Twee dagen op pad met een 4x4 auto vanuit Reykjavík

De highlands verkennen kan niet anders dan met een 4x4 voertuig

Geschreven door: Lars

Ondanks dat we de gravelwegen niet schromen, zijn sommige wegen niet aan te raden om met onze camper of zelfs een normale auto te rijden. Daarom besluiten we in Reykjavik een auto te huren die geen problemen heeft met de zogenoemde F-wegen (en stiekem ook een stuk van een mountain road). Voor twee dagen hebben we de beschikking over een Toyota RAV4, helaas een automaat maar dat mag de pret niet drukken.

Þingvellir als uitvalsbasis

Omdat we de huurauto maar twee dagen hebben zijn we gaan zoeken naar een plek waar de camper zonder problemen kan blijven staan. Het moet een plek zijn waar we twee dagen het binnenland van IJsland in kunnen knallen met de 4x4 auto. Na lang zoeken, wikken en wegen welk deel we willen gaan verkennen komen we uit bij Þingvellir.

Vanaf hier kunnen de F52 en vervolgens de F550 omhoog gevolgd worden langs de Langjökull gletsjer (de op een na grootste gletsjer van IJsland). Ook de kleinere wegen F337 en F338 kunnen vanaf hier gereden worden om vervolgens een ronde te maken via een zijweg van de F347. Andere opties voor een uitvalsbasis waren Landmannalaugar of Þórsmörk maar aangezien de Laugavegur trail ons hier al langs heeft gebracht besluiten we een nieuw deel te verkennen.

Let op: Autoverhuurders leggen soms beperkingen op aan wegen die niet gereden mogen worden. Gaat er iets mis op een weg die je niet mag rijden, dan kun je zo de sigaar zijn. Vraag ook na wat de verhuurder als schade ziet. SADCars, waar we de auto hebben gehuurd, was gelukkig de moeilijkste niet. Zo worden putjes op de motorkap niet gezien als schade.

Dag 1: Met de F52 langs grotten en watervallen

Vanaf 09:00 uur kan de 4x4 auto opgehaald worden in Reykjavik, dus iets over negen staan we voor de deur. We gaan er alles uithalen. Hoewel we hadden gevraagd om een handgeschakelde auto was deze in onderhoud waardoor er alleen nog een automaat beschikbaar was. Een beetje jammer, maar gelukkig rijdt de Toyota RAV4 fijn. Zo snel als de camper toelaat rijden we naar Þingvellir. Hier parkeren we de camper op de campingplaats naast de F52, in de buurt van het informatiecentrum.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Offroad rijden in IJsland
  anemptytextlline
 • Begroeiing bij Lögberg IJsland
  anemptytextlline
 • goedkoop auto huren tips
  4x4 auto huren in IJsland
  anemptytextlline
 • Rauwe landschappen binnenland van IJsland
  anemptytextlline
 • golden circle route ijsland
  Gullfoss waterval golden circle IJsland
  anemptytextlline
 • Hraunfossar stroomt uit een lavaveld
  anemptytextlline
 • Lögberg IJsland
  anemptytextlline
 • Nooit genoeg foto's in IJsland
  anemptytextlline