Hasj in Marokko

Marokko staat bekend om zijn hasj en je ontkomt er niet aan

Om de eerste vraag van de meeste mensen maar meteen te beantwoorden, ja ik heb hasj gekocht in Marokko. Maar grappiger is dat ik bijna evenveel gratis heb gekregen! Over tot de orde van de dag, ik heb lang getwijfeld of ik dit dan wel moest delen, want niet iedereen zal dit boeiend vinden (surf dan vooral lekker verder op onze site) maar een deel waarschijnlijk wel. Uiteindelijk heb ik toch besloten om deze situaties te beschrijven (en publiceren) omdat sommige te grappig zijn. En zeg nou zelf, een jointje op zijn tijd moet kunnen, al helemaal in Marokko, een van de grootste hasj productielanden.

Waar je moet zijn

Hoewel je door heel Marokko hasj kunt kopen steekt er één regio met kop en schouders bovenuit, het Rifgebergte. Dit is de wietschuur van Marokko en zelfs Europa. Al maken ze er graag eerst zelf hasj van. Binnen het Rifgebergte is Ketama het centrum van de kweek en handel in hasj. Het dorp stelt niets voor, het is vooral het gebied waar je niet om de hasj heen kunt. In de reisboeken wordt geschreven over opdringerige dealers, wij hebben het vooral als mega grappig ervaren. Tijdens onze road trip van Fès naar Chefchaouen (via Ketama) heeft 70% van de mensen die we zijn tegengekomen ons wel iets aangeboden. Maar nooit op een opdringerige manier. Een deel wilde simpelweg samen met ons roken, anderen wilden verkopen en toonden zonder problemen blokken hasj van 10 tot 70 gram de stuk.

Op de paar stops die we onderweg hebben gemaakt voor boodschappen, lunch of een fotomomentje (de omgeving is namelijk prachtig) stond er steeds vrij snel iemand naast ons. Niet eens om te verkopen, vaak voor een oprecht praatje en natuurlijk vragen ze of je wilt roken. In een paar gevallen kregen we na het praatje een blok van een gram of vijf in de hand gedrukt. Hier alsjeblieft, dit is m’n beste spul. Cadeautje voor jou.

De verschillende periodes: In maart wordt er gezaaid, in mei wordt de wiet geoogst waarna het hasj productieproces begint.

Wat kost hasj in Marokko

Hoewel het dus mogelijk is om gratis aan je hasj te komen in Marokko is het ook niet verkeerd om de lokale economie te supporten. Gewoon kopen dus. In het gebied rondom Ketama ligt de prijs het laagst. Voor €2,- de gram heb je hasj waar de meeste coffeeshops in Nederland jaloers op zijn.
Hoe verder je van het Rifgebergte af gaat, hoe duurder de hasj wordt. Logisch, want het moet gesmokkeld worden langs nogal wat politiecontroles. In Essaouria ligt de prijs op ongeveer €4,- per gram.

Wat de gevaren zijn

Hoewel Marokko en hasj vaak genoeg in een adem worden genoemd is het hier niet legaal. Het kan je zelfs flink in de problemen brengen. De plantages in het Rifgebergte worden gedoogd omdat hasj voor traditionele gebruiken is bedoeld. Maar er wordt toch vooral voor recreatief gebruik gekweekt.
Hoe de straffen voor toeristen zijn weet ik (gelukkig) niet, maar locals kunnen met een klein brokje al de sjaak zijn en voor een paar weken de gevangenis ingegooid worden. De handel onder locals gaat dan ook erg bedachtzaam. Naar toeristen zijn dealers veel makkelijker want zeg nou zelf, wie van ons gaat de moeite nemen om de dealers aan te geven? Of wij dan geen gevaar lopen? Zeker wel, ze vinden het echt niet tof als je vrolijk blowend over straat loopt of als de hasj op je dashboard ligt.

Bij wie je wel of juist geen hasj moet kopen

Dan is er nog die laatste grote vraag, bij wie ga je je hasj kopen? Er zijn genoeg gasten die het aanbieden. Maar je wilt niet van iedereen wat kopen. Voor je eigen veiligheid maar ook wat prijs en kwaliteit betreft. Ga dus niet doelloos over straat lopen totdat je iemand tegenkomt die wil verkopen of zelf rookt. Bij de lokale rokers moet je zijn, zij weten waar de kwaliteit goed is. Dit geldt vooral langs de zuidkust van Marokko. In het rif vindt iemand jou wel. Ik ga nooit in op de opdringerige verkopers maar juist die gasten die na een praatje vragen of je toevallig ook wat hasj wilt kopen. Want opdringerige verkopers zijn er zeker. In Chefchaouen staan ze bijvoorbeeld voor de camping, lopen elke keer een stukje met je mee in de hoop dat je toch iets van ze koopt. Als je vier keer per dag de camping afloopt, om je hond uit te laten, wordt dat best irritant. Zeker als de man dan boos wordt als hij denkt dat je bij iemand anders gaat kopen. Maar gelukkig zijn er ook gasten die wel chill zijn en je gratis testers geven en het lekker aan jou overlaten of je wel of niet wilt kopen.

Let dus op, hasj is niet legaal in Marokko. Maar wel erg lekker. Het is dus altijd een risico om te kopen of het bij je te hebben. Laat je vakantie of reis niet uitlopen op iets negatiefs, dan kan je beter meer betalen in Nederland. En oh ja, bij de ferry staan ze met honden aan beide kanten. Dus beter om het in Marokko achter te laten 😉


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *