Hiken in Marokko

Een korte spoedcursus voor jouw wandelvakantie in Marokko

Home » Afrika » Marokko » Hiken in Marokko

Marokko, het Mekka voor de natuurliefhebber en hiker. Met zijn vele gebergtes en uitgestrekte en onaangetaste natuur, is Marokko een perfect land voor een indrukwekkende wandeling. Maar zoals gebruikelijk, heeft Marokko een kleine handleiding nodig. Een korte spoedcursus, om je optimaal voor te bereiden op jouw hike in dit prachtige land.

Voorbereiding is essentieel in Marokko

In een notendop: ga goed voorbereid op pad. Dit advies zal je vast ook in andere landen te horen krijgen, maar niet altijd is dat echt zo nodig als in Marokko. Hiken in Marokko is per definitie off the beaten track. Waar je in Europa doorgaans veilig de bordjes en goed onderhouden paden kunt volgen, zijn wandelingen in Marokko vaak alleen op papier aangegeven. Het startpunt is meestal niet duidelijk en met behulp van verschillende kaarten, apps en beschrijvingen ga je zelf op zoek naar het pad. De wandeling is tegelijkertijd dus ook een beetje een speurtocht. Dat is leuk, behalve als je daar niet (mentaal) op voorbereid bent. Doorgaans is er niet één pad, maar zijn er allerlei kleine paadjes die door elkaar heenlopen en elkaar kruisen. Een soort doolhof dus. Jij kiest de weg naar je bestemming. Soms kies je verkeerd en moet je weer terug, soms kies je het moeilijke pad en moet je een stukje klauteren. Zie het als een avontuur, en wees daar ook op voorbereid. Zorg dat je zelfredzaam bent (eten, drinken en kleding), en de weg weer terug kunt vinden als je moet omdraaien.

Onze hulpmiddelen bij een hike: Algemene beschrijvingen uit de Lonelyplanet; Wikiloc voor wandelpaden en tips; Maps.me en Google maps (satelliet) voor kaarten.

Heb je een 4×4 auto? Dan kun je vaak het eerste deel van de route overslaan waarbij de wandeling over een piste leidt. Dat betekent een leuk stukje off-road rijden, en meer energie overhouden om de uitdagende paden te trotseren.

 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Stap in een andere cultuur en ontdek veel tips & tricks. Zo kun je goed voorbereid en hopelijk zonder spanning een rondreis maken door dit fantastische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Waarom je wel echt in Marokko moet gaan wandelen

Wandelpaden in Marokko zijn vaak vooral paden die door locals gebruikt worden in hun dagelijkse leven. Hiken is dus meer een uitdaging, maar je krijgt er ook een échte inkijk in het Marokkaanse leven voor terug. De soort locals die je tegen zult komen? Geiten, schapen, ezels en kamelen, hun herders, honden en katten en natuurlijk berber families. Een typisch Marokkaans tafereel dus. Wat er dan nog mist is de indrukwekkende Marokkaanse natuur. Ga jij voor de groene bergen in het noordelijke populaire Rifgebergte of afgelegen Beni-Snassen? De uitgestrekte gebergtes van de Midden-Atlas? De overweldigende Hoge-Atlas met zicht op de sneeuw? Of zak je af naar de Anti-atlas met rotsachtige laaglanden, duizelingwekkende gorges en levendige palmerias?

Let op: In Marokko ben je nooit alleen, ook niet als je uren door the middle of nowhere hebt gelopen. Raak niet geïrriteerd door de bedelende kinderen die hier standaard deel vanuit maken. Soms proberen we een praatje te maken, en de andere keer volstaat een vriendelijke la shukran en lopen we gewoon door.

Het gaat om de reis, niet de bestemming

Het klinkt misschien clich̩, maar niets is minder waar. Het gaat om de reis en niet het eindpunt. Als je gaat hiken in Marokko zal je vroeg of laat een wandeling voortijdig moeten afbreken. De ene keer raak je het pad kwijt, de andere keer duurt het te lang en moet je terug omdat het al donker wordt. Wees daarom niet te gefocust op dat eindpunt, en geniet van de hike zelf. Als alles anders loopt dan gepland, heb je vaak een avontuur wat je niet snel zult vergeten, en natuurlijk een goed verhaal voor thuis!

Tip: Het gaat dus allemaal om je verwachting. Zo ook met zwerfafval. Laat je niet ontmoedigen door al het afval wat je gaat tegenkomen. Hoe wij hiermee omgaan? Neem een paar vuilniszakken mee en ruim het lekker op! Stiekem best leuk en super goed voor de lokale gemeenschap.

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties helpen je graag op weg. Of je nu alles zelf gaat regelen of alles geregeld wilt hebben. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct.

Mattias vindt ultieme vrijheid in het reizen. Weg van alles wat moet, en op zoek naar onbekende uitgestrekte natuur. Het liefst met zoveel mogelijk wilde dieren, een paar straathonden en katjes die wat liefde kunnen gebruiken. Het reizen is voor Mattias een inspiratiebron voor het leven in Nederland. Minimalistisch, duurzaam, buiten, en genoegen nemen met minder. Door klein te leven heeft hij de vrijheid, het geld en tijd om zijn dromen waar te maken. In Nederland bouwt Mattias nu zijn eigen Tiny house, en bereidt ondertussen nieuwe avonturen voor.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals