Weggestuurd tijdens wildkamperen in Portugal

Portugal is een ideaal land om vrij te kamperen, maar soms word je weggestuurd

Home » Europa » Portugal » Weggestuurd tijdens wildkamperen in Portugal

door | 2 reacties

Wildkamperen, of noem het vrij kamperen, is iets wat we het liefste doen. En helemaal in Portugal. Want niet alleen is het land er ideaal voor ingericht het is, in grote delen van het land, ook de normaalste zaak van de wereld. Toch zijn we nu (al) drie keer in zeven maanden weggestuurd van een plek waar we hoopten de nacht door te brengen. Gelukkig zijn we niet beboet, en hebben we alleen een waarschuwing gehad waarbij onze gegevens zijn genoteerd.

Wildkamperen in de Algarve

De Algarve is één van Portugal’s meest bezochte streken, de aantallen toeristen zijn haast niet te vergelijken met andere delen van het land. En dat zijn niet alleen vakantiegangers met een gehuurd appartement of een hotel. Tegen de wintertijd trekken er hordes campers richting de Algarve om te overwinteren in Portugal. Een deel op betaalde camperplaatsen en een kleiner deel dat de meeste tijd zal gaan wildkamperen. Juist door deze aantallen wordt er steeds strenger en strenger opgetreden tegen foutief wildkamperen. Want wildkamperen op zich is niet verboden, er zijn enkel een paar voorwaarden. In de Algarve is de belangrijkste dat je niet mag wildkamperen binnen 500 meter van kliffen. Om deze reden zijn we nu twee keer weggestuurd. Het gekke is nog dat het niet lijkt uit te maken of er een parkeerplaats, een weg loopt of zelfs huizen dichter bij de kliffen staan.

Wildkamperen in nationale parken

Een andere plek waar je niet zomaar overal mag gaan staan is in de nationale parken. Officiële parkeerplaatsen zijn meestal wel toegestaan maar van de paden afwijken kan je op een waarschuwing of boete komen te staan. Bij toeval bevonden we ons in een nationaal park aan de kust, met een schitterend doodlopend weggetje, “gek dat hier niemand staat” dachten we nog. Totdat de politie ons om 23:00 uur kwam wegsturen. Het meest opmerkelijke was dat er nergens een vermelding te vinden was dat dit niet mocht of dat het een nationaal park was. Gelukkig ook in dit geval geen boete. De twee vrolijke agenten wezen ons naar een plek waar we wel mochten overnachten en noteerden onze gegevens enkel om te kijken of we niet eerder met dezelfde reden waren weggestuurd.

 • Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Waarom wildkamperen zo fijn is

Nou zullen mensen zeggen dat het risico het allemaal niet waard is, maar daar zijn we het niet mee eens. Die is het namelijk dubbel en dwars waard! De drie keer dat we nu in Portugal zijn weggestuurd is voorgevallen in zeven maanden voornamelijk vrij staan. En de gevolgen waren minimaal, één keer mochten we nog een nacht blijven staan en de andere keren werden we gewezen naar een parkeerplaats waar het geen probleem was. Als je nagaat hoeveel geld we op deze manier besparen, we hebben in ons budget nu nog maar €60,- per maand aan overnachtingskosten, dan blijven wij wildkamperen. Maar dan wel op de plekken die mogen en op een verantwoorden manier.

Soms is campinggedrag de druppel

Hoewel we nog nooit een boete hebben gehad, staat deze wel altijd als schrikmiddel op de waarschuwing die je krijgt. Wat de politie ons verteld heeft, is dat ze de gemeente laten weten dat je bent weggestuurd. Het is dan aan de gemeente of je beboet wordt.

Wat kan helpen om geen schriftelijke waarschuwing te krijgen is om geen campinggedrag te vertonen. Onder het mom ‘ik sta hier gewoon geparkeerd’ kan dat nog weleens werken. Eén van onze waarschuwingen was omdat Ninja buiten lag en onze wetsuits buiten hingen te drogen. Campinggedrag dus, maar het gaat soms zelfs zo ver dat je opstapje uit of buiten al wordt gezien als campinggedrag.

Ben jij weleens weggestuurd? Waar, waarom en hoe erg waren de gevolgen? We lezen het graag terug in de comments!

Zelf reizen in Portugal?

Ben je enthousiast geworden over Portugal en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Dasja
Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

2 Reacties

 1. Avatar

  Is het ook te doen om te wildkamperen met een tentje en 6 personen in het zomerseizoen?

  Antwoord
  • Dasja

   Wildkamperen met een tent is wettelijk gezien helaas verboden. Al lijkt het op sommige plekken gedoogd. Maar hoe je daar achter komt is een groot raadsel 😉 Zou er dan ook niet van uit gaan dat het kan, dan is het alleen maar mooi meegenomen als je wel iets tegenkomt!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis