Klimmen in de Todra Gorge, Marokko

Klimmen in Marokko is het populairst in de Todra Gorge

Geschreven door: Mattias

Liefhebbers van outdoor sporten zijn in Marokko aan het goede adres. Surfen, mountainbiken, hiken, trailrunnen, kiten.. Je kunt het zo gek niet bedenken. Waar Marokko misschien minder om bekend staat, is klimmen. Maar in Marokko is een levendige klimcommunity aan het ontstaan en het hart daarvan vind je in de Todra Gorge.

De Todra Gorge

De gorge is gelegen ten zuiden van het Hoge-Atlasgebergte en ten oosten van de meer populaire Dadès Gorge. De gorge is vijftien kilometer in lengte en 300 meter diep. Op sommige plekken is deze gorge net breed genoeg voor twee auto‰'s om elkaar te passeren. Een indrukwekkend gezicht dus. Ten zuiden van de gorge ligt het toeristische plaatsje Tinghir, met een breed aanbod aan campings en hotels. Achttien kilometer ten noorden, aan het einde van de gorge, vind je het kleinere plaatsje Tamtetoucht. Kortom, een ongelofelijke plek om te gaan klimmen!

Extra optie: In voor nog meer avontuur en ben je met eigen vervoer? Lees snel verder over een adembenemende piste die je van de Todra Gorge naar de Dadès Gorge leidt.

Overnachtingstip: Ben je met eigen vervoer? Accommodatie is ook makkelijk te vinden aan het einde van de gorge, in Tamtetoucht. Hier is het rustiger en soms goedkoper om te overnachten in camper, tent of hotel, dan in het drukkere Tinghir.

Lees hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Klimmen in de Todra Gorge

Heb je nog nooit geklommen? Of ben jij zeer ervaren? Voor ieder wat wils in de Todra Gorge. De van origine Franse, en ervaren klimmer, Julio van Adventure Verticales heeft in de afgelopen jaren eigenhandig meer dan 500 klimroutes ontwikkeld in dit gebied. De routes zijn overal in de gorge te vinden en variëren van een 3a tot 7c (beginner, tot vergevorderd). Met bijbehorende kaarten van de routes en eventuele begeleiding, is dit daarom een ultieme plek om voor een dag of langere tijd te gaan klimmen.

Tip: Hou rekening met het weer en de stand van de zon. In het zonnetje is het zelfs in de winter goed te doen om te gaan klimmen, maar zodra de zon achter de rotswand verdwijnt is de lol er al snel vanaf!

Klimmen met een guide in Marokko

Julio is een extreem ervaren en vriendelijke guide. Zijn werk in de gorge is echter niet ongezien gebleven en faux guides proberen een graantje mee te pikken van zijn werk. Je zult hier voornamelijk tijdens het hoogseizoen, en in het dorpje waar Adventure Verticales is gevestigd, mee te maken krijgen. Maar veiligheid staat bij deze sport voorop, dus zorg ervoor dat je eerst bij de officiële winkel in Tinghir langs gaat voor informatie, eventuele uitrusting en begeleiding. Wees ook daarna voorbereid op het gebruikelijke gehossel van Marokko. Voornamelijk in het eerste en smalle stukje van de gorge krioelt het van de kraampjes, verkopers en faux guides. Gelukkig sta jij dan waarschijnlijk al op het punt om de hoogte in te gaan, ver bij de drukte vandaan!

Opmerking: Wij worden niet betaald om Adventure Verticales te promoten. Wij kunnen voor jouw veiligheid en de kwaliteit van de klimroutes echter niet anders dan deze organisatie aanraden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram