Rabat, kleinschalig en vriendelijk

Rabat is de koningsstad met de meest relaxte vibe

Geschreven door: Dasja

Toen wij naar Rabat gingen wisten we niet wat we moesten verwachten. De hoofdstad van Marokko, dat moet wel kapot druk zijn, toch? Niets bleek minder waar, Rabat is kleinschalig en super vriendelijk. De oude binnenstad (kasba) is nog kleiner dan menig dorp in Nederland. De nieuwe stad eromheen strekt verder, maar heel interessant is die niet op de Tour Hassan, het Mausolée Mohammed V en de souk na.

De meest ontspannen kasba

Rabat staat met stip op één wat meest ontspannen kasba‰'s betreft. De witte huisjes met blauwe onderkanten (schijnbaar tegen muggen) op zichzelf zijn al rustgevend. Er zijn niet zoveel winkeltjes of verkopers die je geld afhandig proberen te maken. Verdwaal je hier dan krijg je waarschijnlijk een medaille, het is onmogelijk. Zwerf even door de straatjes en geniet van het uitzicht over het strand vanaf het plein rechts achterin de kasba. Met een beetje geluk (in het weekend) val je met je neus in de hipster scene van Rabat, jonge straatmuzikanten lijken te battelen om het meeste publiek terwijl een andere groep het over een andere boeg gooit; tekeningen. Dit alles wordt hevig gedocumenteerd door hordes hobby fotografen. Ja Rabat is fijn.

Tip: Er zijn wat mannen die je proberen mee te nemen op een rondleiding, aan het eind van dit vriendelijke gebaar verlangen ze echter geld. Het is onnodig voor Rabat, je kunt gewoon weg lopen als iemand je probeert 'bij de groep te houden'.

De stranden van Rabat

Rabat heeft twee stranden die aan de monding van de rivier liggen, aan de kant van de kasba wordt hevig gesurfd. Hoewel de golven buiten de brekers nogal intens waren kwam er elke zoveel seconde een prima golf de brekers binnen gerold. Buiten de brekers was er op dit moment niets te zoeken, zo hevig als de Atlantische Oceaan hier te keer ging hebben we in Marokko nog niet eerder gezien. Waarschijnlijk is dit strand in de zomer een betere plek om te chillen.

Lees hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Leuk om te zien en doen in Rabat

Rabat is meer dan de oude stad, de Tour Hassan en het Mausolée Mohammed V geven een schitterende inkijk in de historie van Marokko en de islam. Volg de boulevard langs de rivier tot de Tour Hassan niet meer te missen is, hier vind je direct het Mausolée Mohammed V. Tour Hassan (1196) zou onderdeel moeten worden van één van de grootste moskeeën ter wereld, groter nog dan die in Cordoba. Maar de moskee werd nooit afgebouwd en een aardbeving zorgde ervoor dat alles wat was gebouwd vernietigd werd. Alleen de Hassan toren is blijven staan, maar ook deze is niet voltooid. Met een hoogte van 44 meter komt hij er nog 36 tekort volgens het bouwplan.
Praktisch op hetzelfde terrein is later (1971) het Mausolée Mohammed V gebouwd, als eerbetoon aan de vader van de Marokkaanse onafhankelijkheid. Hier ligt de in 1999 gestorven koning Hassan II. Een opmerkelijk detail is dat het door een Vietnamese architect is ontworpen en het gebouwd is door 400 Marokkaanse ambachtslieden met Italiaans marmer. Het resultaat is ongekend. Het detail is bizar, afgekleed met een erewacht en fotogenieke kandelabers.
Kosten: Zowel de Tour Hassan en het Mausolée Mohammed V zijn gratis en door niet moslims te bezoeken. Enkel de (nieuwe) moskee welke onderdeel is van het Mausolée Mohammed V is niet toegankelijk voor niet-moslims.

De souks van Rabat

Stukken kleiner dan bijvoorbeeld de souks van Marrakesh zijn de souks van Rabat. Daardoor iets overzichtelijker. Net buiten de Kasba vind je alles waar Marokko bekend om staat. Schitterende muurkleden, felgekleurde stoffen en alles wat er maar van leer en hout gemaakt kan worden. Dit alles wordt af en toe afgewisseld door een overheerlijk ruikend eetkraampje. Ja het is hier goed geregeld; voor 9 dirham (€0,90) per stuk koop je een broodje gevuld met vis en voor 1 dirham (€0,10) per stuk een soort van donut. De glimlachende verkopers maken het plaatje compleet.

Waar je camper te parkeren in Rabat?

Met een camper Rabat in is makkelijk, de wegen zijn breed en overdag niet te druk. Het overnachten is een ander verhaal. Er is één parkeerplek waar overnacht mag worden, 100 meter noord van de kasba. Helaas mogen hier maar maximaal zes campers staan/overnachten. Ben je de zevende dan heb je pech en andere opties zijn er niet in de buurt van de oude kasba, niet eens in de buurt van de stad.
Wij parkeerden langs de boulevard, net onder de Tour Hassan. Volgens de guardian was het geen probleem om te overnachten, voor 20 dirham. Aan het begin van de avond was er een andere guardian die het daar niet mee eens was en zelfs de politie dreigde te bellen. De parkeerplaats was namelijk gratis en overnachten was niet akkoord. Uiteindelijk zijn we noodgedwongen de weg op gegaan om 30 km verderop op een bewaakte parkeerplaats de nacht door te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram