Whanganui / Taranaki

Surf Highway 45 - Mount Taranaki - Whanganui

De streek Whanganui wordt verschillend opgedeeld. Wij hebben ervoor gekozen om de kleine streken Whanganui en Taranaki samen te pakken zoals het Department of Conservation (DOC) dat ook doet. Er vallen twee grotere steden in deze gebieden, de gelijknamige stad Whanganui en New Plymouth in Taranaki. Het gebied is afwisselend en biedt naast veel historie vele mogelijkheden voor outdoor activiteiten. Zo staat de kustlijn rond Mount Taranaki bekend om zijn goede surf stranden, de snelweg heeft zelfs de naam Surf Highway 45 gekregen, en is Mount Taranaki de meest beklommen berg (vulkaan) van Nieuw-Zeeland. Er is dus voldoende te bewonderen in deze regio, maar je zult het op de paar landmarks na vooral zelf moeten zoeken.

Sfeerimpressies van onze ervaringen in Whanganui / Taranaki!

 • Mt Taranaki, North I
 • Top of Mount Taranak
 • Mount Taranaki - New
 • Mount Taranaki, or M
 • Sunrise on the New P
 • Te Rewa Rewa Bridge,
 • Coastal Walkway - Ne
 • New plymouth Festiva
 • Coastal Walkway - Ne
 • Te Rewa Rewa Bridge,
 • New Plymouth
 • Town Clock in New Pl
 • Historic water wheel
 • Simon East, Dawsons
Follow Me on Pinterest

Hoogtepunten

Whanganui / Taranaki zijn al kleine streken, voor verder gemak hebben we nog een kleine opdeling gemaakt. Zo zullen we New Plymouth, Egmont National Park en Whanganui (de regio en de stad) verder bespreken. De regio kent zoals gezegd niet direct hele uitbundige bezienswaardigheden, het is vooral de rust en de natuur die het tot een prachtig gebied maken. Het is dan ook niet gek dat hier enkele prachtige routes te rijden zijn. Surf Highway 45 neemt je mee langs de gehele kust en biedt de mogelijkheid om te surfen of ontspannen op op afgelegen stranden, waar de Forgotten World Highway je langs historische dorpjes en onaangetaste natuur voert.

Tip: ben je met auto of camper? de Forgotten World Highway en Surf Highway 45 zijn echte aanraders! Vooral de Forgotten World Highway geeft een mooie inkijk in het binnenland van Nieuw-Zeeland en de historie tussen de Maori en kolonisten. De 155 km lange route kan binnen 3 uur worden afgelegd, maar je kan er ook dagen over doen!

Whanganui – staat bomvol historie. Voordat de westerse kolonisten hier in 1840 een van de eerste nederzettingen starten was het al een een belangrijke plaats voor de Maori, het is dan ook niet gek dat dit heeft geleidt tot conflicten en zelfs tot een militaire bezetting van 1846 tot 1870. Begin 1900 was de stad een ware hub van toeristen en agrarische producten uit de regio welke werden verscheept via Whanganui. Dit is, samen met de eerdere nederzettingen, terug te zien in de musea en het straatbeeld van Whanganui. Waar gebouwen in afwisselende stijlen naast elkaar staan.

Egmont National Park – wordt gesierd door de vulkaan Taranaki (ook wel Mount Egmont genoemd). Deze 2.518m hoge vulkaan staat alleen in het park en torent boven de rest van het gebied uit. De Maori legende zegt dat de berg Taranaki eerst stond tussen de bergen in het Tongariro National Park waar hij, net als de andere drie bergen, verliefd was op de in bossen verscholen Mount Pihanga. Na een hevig gevecht te hebben verloren is Taranaki vertrokken (of verbannen) naar de plek waar hij nu staat. Volgens sommige om ooit nog terug te keren.
Taranaki (of Mount Egmont) is de meest beklommen berg in Nieuw-Zeeland. Een (relatief) gangbaar pad neemt je mee naar de eeuwige sneeuw boven op de berg. Doordat het de enige berg in het park is heb je waanzinnige uitzichten vanaf het hoogste punt. Maar er is natuurlijk meer te zien in het nationale park, zo gaan er verschillende wandelroutes door groene bossen naar watervallen, wetlands en uitzichtpunten.

Let op: Taranaki / Mount Egmont is nog steeds een berg en het beklimmen ervan kent dus risico’s. Bezoek daarom altijd eerst het visitors centrum aan het begin van de route en laat hier ook je gegevens achter. Een groot deel van de route gaat over losliggende stenen en lava, stevige wandelschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe!

New Plymouth – is een van de grotere steden aan de westkust. Met het centrum om de haven is er altijd wel wat te beleven, door Nieuw-Zeelanders wordt het daarom gezien als de ultieme mix tussen het stadsleven en het buitenleven. Met verschillende culturele centra is het ook met wat minder weer goed uit te houden in New Plymouth, bezoek bijvoorbeeld de Govett-Brewster Art Gallery.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *