Weggestuurd tijdens wildkamperen in Portugal

Het wildkamperen wordt lastiger

Geschreven door: Dasja

Wildkamperen, of noem het vrij kamperen, is iets wat we het liefste doen. En helemaal in Portugal. Want niet alleen is het land er ideaal voor ingericht het is, in grote delen van het land, ook de normaalste zaak van de wereld. Toch zijn we nu (al) drie keer in zeven maanden weggestuurd van een plek waar we hoopten de nacht door te brengen. Gelukkig zijn we niet beboet, en hebben we alleen een waarschuwing gehad waarbij onze gegevens zijn genoteerd.

Wildkamperen in de Algarve

De Algarve is één van Portugal's meest bezochte streken, de aantallen toeristen zijn haast niet te vergelijken met andere delen van het land. En dat zijn niet alleen vakantiegangers met een gehuurd appartement of een hotel. Tegen de wintertijd trekken er hordes campers richting de Algarve om te overwinteren in Portugal. Een deel op betaalde camperplaatsen en een kleiner deel dat de meeste tijd zal gaan wildkamperen. Juist door deze aantallen wordt er steeds strenger en strenger opgetreden tegen foutief wildkamperen. Want wildkamperen op zich is niet verboden, er zijn enkel een paar voorwaarden. In de Algarve is de belangrijkste dat je niet mag wildkamperen binnen 500 meter van kliffen. Om deze reden zijn we nu twee keer weggestuurd. Het gekke is nog dat het niet lijkt uit te maken of er een parkeerplaats, een weg loopt of zelfs huizen dichter bij de kliffen staan.

Wildkamperen in nationale parken

Een andere plek waar je niet zomaar overal mag gaan staan is in de nationale parken. Officiële parkeerplaatsen zijn meestal wel toegestaan maar van de paden afwijken kan je op een waarschuwing of boete komen te staan. Bij toeval bevonden we ons in een nationaal park aan de kust, met een schitterend doodlopend weggetje, "gek dat hier niemand staat" dachten we nog. Totdat de politie ons om 23:00 uur kwam wegsturen. Het meest opmerkelijke was dat er nergens een vermelding te vinden was dat dit niet mocht of dat het een nationaal park was. Gelukkig ook in dit geval geen boete. De twee vrolijke agenten wezen ons naar een plek waar we wel mochten overnachten en noteerden onze gegevens enkel om te kijken of we niet eerder met dezelfde reden waren weggestuurd.

Tekst gaat hieronder verder!
  • beste reistijd portugal
    Met Ninja op Cabo da Roca
    anemptytextlline
  • reisroute noord portugal
    Santuário de Santa Luzia
    anemptytextlline
  • Afife bij zonsondergang <3
    anemptytextlline
  • Traditioneel mais drogen in Lindoso
    anemptytextlline
  • De ankers van Praia do Barril
    anemptytextlline
  • De daken van Evora
    anemptytextlline
  • Het Portugese hooggebergte
    anemptytextlline
  • Wildkamperen langs de kust
    anemptytextlline
  • Vuurtoren van Sagres
    anemptytextlline
  • Mooier dan dit wordt het niet
    anemptytextlline
  • Opeens een kapel vol schelpen
    anemptytextlline
  • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
    anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook

Waarom wildkamperen zo fijn is

Nou zullen mensen zeggen dat het risico het allemaal niet waard is, maar daar zijn we het niet mee eens. Die is het namelijk dubbel en dwars waard! De drie keer dat we nu in Portugal zijn weggestuurd is voorgevallen in zeven maanden voornamelijk vrij staan. En de gevolgen waren minimaal, één keer mochten we nog een nacht blijven staan en de andere keren werden we gewezen naar een parkeerplaats waar het geen probleem was. Als je nagaat hoeveel geld we op deze manier besparen, we hebben in ons budget nu nog maar €60,- per maand aan overnachtingskosten, dan blijven wij wildkamperen. Maar dan wel op de plekken die mogen en op een verantwoorden manier.

Soms is campinggedrag de druppel

Hoewel we nog nooit een boete hebben gehad, staat deze wel altijd als schrikmiddel op de waarschuwing die je krijgt. Wat de politie ons verteld heeft, is dat ze de gemeente laten weten dat je bent weggestuurd. Het is dan aan de gemeente of je beboet wordt.

Wat kan helpen om geen schriftelijke waarschuwing te krijgen is om geen campinggedrag te vertonen. Onder het mom 'ik sta hier gewoon geparkeerd' kan dat nog weleens werken. Eén van onze waarschuwingen was omdat Ninja buiten lag en onze wetsuits buiten hingen te drogen. Campinggedrag dus, maar het gaat soms zelfs zo ver dat je opstapje uit of buiten al wordt gezien als campinggedrag.

Ben jij weleens weggestuurd? Waar, waarom en hoe erg waren de gevolgen? We lezen het graag terug in de comments!

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook

2 comments on “Weggestuurd tijdens wildkamperen in Portugal”

    1. Wildkamperen met een tent is wettelijk gezien helaas verboden. Al lijkt het op sommige plekken gedoogd. Maar hoe je daar achter komt is een groot raadsel 😉 Zou er dan ook niet van uit gaan dat het kan, dan is het alleen maar mooi meegenomen als je wel iets tegenkomt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram