Gravel rijden op de IJslandse ring road

Ook al rij je over de 1, dan nog kom je stukken gravel tegen

Geschreven door: Lars

Na de golden circle is de ring road de meest gereden route van IJsland. En niet zonder reden, de 1 maakt een ronde rondom het eiland. Langs veel van IJslands hoogtepunten. In tegenstelling tot de wegen die het land doorkruisen hoeft de ring road niet met een 4x4 gereden te worden. Dat betekent niet dat je geen gravel tegenkomt op deze populaire route. Ook al waren wij hiervan op de hoogte, we worden alsnog door de gravelweg verrast.

De ring road op bij Egilsstaðir

In tegenstelling tot de meeste mensen die over de 1 in IJsland rijden starten wij in het oosten, vanaf Egilsstaðir en niet vanuit Reykjavik. Simpelweg omdat we van de ferry afkomen en hier is de eerste mogelijkheid om de ring road op te rijden. We rijden met de klok mee en zakken af naar Zuid-IJsland. Dit deel staat te boek als meest bezochte streek van IJsland en stiekem gaan we er vanuit dat er meters gemaakt kunnen worden. Zonder echt een idee te hebben van de afstanden hebben we een eindbestemming in gedachten, bijna 400 kilometer verderop. Het lijkt allemaal zo dichtbij maar met een maximale snelheid van 90 km/u (die we niet eens altijd halen) duurt het allemaal langer dan gepland.

De eerste gravel strook

Vol goede moed rijden we zuidelijk van Egilsstaðir als er een splitsing verschijnt. Op beide borden staat Reykjavik aangegeven; de 1 en de 92. Zonder erbij stil te staan blijven we de 1 volgen dat is toch de ring road. Niet veel later komt het bordje dat we herkennen uit onze voorbereiding, de weg gaat over in gravel. We wisten dat dit ergens ging komen, maar hadden het niet zo snel verwacht. Eerder in Noord-IJsland waar het nog ongerepter zou moeten zijn.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Vulkanische kleuren in IJsland
  anemptytextlline
 • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
  anemptytextlline