Surfen in IJsland

Niet het eerste wat in je opkomt, maar surfen in IJsland kan

Geschreven door: Lars

IJsland staat bekend om een heleboel, maar dat je ook kan surfen in IJsland weet niet iedereen. Nu is er geen hele grote surfscene en is het niet zo dat er op elk strand surfers te spotten zijn. Maar op een paar stranden is die kans zeker wel aanwezig. Wij hadden onze surfboards mee, maar bij de drie getipte surfstranden was helaas geen golf te bekennen. Uiteindelijk hebben we dus niet kunnen surfen in IJsland. Wel weten we drie plekken waar je goed kunt surfen als er golven zijn. Deze vind je hier. Hoe dit eruit ziet, check je in onderstaande video.

De surfspot die je hier ziet, is bij het glacier lagoon. We nemen de spot verder niet mee want het is een plek voor de ervaren surfers. Toch geeft hij een goed en mooi beeld van surfen in IJsland.

Waar moet je aan denken als je gaat surfen in IJsland?

Het belangrijkste is natuurlijk je surfboard. Als je zelf je spullen niet meeneemt naar IJsland dan zijn er een paar organisaties waar je dit kan huren. Het belangrijkste is een goed en dik (zeker 4/6) wetsuit met hood, schoenen en handschoenen. Het water is nooit warmer dan 14 graden en koelt in de winter af tot een magere 6 graden.

Er is geen goed of beter seizoen om te surfen in IJsland, de kans op golven is er het hele jaar door. Maar de kans op geen golven lijkt ongeveer even groot. Via surf-forcast.com achterhaal je hoe groot de golven zijn.
Hoewel sommige plekken ideale golven lijken te hebben is het niet verstandig om zo maar overal het water in te springen. Stromingen kunnen verraderlijk zijn net als wat zich onder water afspeelt aan rots- en lavaformaties. De onderstaande spots hebben we gecontroleerd bij een organisatie van surf tours in IJsland, Adventure Vikings.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline