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • Leerlooierij van Tetouan
  anemptytextlline
 • Cultuur Marokko
  Shoppen in Chefchaouen
  anemptytextlline
 • Lars op zoek naar de plantages
  anemptytextlline
 • Prima wildkamperen in het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Groene heuvels zover je kan kijken
  anemptytextlline
 • Later willen wij ook zo een deur
  anemptytextlline
 • Even pauze onderweg naar Ketama
  anemptytextlline
 • De Akchour waterval van voren
  anemptytextlline
 • Lars door de blauwe straatjes van Chefchaouen
  anemptytextlline
 • Camper roadtrip door het Rif
  anemptytextlline
 • De grot achter de Achour waterval
  anemptytextlline
 • Uitzicht over Chefchaouen
  anemptytextlline
 • Het Rifgebergte is nog puur en onontdekt
  anemptytextlline
 • Samen zitten genieten van het uitzicht
  anemptytextlline
 • Dichterbij het paleis van Tetouan mag je niet komen
  anemptytextlline
 • De openbare kraan
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoogtepunten van de Middellandse zeekust en Rif

Dit rauwe gebied van Marokko is nog niet echt blootgesteld aan massatoerisme en dat is eigenlijk zoals wij het graag zien. De eenvoud van de dorpjes gecombineerd met heftige landschappen maakt het een echt ontdekkingsavontuur. Een kleine greep uit onze hoogtepunten, maar ga vooral ook zelf op onderzoek uit!

Rauwe kustlijn - voor ongerepte, maar oh zo aantrekkelijke, baaien moet je ten oosten van het kleine dorpje Torres de Alcalá zijn. Kalab Iris bijvoorbeeld waar rust en eenzaamheid de boventoon voert.

Road trip P6012 - van Berkane naar Taforalt loopt de P6012. Deze weg volgt de loop van de Wadi Zegzel. Een van de mooiste tochten in Marokko waarmee je door diepe kloven, brede dalen en langs vele grotten kronkelt. Genieten van de uitzichten en vergeet niet om de Zegzelkloof te bezoeken!

Jebeladistrict - noordelijk van Chefchaouen ligt het Jebeladistrict. Het landschap bestaande uit heuvels en kleine bergen wordt gesierd door de dorpjes van de Jebelastam. Kleine graanakkers worden hier bewerkt en de olijfbomen maken het plaatje af.

Ketama - midden in een bos ligt het dorp Ketama. En voor de liefhebbers onder ons dit is inderdaad de plek waar de Ketama hasj zijn oorsprong kent. Het dorp zelf is niet veel, de omgeving is waanzinnig. Door de vele kif- en hasjverkopers schrikt het dorp veel reizigers af. Wij hebben het als een tof roadtrip avontuur beleefd en geen enkele ongemakkelijke situatie ervaren.

Chefchaouen - de witte of juist de blauwe stad? Hoe dan ook Chefchaouen is kleurrijk en een bezoek waard. De stad is gelegen in een kom tussen twee bergen. Kleine, steile en vooral smalle straatjes waarlangs wit- en blauwgeverfde gebouwen staan worden afgewisseld met kleine pleintjes. Let ook op de rijkversierde deuropeningen. Net als Ketama staat Chefchaouen bekend om zijn (illegale) kif en hasj industrie. Elke donderdag is er een grote souk (markt) waar de heerlijkste verse groentes gekocht kunnen worden. Heb je meer tijd in Chefchaouen loop dan de berg op (een uurtje) tot een uitkijkpunt over de stad of (in vier tot zes uur) naar de top.

Cascades d'Akchour - Op nog geen 20 minuten rijden van Chefchaouen ligt de waterval d'Akchour. Vanaf de parkeerplaats volg je te voet de rivier. Hou de rivier aan je rechterhand en volg het pad. Onderweg kom je de meest schattige barretjes en restaurantjes tegen met terrassen haast in de rivier. Na anderhalf uur lopen bereik je de waterval. Deze spot is populair bij toeristen in eigen land. Het kan in het weekend dus erg druk zijn.

Grottes d'Hercule - de zee heeft indrukwekkende grotten uitgeslepen bij Achakar. Vanaf de prehistorie kwamen hier al mensen die bikten stenen los om te gebruiken bij het oliepersen. Als je goed kijkt naar de opening van de grotten naar de zee herken je er een gespiegelde kaart van Afrika in. De naam kent zijn oorsprong uit de nacht die Hercules hier doorbracht voordat hij één van zijn twaalf werken uitvoerden in de tuin bij Lixus. Pas op, ondertussen is dit een ware toeristische attractie.

Tetouan - net als Chefchaouen kent Tetouan een bijzonder medina. Met gemak kan je uren door de kleine straatjes dwalen en je vergapen aan alle ambachtslieden en de witte gevels. Wij hebben voor het eerst een medina met een gids verkent. De gids wist ons leuke achtergrondinformatie te geven over de medina. Maar ook zonder gids heb je hier een heerlijke tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram