Werken in Nieuw-Zeeland

Tips en ervaringen om werk te vinden in Nieuw-Zeeland

Overweeg je een Working Holiday Visa voor Nieuw-Zeeland? Dan zijn er een aantal belangrijke belastingzaken waar je rekening mee moet houden. We leggen uit wat je hierover moet weten en delen handige tips voor het vinden van werk. Kortom, alles wat je moet weten om goed voorbereid aan de slag te gaan in Nieuw-Zeeland. Lees verder en ontdek de mogelijkheden.
Bluff
Bluff

Werken tijdens het backpacken door Nieuw-Zeeland is helemaal niet zo’n slecht idee. Het biedt een unieke ervaring en zorgt er ook voor dat het budget weer kan worden aangevuld zodat je (nog) langer in Nieuw-Zeeland kan blijven. Of dat je de reis voortzet in andere landen. Werken in Nieuw-Zeeland is mogelijk via een Working Holiday Visa, aan te vragen via deze link. Met dit visum mag je een jaar reizen, wonen en werken in Nieuw Zeeland. Tussendoor mag je Nieuw-Zeeland gewoon verlaten, dus een uitstapje naar bijvoorbeeld Fiji of Australië is mogelijk. Dit is aan te bevelen want het ligt om de hoek, bij wijze van spreken 😉

Dit moet je regelen om te werken in Nieuw-Zeeland

Als je gaat werken in Nieuw-Zeeland is verstandig om een IRD number aan te vragen bij New-Zealand Inland Revenue. Ga je werken zonder een een IRD nummer dan wordt er belasting geheven middels een emergency tax code dat veel hoger uitvalt. Je draagt dan dus meer belasting af dan nodig is en dat is zonde. Het verkrijgen van een IRD nummer is relatief eenvoudig via dit formulier (IR595). Vul het formulier in en verzend het met twee pasfoto’s naar de IRD. Dit kan vanuit Nieuw-Zeeland maar ook vanuit een ander land. Let wel op er is een vast adres in Nieuw-Zeeland nodig om een IRD nummer aan te vragen.

Is het moeilijk om werk te vinden in Nieuw Zeeland?

Het ligt eraan wat je zoekt. Hou er rekening mee dat je waarschijnlijk typische backpacker-baantjes gaat doen zoals fruitplukken, horeca, schoonmaken, werken in hostels of op de bouw. Deze baantjes zijn vrij makkelijk te regelen. Er gaan genoeg verhalen rond van mensen die moeite hebben met een baan vinden maar vaak komt het erop neer dat ze het gewoon niet goed aanpakken. Luiheid en slechte cv’s, daar kom je in Nederland ook niet ver mee. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die kunnen helpen bij het vinden van werk in Nieuw-Zeeland.

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft onze liefde voor reizen aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

auto huren
Auto verhuur
All-in huurprijzen
24/7 Nederlandse support
Bekijk het aanbod
algemene vakanties en reizen
Complete reizen
Privé- en groepsreizen
Met auto of camper
Bekijk het aanbod
camper huren
Camper verhuur
Pakketreizen & maatwerk
Verhuurders vergelijken
Bekijk het aanbod

Speciale verzekering voor werken in het buitenland

Een standaard reisverzekering volstaat helaas niet om ook tijdens je werkuren verzekerd te zijn. Ongelukken op het werk, of in het slechtste geval rechtsbijstand, worden dan vaak niet vergoed. De standaard reisverzekering is echt alleen voor hetgeen je op reis of vakantie doet. Werken valt daar, ook al werk je in Nieuw-Zeeland, niet onder. Ben je van plan je reis (groten)deels te bekostigen door te werken in Nieuw-Zeeland? Dan is het slim om in ieder geval voor deze periode een (extra) verzekering af te sluiten. Onze partner JoHo biedt bijvoorbeeld twee reisverzekeringen waarmee je zonder zorgen wel kan werken tijdens je (backpack)trip; de Special ISIS reisverzekering en de meer bekende Globetrotter reisverzekering. Maar ook bieden ze aparte verzekeringen aan voor werken in het buitenland of als digital nomad. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de website van JoHo.

Tips voor het zoeken van werk in Nieuw-Zeeland

  • Referenties. Werkgevers vragen veel naar referenties (of ze het checken is een tweede). Zorg voor de zekerheid toch voor wat contactgegevens van vorige werkgevers want een leeg vakje bij ‘References’ staat ook zo lullig.
  • Netwerken. Misschien een wat algemene tip maar ook in Nieuw-Zeeland werkt het. Vertel iedereen dat je op zoek bent naar werk, wellicht zit er iemand tussen die weet waar ze nog mensen zoeken. Dat is vaak een veel betere ingang dan op goed geluk cv’s versturen.

Vincent: “Ik heb in Auckland twee weken lang cv’s verstuurd en uitgedeeld maar uiteindelijk heb ik een goedbetaalde kantoorbaan gevonden doordat ik iemand vertelde dat ik werk zocht.”

  • Uitzendbureaus. Er zijn verschillende soorten uitzendbureaus, ook speciaal voor backpackers. Deze kunnen helpen bij het vinden van werk, maar hou er rekening mee dat dit geen droombaan zal zijn en het vaak gevolgen heeft voor het salaris. Het uitzendbureau houdt namelijk een deel van het salaris in. Mocht je echter geen ster zijn in netwerken of gewoon snel een baan nodig hebben, dan kan het wellicht uitkomst bieden.
  • Hostels. Medewerkers van hostels weten meestal wel wat goede sites of plekken zijn die kunnen helpen. Vaak hangt er ook een prikbord met vacatures. Er bestaan ook hostels waar je bijna gegarandeerd werk krijgt, voorwaarde is wel dat je daar overnacht.
  • Zoek online. Backpackerboard.co.nz , seek.co.nz en trademe.co.nz zijn goede websites.
  • Kranten. Achterin de plaatselijke kranten staan vaak veel vacatures.

Vincent: “Ik verbleef een tijdje in Queenstown. Nu wonen hier maar zo’n 11.000 inwoners maar achterin de ‘Lakes Weekly’, een plaatselijk krantje (o.a. verkrijgbaar in cafés) stonden wekelijks toch zo’n 80 vacatures!”

  • Het is lastig om werk te vinden in dunbevolkte plekken. Zoek het vooral in de steden of toeristische plekken. Ideale plaatsen om betaald werk te vinden: Wellington, Auckland, Waiheke Island, Christchurch en Queenstown.

De bovenstaande tips zijn aangedragen door Vincent, hij heeft in 2014-2015 anderhalve maand in Paihia gewoond, vier maanden in Auckland, vijf weken op Waiheke Island en een goede twee maanden in Queenstown. Ook werkte hij op deze plekken om tussendoor de omgeving te verkennen.

2 reacties

  • Hey, dankjulliewel voor alle nuttige informatie op jullie blog! Ik wil werken in newzealand en heb geen rijbewijs (in belgie) en ik vroeg me af als ik mij dit zal beklagen en een ervaring zal missen als ik het eiland niet rond kan reizen per auto/brommer/ etc. Wat denken jullie? Dankjewel

    • A

      Hey, graag gedaan fijn om te horen je er iets aan hebt! Het snelle antwoord is ja, je gaat waarschijnlijk veel missen zonder eigen vervoer. Hoewel er busdiensten gaan zoals de Kiwi Experience kom je hiermee niet tot de mooiste afgelegen plekjes en stranden. Maar er zijn ook andere manieren om toch met ‘eigen vervoer’ Nieuw-Zeeland te ontdekken. In hostels en backpacker groepen op Facebook (deze bijvoorbeeld) worden namelijk geregeld oproepen geplaatst om samen het land te ontdekken. Vaak iemand met al een auto/bus die de brandstofkosten wil delen. Als het klikt reis je samen het hele land door! Laat je dus zeker niet beperken door het niet hebben van een rijbewijs.

Plaats een reactie


Nog meer over Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina’s nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in