Weggestuurd tijdens wildkamperen in Portugal

Het wildkamperen wordt lastiger

Geschreven door: Dasja

Wildkamperen, of noem het vrij kamperen, is iets wat we het liefste doen. En helemaal in Portugal. Want niet alleen is het land er ideaal voor ingericht het is, in grote delen van het land, ook de normaalste zaak van de wereld. Toch zijn we nu (al) drie keer in zeven maanden weggestuurd van een plek waar we hoopten de nacht door te brengen. Gelukkig zijn we niet beboet, en hebben we alleen een waarschuwing gehad waarbij onze gegevens zijn genoteerd.

Wildkamperen in de Algarve

De Algarve is één van Portugal's meest bezochte streken, de aantallen toeristen zijn haast niet te vergelijken met andere delen van het land. En dat zijn niet alleen vakantiegangers met een gehuurd appartement of een hotel. Tegen de wintertijd trekken er hordes campers richting de Algarve om te overwinteren in Portugal. Een deel op betaalde camperplaatsen en een kleiner deel dat de meeste tijd zal gaan wildkamperen. Juist door deze aantallen wordt er steeds strenger en strenger opgetreden tegen foutief wildkamperen. Want wildkamperen op zich is niet verboden, er zijn enkel een paar voorwaarden. In de Algarve is de belangrijkste dat je niet mag wildkamperen binnen 500 meter van kliffen. Om deze reden zijn we nu twee keer weggestuurd. Het gekke is nog dat het niet lijkt uit te maken of er een parkeerplaats, een weg loopt of zelfs huizen dichter bij de kliffen staan.

Wildkamperen in nationale parken

Een andere plek waar je niet zomaar overal mag gaan staan is in de nationale parken. Officiële parkeerplaatsen zijn meestal wel toegestaan maar van de paden afwijken kan je op een waarschuwing of boete komen te staan. Bij toeval bevonden we ons in een nationaal park aan de kust, met een schitterend doodlopend weggetje, "gek dat hier niemand staat" dachten we nog. Totdat de politie ons om 23:00 uur kwam wegsturen. Het meest opmerkelijke was dat er nergens een vermelding te vinden was dat dit niet mocht of dat het een nationaal park was. Gelukkig ook in dit geval geen boete. De twee vrolijke agenten wezen ons naar een plek waar we wel mochten overnachten en noteerden onze gegevens enkel om te kijken of we niet eerder met dezelfde reden waren weggestuurd.

Tekst gaat hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • reisroute noord portugal
  Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline