Whanganui & Taranaki

Met de Surf Highway 45 en Forgotten World Highway een roadtrip walhalla

De streek Whanganui wordt in verschillende delen opgedeeld. Wij hebben gekozen om de kleine streken Whanganui en Taranaki samen te pakken zoals het Department of Conservation (DOC) dat ook doet. Er vallen twee grotere steden in deze gebieden, de gelijknamige stad Whanganui en New Plymouth in Taranaki. Het gebied is afwisselend en biedt naast veel historie mogelijkheden voor outdoor activiteiten. Zo staat de kustlijn rond Mount Taranaki bekend om zijn goede surfstranden, de snelweg heeft zelfs de naam Surf Highway 45 gekregen, en is Mount Taranaki de meest beklommen berg (vulkaan) van Nieuw-Zeeland. Er is dus voldoende te bewonderen in deze regio, maar je zult het op de paar landmarks na vooral zelf moeten zoeken.

Hoogtepunten Whanganui & Taranaki

Whanganui en Taranaki zijn kleine streken, voor het gemak hebben we nog een kleine opdeling gemaakt. Zo lichten we New Plymouth, Egmont National Park en Whanganui (de regio en de stad) uit. De regio kent, zoals gezegd, niet direct uitbundige bezienswaardigheden, het is vooral de rust en de natuur die het tot een prachtig gebied maken. Het is dan ook niet gek dat hier enkele fraaie routes te rijden zijn. Surf Highway 45 neemt je mee langs de kust en biedt de mogelijkheid om te surfen of om lekker te ontspannen op afgelegen stranden. De Forgotten World Highway voert je langs historische dorpjes en onaangetaste natuur.

Tip: Ben je met de auto of camper? De Forgotten World Highway en Surf Highway 45 zijn echte aanraders! Vooral de Forgotten World Highway geeft een mooie inkijk in het binnenland van Nieuw-Zeeland en de historie tussen de Maori en kolonisten. De 155 kilometer lange route is binnen drie uur af te leggen, maar je kunt er ook een paar dagen voor uittrekken!

Lees hieronder verder!
 • Hiken Taranaki Nieuw-Zeeland
  Vroeg op pad naar de top van Taranaki
  anemptytextlline
 • Vulkaan beklimmen Nieuw-Zeeland
  Waar staat het luchtkasteel
  anemptytextlline
 • Taranaki beklimmen Nieuw-Zeeland
  Van paaltjes zoeken wordt het rotsen klauteren
  anemptytextlline
 • Krater vulkaan Nieuw-Zeeland
  Happy in de krater van Taranaki
  anemptytextlline
 • Avontuur Nieuw-Zeeland
  De trappen naar de top van Mt Taranaki - Egmont
  anemptytextlline
 • Top Taranaki Nieuw-Zeeland
  Uitzicht van de net niet top
  anemptytextlline
 • Reizen Noordereiland Nieuw-Zeeland
  Aan de voet van Mt Taranaki - Egmont
  anemptytextlline
 • Mount Taranaki Nieuw-Zeeland
  Overnachten op de parking van Mt Taranaki
  anemptytextlline
 • Vulkaan beklimmen Nieuw-Zeeland
  Het hoofd van Taranaki
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland Taranaki beklimmen
  Na traptreden wordt het paaltjes zoeken
  anemptytextlline
 • Sneeuw Nieuw-Zeeland
  Sneeuwballen gevecht op de top
  anemptytextlline
 • Mount Egmont Nieuw-Zeeland
  Mount Taranaki - Egmont
  anemptytextlline
 • Kamperen Taranaki Nieuw-Zeeland
  Het binnenland van Taranaki
  anemptytextlline
 • Sneeuw Taranaki Nieuw-Zeeland
  En overal zaten lieveheersbeestjes
  anemptytextlline
 • Mount Egmont Nieuw-Zeeland
  En Mount Taranaki is te beklimmen
  anemptytextlline
 • Vulkaan Nieuw-Zeeland
  Eeuwige sneeuw in de krater van Mt Taranaki
  anemptytextlline
 • Bergbeklimmen Nieuw-Zeeland
  De beklimming van Taranaki is het waard
  anemptytextlline
 • Bovenop de top Taranaki
  Daar ligt de echte top van Taranaki
  anemptytextlline
 • Boven wolkengrens
  Boven de wolken grens naar de top van Mt Egmont
  anemptytextlline
 • Hike Taranaki
  Taranaki beklimmen begint met veel traptreden
  anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Whanganui

Voordat de westerse kolonisten hier in 1840 één van de eerste nederzettingen vestigden was het al een een belangrijke plaats voor de Maori. Dit heeft geleid tot conflicten en zelfs tot een militaire bezetting van 1846 tot 1870. Begin 1900 was de stad een hub van toeristen en agrarische producten uit de regio werden hier verscheept. Dit is, samen met de eerdere nederzettingen, terug te zien in de musea en het straatbeeld van Whanganui. Waar gebouwen in afwisselende stijlen naast elkaar staan.

Egmont National Park

Het Egmont National Park wordt gesierd door de vulkaan Taranaki (ook wel Mount Egmont genoemd). Deze 2.518 meter hoge vulkaan staat alleen in het park en torent boven de rest van het gebied uit. De Maori legende zegt dat de berg Taranaki eerst tussen de bergen in het Tongariro National Park stond. Hij was, net als de andere drie bergen, verliefd op de in bossen verscholen Mount Pihanga. Na een hevig gevecht te hebben verloren is Taranaki vertrokken (of verbannen) naar de plek waar hij nu staat. Volgens sommigen om ooit nog terug te keren.
Taranaki (of Mount Egmont) is de meest beklommen berg in Nieuw-Zeeland. Een (relatief) gangbaar pad neemt je mee naar de eeuwige sneeuw boven op de berg. Doordat het de enige berg in het park is heb je waanzinnige uitzichten vanaf het hoogste punt. Maar er is natuurlijk meer te zien in het nationale park, zo gaan er verschillende wandelroutes door groene bossen naar watervallen, wetlands en uitzichtpunten.

Let op: Taranaki (Mount Egmont) is nog steeds een berg en het beklimmen kent risico's. Bezoek daarom altijd eerst het visitors center aan het begin van de route en laat hier je gegevens achter. Een groot deel van de route gaat over losliggende stenen en lava, stevige wandelschoenen zijn daarom geen overbodige luxe!

New Plymouth

New Plymouth is één van de grotere steden aan de westkust. Met het centrum om de haven is er altijd wel wat te beleven. Door Nieuw-Zeelanders wordt het daarom gezien als de ultieme mix tussen het stadsleven en het buitenleven. Met verschillende culturele centra is het ook met wat minder weer goed uit te houden in New Plymouth, bezoek bijvoorbeeld de Govett-Brewster Art Gallery.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram