Hoe wij IJsland gaan verkennen

Vijf weken om zoveel mogelijk te zien en te doen op IJsland

Geschreven door: Lars

De ferry komt aan in Seyðisfjörður, Oost-IJsland. Vanaf hier is het ongeveer evenveel kilometers om in Reykjavik te komen via Noord- of Zuid-IJsland. De vraag is dan ook 'wat gaan we als eerste doen?'. Zuid-IJsland staat te boek als meest toeristisch dus daar willen we de minste tijd doorbrengen. Omdat we een week na aankomst de Laugavegur trail gaan lopen, en daarvoor eerst langs Reykjavik moeten, besluiten we om met de klok mee rond het eiland te gaan.

Met onze camper over de ring road

Met de ferry naar IJsland was nodig om onze camper mee te nemen. Helaas is het campertje geen 4x4 en zijn we redelijk gebonden aan de 1 ofwel ring road. Maar de eerste week bewijst gelijk dat die heel niet vervelend is om te rijden. Met schitterende uitzichten en voldoende hoogtepunten om bij te stoppen verveel je je niet snel. Het is soms vloeken geblazen als er GEEN plek is om te stoppen. In het westen en noorden van IJsland hopen we de ring road tijdelijk te verlaten om deze gebieden grondig te verkennen.

Lees hieronder verder!
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Vulkanische kleuren in IJsland
  anemptytextlline
 • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
  anemptytextlline
 • Uitzichten die nooit vervelen
  anemptytextlline
 • Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • IJslands landschap
  anemptytextlline
 • Dettifoss op zijn mooist
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Kamperen op campings: de kampeerkaart

Enigszins tegen onze zin in zijn we genoodzaakt om in IJsland vaak te staan op campings. Het is hier niet meer toegestaan om zomaar overal de nacht door te brengen. Zelfs niet in een compleet zelfvoorzienende camper. We hebben het vermoeden dat dit komt door de huurcampers, waarvan de meeste eigenlijk geen campers zijn maar combo's waarin geslapen kan worden. Die combo's zijn niet zelfvoorzienend en vervuiling is een logisch gevolg. Hierdoor worden we nu verplicht om campings op te zoeken.
IJsland kent een kampeerkaart. Deze kaart schaf je aan voor iets meer dan €100,- en geeft recht op 28 overnachtingen op een aangesloten camping (voor twee volwassenen en vier kinderen). Maak je gebruik van alle 28 overnachtingen dan kost een overnachting slechts €3,60. We berekenen het anders, met tien overnachtingen is de kaart terugverdiend (gemiddeld kost een campingovernachting op IJsland €10,-). Voor extra faciliteiten, zoals elektriciteit of een douche moet vaak worden bijbetaald.

Hiken in IJsland

Sommige mensen vinden dat vijf weken IJsland lang is. Voor ons is die keuze bewust gemaakt. We willen de tijd hebben en nemen om ook tijdrovende activiteiten te ondernemen zoals de Laugavegur trail. In vier dagen gaan we 55 kilometer hiken door schijnbaar één van de spectaculairste gebieden van IJsland. De trail staat te boek als de mooiste van het land en staat zelfs hoog op de lijst van mooiste hikes ter wereld. Onszelf kennende gaat het niet bij die 55 kilometer blijven. De wandelschoenen en mountainbikes zijn mee en om de kleinere paden van het land te ontdekken. Laat die ongerepte natuur maar komen!

3 comments on “Hoe wij IJsland gaan verkennen”

  1. Er is helaas maar één maatschappij die naar IJsland vaart. Besparen op de kosten is dan ook vooral de toen door buiten het hoogseizoen te reizen en te gaan voor goedkopere accommodatie aan boord. Het blijft duur, maar stukken goedkoper dan een auto of camper huren in IJsland. Meer informatie en prijsindicaties over de ferry naar IJsland vind je trouwens hier.

 1. Vijf weken IJsland is zeker niet te lang. Jullie hebben een goede keus gemaakt! Handige tip van de campingkaart, dat scheelt aanzienlijk in kosten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram