Verliefd op Viana do Castelo

Onze liefdesverklaring aan een kleinschalige stad vol met leven

Hoewel Viana do Castelo een echte stad is voelt het aan als een groot en gemoedelijk dorp. Maar dan met alle faciliteiten die je van een stad verwacht. In het gezellige stadscentrum is altijd wat te doen, helemaal in de zomer. Dan is de stad het decor van het ene na het andere festival of traditioneel evenement. Maar ook zonder deze vaak muzikale afleiding in het centrum had Viana ons te pakken. Het was zelfs zo lastig om van al het moois in en rondom Viana do Castelo afscheid te nemen dat we er in totaal ruim twee maanden zijn blijven hangen.

Altijd wat te doen

Een meer levendige stad als Viana do Castelo zijn we nog niet vaak tegengekomen. Of het nu een ‘normale’ dag is met een gezellig feestje in een kroeg of kleine club of als de hele stad op zijn kop staat door een festival. En zeker in de zomer is er geen ontkomen aan de festivals van Viana. Uiteenlopend van techno tot diep in de ochtend of traditionele festivals welke al om negen uur in de ochtend worden aangekondigd met vuurwerk. Tussen juli en september is er elke week wel iets gaande. Hier vind je een overzicht van wat je zoal kan verwachten.

Nou klinkt het als een dure onderneming, elke week een festival bezoeken. Dat ligt gelukkig heel anders in Portugal en specifiek ook in Viana do Castelo. De meeste festivals zijn namelijk gratis, en met biertjes voor één de euro is het bijna onmogelijk om naar Nederlandse maatstaven uit te geven.

Het nadeel: Zelfs wij hebben niet meer elke week zin in een festival. Verblijf je direct in Viana dan is het moeilijk om je af te sluiten voor het geluid dat gepaard gaat met deze feestvreugde. Zelfs in de directe omgeving (Cabedelo of Darque) kan het soms nog een beetje hinderlijk zijn. Maar gelukkig zijn er genoeg rustige plekjes in de buurt, daar komen we zo op terug.

Heerlijk klimaat

Portugal staat uiteraard bekend om zijn heerlijke klimaat. Voor ons heeft Viana do Castelo het ultieme zomer klimaat (in de winter schijnt het er vrij koud te kunnen worden). Waar de temperaturen in het binnenland en het zuiden van Portugal in de zomer ver boven de 30 graden uitkomen ligt de gemiddelde temperatuur in Viana rond de 24 graden. En nou klinkt dat misschien niet heel zomers, maar de temperatuur blijft laag doordat er bijna elke middag een heerlijk koud zeebriesje opsteekt. Blijf je uit de wind dan kan je gewoon weg bakken in de zon. Maar juist door deze meer aangename temperatuur kan je dingen blijven doen en ondernemen. Je wordt niet verplicht om op het strand te liggen maar kunt lekker actief blijven of worden.

Surfen in en rondom Viana do Castelo

Hoewel we altijd al naar de perfecte surfspots in Portugal zochten heeft het surfvirus pas echt toegeslagen in Viana. Het is waarschijnlijk één van de belangrijkste redenen dat we het hier zo lang hebben uitgehouden. Ten zuiden van de stad, aan de andere kant van de rivier Lima, ligt het langgerekte strand Praia do Cabedelo welke overgaat in Praia do Rodanho. Met een beetje swell is het heerlijk beschut surfen langs de pier. Werkt het daar niet is het lopen richting Rodanho tot het punt waar de golven groot genoeg zijn. Hoewel het helaas niet altijd werkt, maar ongeveer 80% van de tijd, is het een ideaal strand om aan je techniek te werken. Geen zware stroming of moeilijkheden om achter de set komen.

Surfles tip: Viana do Castelo huisvest de eerste surfschool van Portugal, maar helaas is de charme hier ver te zoeken en zijn het voornamelijk grote groepen locals die tegelijkertijd het water in gaan. Veel leuker zijn de lessen van Viana Locals. Veelal kleine groepen met de beste surfleraar die wij zijn tegengekomen.

En die 20% van de tijd dat het niet werkt is er twaalf kilometer noordelijk een strand wat dan juist vaak wel werkt; Afife. Dit strand (Arda) is, zeker voor de lijpe surfers onder ons, een bezoek meer dan waard. Ook omdat het lekker rustig blijft en niet wordt overspoelt door toeristen. Niet gek dat hier meerdere kampioenschappen worden gehouden.

Een nadeel: Klinkt allemaal heel positief dit toch? In surfen in Viana do Castelo gaan we er nog dieper op in. Helaas kleeft er ook een nadeel aan dit alles. Voor ons in ieder geval. Andere halen hun hart juist dan op. Elke middag kan je je klok er haast op gelijk zetten; de wind. Voor ons verpest het de golven, maar kitesurfers en windsurfers komen dan met een glimlach het strand opgelopen.

Ongekende natuur om de hoek

Het laatste deel van onze liefdesbetuiging aan Viana do Castelo kan niet anders dan over de omgeving gaan. Want damn wat is het heerlijk. Een paar open, maar niet minder mooie deuren, Porto ligt op nog geen uur rijden maar ook met het openbaar vervoer sta je zo middenin het centrum van deze heerlijke stad. Rondom Porto heb je uiteraard de Douro vallei bekend om zijn wijnen en port. Maar dan de natuur veel dichterbij Viana. De rivier Lima is bijvoorbeeld heerlijk om te volgen, wat te denken van Ponte de Lima. Maar ook de duinen en bossen net buiten de stad zijn ideaal voor een korte wandeling of fietstocht. Op een iets koelere dag zijn de bergen geniale natuurlijke uitzichtpunten. Het is in deze bergen, oké misschien heuvels, dat je misschien de mooiste verrassingen vindt. Van de epische watervallen van Cascadas do Pincho tot het epische nationale park Peneda-Gerês waar we hier al lyrisch over zijn geweest. Ja dit deel van Portugal heeft misschien wel de hoogste kwaliteit van leven, met enkele van Portugals mooiste bezienswaardigheden om de hoek. Moeten we dan toch gaan zoeken naar een huisje hier? Voor nu vervolgen we onze zoektocht toch nog..


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *