Niet te missen in IJsland: Jökulsárlón Glacier Lagoon

De absolute topper van Zuid-IJsland, drijvende ijsschotsen

Geschreven door: Dasja

Veel van Zuid-IJsland is extreem toeristisch. Met 300 man kijken naar een waterval is niet meteen waar je aan denkt als je besluit IJsland te gaan ontdekken. Hoe toeristisch het Jökulsárlón Glacier Lagoon ook is, het blijft altijd de moeite waard om te bezoeken. Zo uniek is het meer vol met drijvende ijsschotsen. En het is groot genoeg, dus via een korte wandeling laat je de meeste andere toeristen achter je. Alleen de boten die door de ijsblokken navigeren zijn nog het bewijs van een toeristische hotspot.

Neem de tijd en laat je verrassen

Tot onze grote verbazing is er een grote groep mensen die niet langer dan een kwartier bij de Glacier Lagoon blijft. Auto parkeren, foto's maken en gaan. Misschien genoeg tijd voor een mooie foto, maar er is veel meer te zien dan alleen de ijsschotsen. Als je de tijd neemt zie je de schotsen bewegen, omdraaien, er vallen stukken af of ze klappen tegen elkaar op. Als dat nog niet genoeg is dan zouden de rondzwemmende zeehonden je toch zeker langer moeten kunnen vermaken. Neem iets warms mee om op te zitten, kleed je goed aan en zoek een plekje aan de oevers van het meer. Dit kan boven op de heuvel bij de grote parkeerplaats maar ook aan de andere kant van de rivier bij de kleinere parkeerplaats. Verwonder jezelf over het 1000 jaar oude ijs wat er ronddrijft en hoe het zich voor de laatste keer beweegt voordat het wordt opgenomen in de oceaan.

Tip: De Glacier Lagoon is misschien nog wel twee keer zo mooi met een achter de bergen wegzakkende zon. Mocht je echt de tijd (of luxe) hebben om er te zijn met zonsondergang dan is dat zeker een aanrader!

Lees hieronder verder!
 • De avond valt bij Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Diamond Beach IJsland
  anemptytextlline
 • zuid ijsland hoogtepunten
  De zeehonden zwemmen tussen de ijsschotsen
  anemptytextlline
 • Niks is saai in IJsland
  anemptytextlline
 • Het is net een kunstwerk
  anemptytextlline
 • Heftig mooi het Jökulsárlón Glacier Lagoon IJsland
  anemptytextlline
 • Harde stroming in Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Diamond Beach bij Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Glacier lagoon IJsland
  anemptytextlline
 • IJsschottsen in het gletsjermeer
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de brug bij Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Must see Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Loop langs de oevers van het meer

Veel mensen zien de eerste ijsbergen, misschien nog net een zeehond en zitten dan alweer in de auto. Wie weet overdrijven we nu iets, genoeg mensen maken een korte wandeling maar daar blijft het dan ook wel bij. Het grote voordeel hiervan is dat je, als je net iets verder doorloopt je niet meer het gevoel hebt alsof je er samen met honderden anderen bent. Als je de oevers volgt naar rechts (vanaf de grote parkeerplaats) krijg je een beter zicht op het totale meer maar er zijn steeds minder en minder ijsbergen. Steek je de brug over naar de linkerkant van het meer, of parkeer je op de kleine parkeerplaats, dan worden het juist meer en meer ijsbergen. In beide gevallen geldt: loop je een kwartiertje dan kom je bijna niemand meer tegen en geniet je van even mooie of zelfs mooiere uitzichten.

Aziatisch Diamond beachje

Diamond beach krijgt door een stel Aziatische toeristen een hele nieuwe betekenis voor ons. Om 22:00 uur parkeren ze de auto naast ons, nemen nog net de moeite om uit te stappen voor wat foto‰'s en vragen nogal gehaast waar Diamond beach is. Nog onwetend waar het ligt springen ze weer de auto in om waarschijnlijk nog heel wat kilometers in het donker af te leggen. Elke keer als we nu ergens kort verblijven doen we een diamond beachje.

Breng een bezoek aan Diamond beach

Maar nu terug naar de echte Diamond beach, want het is absoluut de moeite waard. Maar dan wel met daglicht. Diamond beach is het strand aan het einde van de rivier tussen de Glacier lagoon en de oceaan. Op het strand blijven ijsblokken liggen die liefkozend diamanten worden genoemd. En met de juiste lichtinval is dat geen gekke vergelijking. Aan de linkerkant (met het gezicht naar het meer) van de rivier liggen de meeste ijsblokken. Het ideale moment lijkt de ochtend te zijn, dan schijnt de zon het mooist door de ijsschotsen heen.

Unieke plek om te overnachten

De Glacier lagoon is een unieke plek om de nacht door te brengen. Het is één van de weinige plekken waar overnachten met een camper (of wat er op lijkt) wordt getolereerd. Hou het dus in gedachten als je met een camper of iets dergelijks door IJsland rijdt. Zo sla je meteen twee vliegen in één klap: zonsondergang bij het Glacier lagoon en de zonsopkomst bij Diamond beach.

Nieuwsgierig naar wat er nog meer te ontdekken is in Zuid-IJsland? In Reizen in beeld: Zuid-IJsland werp je alvast een blik in dit gebied. Er zitten hele toffe spots tussen, beloofd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram