Coimbra en het Romeinse dorp

Wat is de geschiedenis toch bizar indrukwekkend

De westkust van Portugal is heerlijk, vol met kleine en grote stranden en alles daar tussen in. Maar landinwaarts zijn unieke hoogtepunten te vinden. Zoals de opgravingen van een Romeins dorp vlakbij Coimbra, maar de stad zelf heeft ook zijn historische waarde; Coimbra was de hoofdstad van Portugal tijdens de middeleeuwen en huisvest één van de eerste Universiteiten van Europa.

Conimbriga: Romeinse opgravingen

Op een paar kilometer afstand van Condeixa a Nova liggen de opgravingen van een voormalig Romeins dorp; Conimbriga. Onze research leert dat het één van de beste en meest complete Romeinse opgravingen is in heel Portugal. Vooral de mozaïeken horen geniaal te zijn. Na wat onduidelijkheid over de weg er naar toe, er staat namelijk nog een Roman Village op de borden aangegeven, vinden we Conimbriga net voor sluitingstijd. Op de parkeerplaats overnachten we om de volgende ochtend als eerste een kaartje te kopen en ons in alle rust te verwonderen over de mozaïeken die duizenden jaren geleden zijn aangelegd.

Tip: het Romeinse dorp Conimbriga is per auto makkelijk te bereiken vanuit Coimbra. Rij tot Condeixa a Nova, en volg de borden Conimbriga. Standaard toegang kost €4,- en voor studenten en 65+ geldt een gereduceerd tarief. Dit is een echte aanrader, we hebben regelmatig meer betaald voor minder!

Om 10:00 uur gaan de deuren open en lopen we als eerste door de poortjes. Direct stuiten we op twee mozaïekvloeren die uit een onbekende ruimte naar deze plek zijn verplaatst. Hoewel Lars vaak de initiatiefnemer is voor dit soort bezoeken, is het Dasja die als eerste roept; “Wow dit is lijp! Dat ze dit soort dingen toen al maakten”. Vervolgens blijkt dit nog maar het topje van de ijsberg te zijn, in the house of the fountains vallen onze monden pas echt open. De details, de vormgeving en de originaliteit in de mozaïeken zijn ziek! Van rituelen tijdens de jacht tot doolhoven met de duivel in het midden. Er lijken hele verhalen te worden verteld waar andere meer voor de sier zijn.

Ook de rijken lieten de vloeren van hun huizen sieren met mozaïek. Zo zijn in het House of the Swastika cross enkele vloeren rijkelijk versierd, o.a. met hakenkruizen waar het huis nu naar is vernoemd. Hoewel deze vloeren al geruime tijd aan het zonlicht worden blootgesteld zijn de kleuren nog steeds duidelijk te onderscheiden.

De rest van het Romeinse dorp, die een belangrijke plek innam in de route tussen Noord en Zuid Portugal, blijft beperkt tot opgravingen van muren, een aquaduct en oude badhuizen. Een deel is gerestaureerd om een beter beeld te schetsen. Heel spectaculair is het niet, maar met wat voorstellingsvermogen is het een indrukwekkend gezicht. Met verschillende openbare baden en pleinen, waarvan de grootste met een fantastisch uitzicht over de rivier, moet het hier een levendig gebeuren zijn geweest.

Coimbra

Na een rondje door de natuur om Conimbriga heen vervolgen we onze route naar Coimbra, de hoofdstad van Portugal tijdens de middeleeuwen. Een groot park siert de oevers van de rivier, direct is de sfeer van een studentenstad te voelen. Die sfeer zal hier al een lange tijd hangen, Coimbra kent een van de oudste universiteiten van Europa en daarmee van de wereld.

De universiteit staat boven op een heuvel, gezellige straatjes kronkelen omhoog en geven zo steeds beter uitzicht over de stad. Barretjes en cafés zitten op de gekste plekken verstopt, helemaal in het gedeelte waar de studentenhuizen zich bevinden. We lopen langs enkele hoogtepunten, o.a. de kathedraal maar ondertussen hebben we al zoveel kerken en oude gebouwen bezocht dat we liever nog even verdwalen in de smalle straatjes om via het park de camper weer op te zoeken.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *