De vergeten mijnen van Aouli

Een verborgen schat in Marokko

Geschreven door: Mattias

Echte avonturen kan je niet plannen. Speciale momenten en plekken, die komen onverwachts en bevinden zich buiten de gebaande toeristen paden. De vergeten mijnen van Aouli, zijn hier een perfect voorbeeld van. Weggestopt tussen de Midden- en Hoge-Atlas gebergtes, in een landschap dat verwijst naar de naburige Saharawoestijn. Daar, ver van tourbussen, levendige steden en alledaagse Marokkaanse praktijken, woont een handje vol mijnwerkers. Dit is de vergeten mijnstad Aouli.

Een onverwachts bezoek

Als je op rondreis door Marokko bent, is het moeilijk om keuzes te maken. Soms kun je de bekende highlights echt niet missen, maar vaak loont het om juist op zoek te gaan naar de spots die in een bijzin, aan het einde van de alinea staan. Aouli is precies zo’n plek, waar je niet zoveel van hoort. Precies daardoor, is het iets magisch, waar je in één keer 50 jaar terug in de tijd gaat, en tegelijkertijd échte mensen en verhalen tegenkomt. Nadat je het drukke Fèz hebt bezocht, en de trekpleister Azrou hebt gecheckt, neem je bij het stadje Midelt een weggestopte afslag. In een klein uur rij je door een adembenemend glooiend landschap van zandrotsen. Als de kloof dieper wordt, de rotsen scherper en steiler en de weggetjes smaller, ben je aangekomen bij industrie ’stad’ Aouli.

Een halve eeuw terug, naar de Franse mijn

In 1936 werd deze mijnstad gebouwd door de Fransen, die toen de macht hadden over een deel van Marokko. Het centrum van de mijn bevindt zich in een diepe kloof en langs een kolkende rivier. Hier vind je de ingangen tot de verschillende mijnschachten, fabriekshallen, ingenieurskantoren, en de luxe onderkomens (inclusief zwembad), van de opzichters en ingenieurs. Na het ‘centrum’, leidt de weg je omhoog de kloof uit. Met een prachtig uitzicht op de achtergrond rij je de tweede magische plek binnen: het dorpje waar de mijnwerkers woonden. Hier kun je ongestoord onder de sterrenhemel slapen, omgeven door 80 jaar oude huisjes, een moskee (misschien wel de enige waar je als niet-moslim in mag...) en de oude school.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline