Gravel rijden op de IJslandse ring road

Ook al rij je over de 1, dan nog kom je stukken gravel tegen

Ook al rij je over de 1, dan nog kom je stukken gravel tegen. Het is dus gravel rijden op de IJslandse ring road. Maar gelukkig zijn er mogelijkheden om het te minimaliseren als je dat echt wilt. Mooi is het in ieder geval wel.
Home » Europa » Gravel rijden op de IJslandse ring road
Geschreven door: Lars

Na de golden circle is de ring road de meest gereden route van IJsland. En niet zonder reden, de 1 maakt een ronde rondom het eiland. Langs veel van IJslands hoogtepunten. In tegenstelling tot de wegen die het land doorkruisen hoeft de ring road niet met een 4×4 gereden te worden. Dat betekent niet dat je geen gravel tegenkomt op deze populaire route. Ook al waren wij hiervan op de hoogte, we worden alsnog door de gravelweg verrast.

De ring road op bij Egilsstaðir

In tegenstelling tot de meeste mensen die over de 1 in IJsland rijden starten wij in het oosten, vanaf Egilsstaðir en niet vanuit Reykjavik. Simpelweg omdat we van de ferry afkomen en hier is de eerste mogelijkheid om de ring road op te rijden. We rijden met de klok mee en zakken af naar Zuid-IJsland. Dit deel staat te boek als meest bezochte streek van IJsland en stiekem gaan we er vanuit dat er meters gemaakt kunnen worden. Zonder echt een idee te hebben van de afstanden hebben we een eindbestemming in gedachten, bijna 400 kilometer verderop. Het lijkt allemaal zo dichtbij maar met een maximale snelheid van 90 km/u (die we niet eens altijd halen) duurt het allemaal langer dan gepland.

De eerste gravel strook

Vol goede moed rijden we zuidelijk van Egilsstaðir als er een splitsing verschijnt. Op beide borden staat Reykjavik aangegeven; de 1 en de 92. Zonder erbij stil te staan blijven we de 1 volgen dat is toch de ring road. Niet veel later komt het bordje dat we herkennen uit onze voorbereiding, de weg gaat over in gravel. We wisten dat dit ergens ging komen, maar hadden het niet zo snel verwacht. Eerder in Noord-IJsland waar het nog ongerepter zou moeten zijn.

Start jouw IJsland rondreis!

Start jouw IJsland rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 6 weken toeren over dit ongekende eiland. We hebben alles over IJsland overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de IJslandse cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van IJsland.

Bekijk het eBook
ijsland reis boek
scandinavie reizen
Specialist noordelijke reizen
Fly & Drive of eigen vervoer
Zomer- & winterreizen
Bekijk het aanbod
auto huren
Auto verhuur
All-in huurprijzen
24/7 Nederlandse support
Bekijk het aanbod
rondreizen en vakanties
Gevarieerd aanbod
Rond- of op maat reizen
Ook camperhuur
Bekijk het aanbod

Nou is gravel in principe prima te rijden, ook met een camper, maar het wordt een ander verhaal als de weg vol putten en kuilen zit. Dat is hier het geval en de snelheid zakt naar 20 tot 30 km/u. De strook met gravel is 20 kilometer lang en kost ons een goed uur. Het is een prachtig stuk door de bergen, jammer dat het regende. Eenmaal op de verharde weg is het laat en besluiten we een camping op te zoeken. De komende dagen moeten we beter plannen want 400 kilometer afleggen is niets voor ons en vandaag ook niet gelukt.

Opmerking: Rij je tegen de klok in (vanuit Reykjavik) dan is dit de tweede echte gravel strook. Eerder kom je stukken met losse steentjes tegen i.v.m. wegwerkzaamheden

Nog een kleine gravel strook

Waar de eerste gravel strook enigszins logisch lijkt, het is er dun bevolkt en het voelde aan als in the middle of nowhere, is het tweede stuk gravel minder logisch. Het is een strook van ongeveer vijf kilometer langs het puntje van een fjord. Je zou bijna zeggen dat het bewust niet geasfalteerd is. Gewoon zodat er nog wat gravel op de 1 ligt. Het wegdek is in betere conditie als de eerste strook en echt voor veel oponthoud zorgen doet hij niet.

Gravel minimaliseren tijdens jouw rit over de ring road?

Gravel is nooit helemaal te vermijden als je de ring road helemaal wilt rijden. Er is bij de tweede strook geen andere mogelijkheid dan de gravelweg. De eerste strook is te omzeilen, door de kustlijn te blijven volgen over de 92 die overgaat in de 96 (in het geval dat je de ring road tegen de klok in rijdt, volg je eerst de 96 die vervolgens overgaat in de 92). Als je deze weg aanhoudt, heb je maar een strook van ongeveer vijf kilometer gravel weg. Als je die voorzichtig rijdt, is het geen probleem om de ring road helemaal te rijden.

Opmerking: Gravel is nooit helemaal te vermijden, het is een vrij gebruikelijk type weg in IJsland en naar veel van de bezienswaardigheden gaat het laatste stukje weg over gravel.

Lars

staat, als zoon van een fotograaf, zelf minder vaak op de foto. Als kind ging hij al met het hele gezin in een camper op vakantie. Tijdens zijn studie had hij grootse carrièreplannen, maar toen hij opnieuw aan het reizende leven rook, werden die plannen in de ijskast gezet. Ondertussen heeft hij totaal geen behoefte meer om carrière te maken. Lars heeft nog maar één doel: zo lang mogelijk rondreizen met een eigen camper en zoveel mogelijk van de wereld zien. Zijn dromen beperken zich niet tot Europa; de oversteek naar de Amerika’s en de route naar Mongolië roepen steeds luider.

Laat de eerste reactie achter


Nog meer over IJsland?

Check ons eBook Reizen in IJsland. Voor maar €15,- heb je het eBook Reizen in IJsland al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone of tablet en kom alles te weten over IJsland.

Bekijk het eBook
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in