Gravel rijden op de IJslandse ring road

Ook al rij je over de 1, dan nog kom je stukken gravel tegen

Na de golden circle is de ring road de meest gereden route van IJsland. En niet zonder reden, de 1 maakt een ronde rondom het eiland. Langs veel van IJslands hoogtepunten. In tegenstelling tot de wegen die het land doorkruisen hoeft de ring road niet met een 4×4 gereden te worden. Dat betekent niet dat je geen gravel tegenkomt op deze populaire route. Ook al waren wij hiervan op de hoogte, we worden alsnog door de gravelweg verrast.

De ring road op bij Egilsstaðir

In tegenstelling tot de meeste mensen die over de 1 in IJsland rijden starten wij in het oosten, vanaf Egilsstaðir en niet vanuit Reykjavík. Simpelweg omdat we van de ferry afkomen en hier is de eerste mogelijkheid om de ring road op te rijden. We rijden met de klok mee en zakken af naar Zuid-IJsland. Dit deel staat te boek als meest bezochte streek van IJsland en stiekem gaan we er vanuit dat er meters gemaakt kunnen worden. Zonder echt een idee te hebben van de afstanden hebben we een eindbestemming in gedachten, bijna 400 kilometer verderop. Het lijkt allemaal zo dichtbij maar met een maximale snelheid van 90 km/u (die we niet eens altijd halen) duurt het allemaal langer dan gepland.

De eerste gravel strook

Vol goede moed rijden we zuidelijk van Egilsstaðir als er een splitsing verschijnt. Op beide borden staat Reykjavík aangegeven; de 1 en de 92. Zonder erbij stil te staan blijven wij de 1 volgen, dat is immers de ring road. Niet veel later komt het bordje dat we herkennen uit onze voorbereiding, de weg gaat over in gravel. We wisten dat dit ergens ging komen, maar hadden het niet zo snel verwacht. Eerder ergens in Noord-IJsland waar het nog ongerepter zou moeten zijn.

Nou is gravel in principe prima te rijden, ook met een camper, maar het wordt een ander verhaal als de weg vol putten en kuilen zit. Dat is hier het geval en de snelheid zakt naar 20 tot 30 km/u. De strook met gravel is 20 kilometer lang en kost ons een goed uur. Het is een prachtig stuk door de bergen, jammer dat het regende. Eenmaal op de verharde weg is het laat en besluiten we een camping op te zoeken. De komende dagen moeten we beter plannen want 400 kilometer afleggen is niets voor ons en vandaag ook niet gelukt.

Opmerking: Rij je tegen de klok in (vanuit Reykjavík) dan is dit de tweede echte gravel strook. Eerder kom je stukken met losse steentjes tegen i.v.m. wegwerkzaamheden

Nog een kleine gravel strook

Waar de eerste gravel strook enigszins logisch lijkt, het is er dun bevolkt en het voelde aan als in the middle of nowhere, is het tweede stuk gravel minder logisch. Het is een strook van ongeveer vijf kilometer langs het puntje van een fjord. Je zou bijna zeggen dat het bewust niet geasfalteerd is. Gewoon zodat er nog wat gravel op de 1 ligt. Het wegdek is in betere conditie als de eerste strook en echt voor veel oponthoud zorgen doet hij niet.

Gravel minimaliseren tijdens jouw rit over de ring road?

Gravel is nooit helemaal te vermijden als je de ring road helemaal wilt rijden. Er is bij de tweede strook geen andere mogelijkheid dan de gravelweg. De eerste strook is te omzeilen, door de kustlijn te blijven volgen over de 92 die overgaat in de 96 (in het geval dat je de ring road tegen de klok in rijdt, volg je eerst de 96 die vervolgens overgaat in de 92). Als je deze weg aanhoudt, heb je maar een strook van ongeveer vijf kilometer gravel weg. Als je die voorzichtig rijdt, is het geen probleem om de ring road helemaal te rijden.

Opmerking: Gravel is nooit helemaal te vermijden, het is een vrij gebruikelijk type weg in IJsland en naar veel van de bezienswaardigheden gaat het laatste stukje weg over gravel.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *