Hiken in Marokko

Een korte spoedcursus voor jouw wandelvakantie in Marokko

Geschreven door: Mattias

Marokko, het Mekka voor de natuurliefhebber en hiker. Met zijn vele gebergtes en uitgestrekte en onaangetaste natuur, is Marokko een perfect land voor een indrukwekkende wandeling. Maar zoals gebruikelijk, heeft Marokko een kleine handleiding nodig. Een korte spoedcursus, om je optimaal voor te bereiden op jouw hike in dit prachtige land.

Voorbereiding is essentieel in Marokko

In een notendop: ga goed voorbereid op pad. Dit advies zal je vast ook in andere landen te horen krijgen, maar niet altijd is dat echt zo nodig als in Marokko. Hiken in Marokko is per definitie off the beaten track. Waar je in Europa doorgaans veilig de bordjes en goed onderhouden paden kunt volgen, zijn wandelingen in Marokko vaak alleen op papier aangegeven. Het startpunt is meestal niet duidelijk en met behulp van verschillende kaarten, apps en beschrijvingen ga je zelf op zoek naar het pad. De wandeling is tegelijkertijd dus ook een beetje een speurtocht. Dat is leuk, behalve als je daar niet (mentaal) op voorbereid bent. Doorgaans is er niet één pad, maar zijn er allerlei kleine paadjes die door elkaar heenlopen en elkaar kruisen. Een soort doolhof dus. Jij kiest de weg naar je bestemming. Soms kies je verkeerd en moet je weer terug, soms kies je het moeilijke pad en moet je een stukje klauteren. Zie het als een avontuur, en wees daar ook op voorbereid. Zorg dat je zelfredzaam bent (eten, drinken en kleding), en de weg weer terug kunt vinden als je moet omdraaien.

Onze hulpmiddelen bij een hike: Algemene beschrijvingen uit de Lonelyplanet; Wikiloc voor wandelpaden en tips; Maps.me en Google maps (satelliet) voor kaarten.

Heb je een 4x4 auto? Dan kun je vaak het eerste deel van de route overslaan waarbij de wandeling over een piste leidt. Dat betekent een leuk stukje off-road rijden, en meer energie overhouden om de uitdagende paden te trotseren.

Lees hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Waarom je wel echt in Marokko moet gaan wandelen

Wandelpaden in Marokko zijn vaak vooral paden die door locals gebruikt worden in hun dagelijkse leven. Hiken is dus meer een uitdaging, maar je krijgt er ook een échte inkijk in het Marokkaanse leven voor terug. De soort locals die je tegen zult komen? Geiten, schapen, ezels en kamelen, hun herders, honden en katten en natuurlijk berber families. Een typisch Marokkaans tafereel dus. Wat er dan nog mist is de indrukwekkende Marokkaanse natuur. Ga jij voor de groene bergen in het noordelijke populaire Rifgebergte of afgelegen Beni-Snassen? De uitgestrekte gebergtes van de Midden-Atlas? De overweldigende Hoge-Atlas met zicht op de sneeuw? Of zak je af naar de Anti-atlas met rotsachtige laaglanden, duizelingwekkende gorges en levendige palmerias?

Let op: In Marokko ben je nooit alleen, ook niet als je uren door the middle of nowhere hebt gelopen. Raak niet geïrriteerd door de bedelende kinderen die hier standaard deel vanuit maken. Soms proberen we een praatje te maken, en de andere keer volstaat een vriendelijke la shukran en lopen we gewoon door.

Het gaat om de reis, niet de bestemming

Het klinkt misschien clich̩, maar niets is minder waar. Het gaat om de reis en niet het eindpunt. Als je gaat hiken in Marokko zal je vroeg of laat een wandeling voortijdig moeten afbreken. De ene keer raak je het pad kwijt, de andere keer duurt het te lang en moet je terug omdat het al donker wordt. Wees daarom niet te gefocust op dat eindpunt, en geniet van de hike zelf. Als alles anders loopt dan gepland, heb je vaak een avontuur wat je niet snel zult vergeten, en natuurlijk een goed verhaal voor thuis!

Tip: Het gaat dus allemaal om je verwachting. Zo ook met zwerfafval. Laat je niet ontmoedigen door al het afval wat je gaat tegenkomen. Hoe wij hiermee omgaan? Neem een paar vuilniszakken mee en ruim het lekker op! Stiekem best leuk en super goed voor de lokale gemeenschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram