De IJsland kampeerkaart, doen of niet?

De kampeerkaart geeft recht op 28 overnachtingen bij 40 aangesloten campings

De IJsland kampeerkaart is te koop voor ongeveer €116,- en geeft recht op 28 overnachtingen voor twee volwassenen en vier kinderen. En dat op 40 aangesloten campings verspreid over het hele eiland. Er hoeft alleen nog toeristenbelasting betaald te worden, 100 kronen ongeveer 75 eurocent. De snelle rekenaars hebben het vast door, als je lang op IJsland gaat kamperen is dit een koopje: €4,90 per overnachting. Ter vergelijking, een normale overnachting op een camping kost minimaal €7,50 per persoon.

Wanneer is de kampeerkaart voordeliger

De kampeerkaart wordt interessant als je genoeg nachten bij één van de aangesloten campings overnacht. Uitgaande van twee personen ben je in IJsland op z’n minst €15,- aan een overnachting op een camping kwijt. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen campers, caravans of tentjes. Er wordt in de meeste gevallen puur gekeken naar het aantal personen. Een snelle rekensom leert ons dat bij acht overnachtingen de kampeerkaart is terugverdiend, daarna komt het echte voordeel.

De voordelen van de kampeerkaart

De campings van de kampeerkaart zijn over het algemeen de kleinere, minder commerciële campings. De opzichter komt in de avond en/of in de ochtend langs om de betaling af te handelen. Geen 24/7 opzicht dus.
Dit wil niet zeggen dat de faciliteiten minder zijn op de campings, alle basis faciliteiten zijn aanwezig maar vaak meer dan dat. Douches, wasmachines, keukenblokjes en soms zelfs de mogelijkheid om binnen te zitten.

Nog een keer op een rijtje wat je krijgt met de kampeerkaart:

 • Overnachting voor 2 volwassenen en 4 kinderen;
 • Vier aaneengesloten nachten op dezelfde camping;
 • In veel gevallen douche inbegrepen;
 • Kleinschalige campings (dorpscampings) op soms afgelegen plekken;
 • Alleen nog betaling van toeristenbelasting (100 kronen) en eventuele extra’s.

Opmerking: Officieel staat er op de kampeerkaart vermeld dat extra’s zoals douchen, elektriciteit en gebruik van wasmachines tegen betaling kan. In veel van de campings die wij bezochten was douchen gratis. Elektriciteit is erg duur namelijk vier tot acht euro. Maar dit is bij alle campings op IJsland.

De nadelen van de kampeerkaart

De kampeerkaart heeft helaas ook een aantal nadelen. Zo zijn de campings soms ver uit elkaar gelegen of juist heel dicht bij elkaar. Zo wordt het af ent oe echt plannen wanneer je welke camping aan gaat doen. Het haalt ook de echte Hollander in je naar boven, het voordeel moet behaald worden. Dus soms ga je meer rijden of omrijden zodat je op een camping staat waar de kampeerkaart gebruikt wordt.
Het laatste nadeel is dat sommige campings een wel hele vroege sluitingstijd hebben: 1 of 15 september. Nu is dat niet bij alle campings (heel) nadelig, ze zijn nog gewoon te gebruiken op sommige faciliteiten na. Bij andere betekend dicht ook echt dicht.

Opmerking: Wij hebben een week lang bezoek gehad en drie overnachtingen op kampeerkaart campings doorgebracht. Er is op geen enkele camping extra betaald voor de derde persoon.

Waar te koop?

De kampeerkaart is op verschillende plekken te koop:

 • Aan boord van de ferry;
 • Bij sommige van de deelnemende campings;
 • In het hoogseizoen online op de website van de kampeerkaart;
 • Bij de tourist information centres;
 • Bij het postkantoor.

 • «

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *