Gravel rijden op de IJslandse ring road

Ook al rij je over de 1, dan nog kom je stukken gravel tegen

Home » Europa » IJsland » Gravel rijden op de IJslandse ring road

door | 0 Reacties

Na de golden circle is de ring road de meest gereden route van IJsland. En niet zonder reden, de 1 maakt een ronde rondom het eiland. Langs veel van IJslands hoogtepunten. In tegenstelling tot de wegen die het land doorkruisen hoeft de ring road niet met een 4×4 gereden te worden. Dat betekent niet dat je geen gravel tegenkomt op deze populaire route. Ook al waren wij hiervan op de hoogte, we worden alsnog door de gravelweg verrast.

De ring road op bij Egilsstaðir

In tegenstelling tot de meeste mensen die over de 1 in IJsland rijden starten wij in het oosten, vanaf Egilsstaðir en niet vanuit Reykjavik. Simpelweg omdat we van de ferry afkomen en hier is de eerste mogelijkheid om de ring road op te rijden. We rijden met de klok mee en zakken af naar Zuid-IJsland. Dit deel staat te boek als meest bezochte streek van IJsland en stiekem gaan we er vanuit dat er meters gemaakt kunnen worden. Zonder echt een idee te hebben van de afstanden hebben we een eindbestemming in gedachten, bijna 400 kilometer verderop. Het lijkt allemaal zo dichtbij maar met een maximale snelheid van 90 km/u (die we niet eens altijd halen) duurt het allemaal langer dan gepland.

De eerste gravel strook

Vol goede moed rijden we zuidelijk van Egilsstaðir als er een splitsing verschijnt. Op beide borden staat Reykjavik aangegeven; de 1 en de 92. Zonder erbij stil te staan blijven we de 1 volgen dat is toch de ring road. Niet veel later komt het bordje dat we herkennen uit onze voorbereiding, de weg gaat over in gravel. We wisten dat dit ergens ging komen, maar hadden het niet zo snel verwacht. Eerder in Noord-IJsland waar het nog ongerepter zou moeten zijn.

 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Vulkanische kleuren in IJsland
  anemptytextlline
 • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
  anemptytextlline
 • Uitzichten die nooit vervelen
  anemptytextlline
 • Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • IJslands landschap
  anemptytextlline
 • Dettifoss op zijn mooist
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nou is gravel in principe prima te rijden, ook met een camper, maar het wordt een ander verhaal als de weg vol putten en kuilen zit. Dat is hier het geval en de snelheid zakt naar 20 tot 30 km/u. De strook met gravel is 20 kilometer lang en kost ons een goed uur. Het is een prachtig stuk door de bergen, jammer dat het regende. Eenmaal op de verharde weg is het laat en besluiten we een camping op te zoeken. De komende dagen moeten we beter plannen want 400 kilometer afleggen is niets voor ons en vandaag ook niet gelukt.

Opmerking: Rij je tegen de klok in (vanuit Reykjavik) dan is dit de tweede echte gravel strook. Eerder kom je stukken met losse steentjes tegen i.v.m. wegwerkzaamheden

Nog een kleine gravel strook

Waar de eerste gravel strook enigszins logisch lijkt, het is er dun bevolkt en het voelde aan als in the middle of nowhere, is het tweede stuk gravel minder logisch. Het is een strook van ongeveer vijf kilometer langs het puntje van een fjord. Je zou bijna zeggen dat het bewust niet geasfalteerd is. Gewoon zodat er nog wat gravel op de 1 ligt. Het wegdek is in betere conditie als de eerste strook en echt voor veel oponthoud zorgen doet hij niet.

Gravel minimaliseren tijdens jouw rit over de ring road?

Gravel is nooit helemaal te vermijden als je de ring road helemaal wilt rijden. Er is bij de tweede strook geen andere mogelijkheid dan de gravelweg. De eerste strook is te omzeilen, door de kustlijn te blijven volgen over de 92 die overgaat in de 96 (in het geval dat je de ring road tegen de klok in rijdt, volg je eerst de 96 die vervolgens overgaat in de 92). Als je deze weg aanhoudt, heb je maar een strook van ongeveer vijf kilometer gravel weg. Als je die voorzichtig rijdt, is het geen probleem om de ring road helemaal te rijden.

Opmerking: Gravel is nooit helemaal te vermijden, het is een vrij gebruikelijk type weg in IJsland en naar veel van de bezienswaardigheden gaat het laatste stukje weg over gravel.

De mooiste reizen naar IJsland

Meteen boeken toch? Om het nog makkelijker te maken hebben we de leukste IJsland-reizen voor je uitgezocht. Zo hoef jij niet meer al die websites af. Met deze reizen ga je echt genieten van IJsland. Beloofd!

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals