Surfen in IJsland

Niet het eerste wat in je opkomt, maar surfen in IJsland kan

Geschreven door: Lars

IJsland staat bekend om een heleboel, maar dat je ook kan surfen in IJsland weet niet iedereen. Nu is er geen hele grote surfscene en is het niet zo dat er op elk strand surfers te spotten zijn. Maar op een paar stranden is die kans zeker wel aanwezig. Wij hadden onze surfboards mee, maar bij de drie getipte surfstranden was helaas geen golf te bekennen. Uiteindelijk hebben we dus niet kunnen surfen in IJsland. Wel weten we drie plekken waar je goed kunt surfen als er golven zijn. Deze vind je hier. Hoe dit eruit ziet, check je in onderstaande video.

De surfspot die je hier ziet, is bij het glacier lagoon. We nemen de spot verder niet mee want het is een plek voor de ervaren surfers. Toch geeft hij een goed en mooi beeld van surfen in IJsland.

Waar moet je aan denken als je gaat surfen in IJsland?

Het belangrijkste is natuurlijk je surfboard. Als je zelf je spullen niet meeneemt naar IJsland dan zijn er een paar organisaties waar je dit kan huren. Het belangrijkste is een goed en dik (zeker 4/6) wetsuit met hood, schoenen en handschoenen. Het water is nooit warmer dan 14 graden en koelt in de winter af tot een magere 6 graden.

Er is geen goed of beter seizoen om te surfen in IJsland, de kans op golven is er het hele jaar door. Maar de kans op geen golven lijkt ongeveer even groot. Via surf-forcast.com achterhaal je hoe groot de golven zijn.
Hoewel sommige plekken ideale golven lijken te hebben is het niet verstandig om zo maar overal het water in te springen. Stromingen kunnen verraderlijk zijn net als wat zich onder water afspeelt aan rots- en lavaformaties. De onderstaande spots hebben we gecontroleerd bij een organisatie van surf tours in IJsland, Adventure Vikings.

Lees hieronder verder!
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Vulkanische kleuren in IJsland
  anemptytextlline
 • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
  anemptytextlline
 • Uitzichten die nooit vervelen
  anemptytextlline
 • Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • IJslands landschap
  anemptytextlline
 • Dettifoss op zijn mooist
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Þorlákshöfn

De meest bekende surfplek van IJsland is Þorlákshöfn, op nog geen 50 kilometer van Reykjavik. Het is hier waar de meeste surflessen worden gegeven en waar de surf tours naartoe gaan. Een natuurlijke baai met een zandstrand maakt dit de ideale plek voor beginnende surfers maar iets verderop ook voor de gevorderde onder ons. Het nadeel van Þorlákshöfn is dat golven niet gegarandeerd zijn.

Grindavik

Grindavik ligt ook op ongeveer 50 kilometer van Reykjavik en heeft verschillende breaks, ideaal voor surfers van verschillende niveaus. Let wel goed op, want er zijn ook enkele stukken die absoluut niet aan te raden zijn voor onervaren surfers. Blijf dus binnen je kunnen en wees vooral voorzichtig.

Rauðasandur

Is een attractie op zich, dit is het enige rood aandoende strand van IJsland. In sommige maanden is het strand drukbezocht door zeehonden. Maar met het juiste getijde is het hier ook goed surfen. Het nadeel is alleen dat het nogal een rit is om hier te komen. Weggestopt in de West-Fjorden is het een risico als je niet zeker weet of de golven goed zijn. Al is er genoeg te zien en doen in de West-Fjorden.

Nog meer surfspots

Zoals gezegd, IJsland kent nog meer surfspots. Deze zijn echter niet zonder gevaar. Hiervoor moet je echt weten wat je doet. Vooral rondom Reykjavik zijn meer (moeilijke) surfspots te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram