Hiken in Marokko

Een korte spoedcursus voor jouw wandelvakantie in Marokko

Geschreven door: Mattias

Marokko, het Mekka voor de natuurliefhebber en hiker. Met zijn vele gebergtes en uitgestrekte en onaangetaste natuur, is Marokko een perfect land voor een indrukwekkende wandeling. Maar zoals gebruikelijk, heeft Marokko een kleine handleiding nodig. Een korte spoedcursus, om je optimaal voor te bereiden op jouw hike in dit prachtige land.

Voorbereiding is essentieel in Marokko

In een notendop: ga goed voorbereid op pad. Dit advies zal je vast ook in andere landen te horen krijgen, maar niet altijd is dat echt zo nodig als in Marokko. Hiken in Marokko is per definitie off the beaten track. Waar je in Europa doorgaans veilig de bordjes en goed onderhouden paden kunt volgen, zijn wandelingen in Marokko vaak alleen op papier aangegeven. Het startpunt is meestal niet duidelijk en met behulp van verschillende kaarten, apps en beschrijvingen ga je zelf op zoek naar het pad. De wandeling is tegelijkertijd dus ook een beetje een speurtocht. Dat is leuk, behalve als je daar niet (mentaal) op voorbereid bent. Doorgaans is er niet één pad, maar zijn er allerlei kleine paadjes die door elkaar heenlopen en elkaar kruisen. Een soort doolhof dus. Jij kiest de weg naar je bestemming. Soms kies je verkeerd en moet je weer terug, soms kies je het moeilijke pad en moet je een stukje klauteren. Zie het als een avontuur, en wees daar ook op voorbereid. Zorg dat je zelfredzaam bent (eten, drinken en kleding), en de weg weer terug kunt vinden als je moet omdraaien.

Onze hulpmiddelen bij een hike: Algemene beschrijvingen uit de Lonelyplanet; Wikiloc voor wandelpaden en tips; Maps.me en Google maps (satelliet) voor kaarten.

Heb je een 4x4 auto? Dan kun je vaak het eerste deel van de route overslaan waarbij de wandeling over een piste leidt. Dat betekent een leuk stukje off-road rijden, en meer energie overhouden om de uitdagende paden te trotseren.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline