Reisroute 8+ weken

Met deze reisroute zie je bijna alles van Nieuw-Zeeland

Ben je van plan om een goede twee maanden of langer door Nieuw-Zeeland te reizen dan is er de mogelijkheid om zo goed als alles van dit prachtige land te bewonderen. Daarnaast af en toe een paar dagen lekker luieren op verlaten stranden met fantastische uitzichten.
Met deze reisroute wordt het gehele land verkent inclusief de meest noordelijke, meest oostelijke en meest zuidelijke punten van Nieuw-Zeeland.
Er zijn verschillende manieren om deze route af te leggen. Zo is er de mogelijkheid om te starten en te eindigen in Auckland, te starten en te eindigen in Christchurch of te starten in Auckland en te eindigen in Christchurch. Deze keuze is natuurlijk aan jou.
Voor het gemak hebben we de route opgedeeld in een Noordereiland en Zuidereiland kaart die dus ook los te bereizen zijn!

Noordereiland


Grotere kaart weergeven

Beginnend in Auckland vertrekt de route richting Whangarei, de grootste stad in Northland met in de omgeving een aantal prachtige stranden en mooie natuur. Op nog geen uur rijden van het stadscentrum van Whangarei ligt Whangarei Heads. Een schiereiland met ontzettend veel kleine baaitjes en rustige stranden. Via de kleine wegen gaat de route via de kust richting Pahia, de grootste stad in de Bay of Islands. Op deze route vind je prachtige campings van het Department of Conservation waar je moet oppassen dat je de tijd niet vergeet. De Bay of Islands is een wat toeristische plek maar dat is natuurlijk niet voor niets. Met haar prachtige natuur wordt dit als een van de mooiere plekjes van Nieuw-Zeeland bestempelt. De route gaat vervolgens naar het meest noordelijke punt van Nieuw-Zeeland: Cape Reinga. Met haar uitgestrekte uitzichten en Nederlandse geschiedenis is dit een plek die niet gemist mag worden. De route vervolgt zich weer richting het zuiden maar ditmaal via de westkust. Het verschil tussen de South Pacific Ocean en de Tasman Sea is goed merkbaar bij aankomst van de westkust. Geen witte stranden en helder blauwe zee maar ruige rotswanden, stenen stranden en een wilde grijze zee.

De route voert verder door het Waipoua Forest. In dit forest is de moeder van het bos te vinden, namelijk de grootste Kauri tree van Nieuw-Zeeland!
De route vervolgt zich verder naar de Coromandel rechts onder Auckland. Wanneer er genoeg tijd is dan is het mogelijk om vanaf Auckland nog een trip naar het voor de kust liggende Waiheke Island te maken. Met prachtige wegen die je langs de kust voeren naar de Coromandel toe geeft dit het ideale roadtrip gevoel. Een uitstapje naar Hahei is dan ook een must, via een korte wandeling is het ultiem genieten bij Cathedral Cove om daarna tussen de mensen massa een hotpool te graven op hot water beach. De route gaat verder langs de oostkust en voor de surfers onder ons is een verblijf bij Mount Maunganui een grote aanrader!

Na de witte stranden gaat de route een nieuw landschap in, de East Coast. Het gebied waar voornamelijk Maori’s wonen is een stuk uitgestrekter en een stuk ruiger dan bijvoorbeeld de Coromandel. Maar dat maakt het niet minder geschikt om door te reizen. Zoals de naam al doet verwachten vind je hier het meest oostelijke punt van Nieuw-Zeeland en dus ook de allereerste zonsopgang! Na zoveel kust is het tijd om ook van het binnenland te genieten. Het prachtige Urewera National Park heeft veel grote en kleine meren en een groot aanbod van campings. Al snel valt er te genieten van prachtige uitzichten op honderden meters boven het zeeniveau.
Na dit park gaat de route naar Taupo, onderweg zijn de eerste geothermische wonderen al te ruiken. Via het Lake Taupo, het grootste meer van Nieuw-Zeeland gaat de route weer terug naar de oostkust om af te zakken naar de hoofdstad Wellington.

Het volgende deel staat om verwarring te voorkomen niet op de kaart weergegeven. Het is bij een aankomst en vertrek vanuit Auckland mogelijk om de oversteek naar het Zuidereiland nu al te maken. Vertrek je echter vanuit Christchurch dan zou er een deel worden overgeslagen dus neemt deze route je weer mee omhoog langs de westkust naar Mount Egmont en vervolgens Hamilton. Hierna kunnen de geothermische wonderen pas echt beschouwd gaan worden. De weg van Rotorua naar Taupo staat bekend als een van de meest actieve geothermische streken van Nieuw-Zeeland. Vanaf Taupo vervolgt de route zich weer naar het zuiden, dit maal via het midden van het land. In het Tongariro National Park is de mogelijkheid om één van de mooiste eendaagse wandelingen in Nieuw-Zeeland te maken: de Tongariro Alpine Crossing. De Tongariro Crossing loopt via regenwoud en maanlandschappen dwars door het national park en geeft een spectaculair uitzicht op Mount Doom (The Lord of the Rings). Vanaf hier gaat de route wederom naar Wellington om de oversteek naar het Zuidereiland te maken, of naar Auckland als dit het einde van de reis is.


Zuidereiland


Grotere kaart weergeven

Aangekomen in Picton is het tijd om het Zuidereiland te tackelen. Als je terug vliegt via Auckland is het mogelijk om de Marlbourough Sounds op de terug weg te ontdekken. Maar vertrekt de vlucht vanaf Christchurch dan is het aan te raden om het nu alvast te doen. De route start via de oostkust, door de wijnstreek van het Zuidereiland, richting Kaikoura. Hier is het mogelijk om walvissen en met geluk orka’s te zien. Daarnaast is Kaikoura ook het begin van de zeehonden kolonies langs de Nieuw-Zeelandse kust. Na in de streek Canterbury Christchurch, de grootste stad van het Zuidereiland, te hebben bezocht gaat de route weer door naar het ruige landschap: Mount Cook. Mount Cook is de hoogste berg van Nieuw-Zeeland en ligt bij een heldere lucht prachtig bedekt onder eeuwige sneeuw. Onderweg kom je enkele onbeschrijfelijke blauwe meren tegen die zijn ontstaan uit het smeltwater van de gletsjers. Eenmaal aangekomen bij Mount Cook is er de mogelijkheid om een aantal prachtige wandelingen te maken van enkele uren tot enkele dagen lang.

Vanaf het binnenland gaat de route weer terug naar de kust van Otago met voor de natuurliefhebber een avond pinguïns kijken in Oamaru. Hier leven namelijk de Yellow Eyed Pinguin en de kleinste pinguïn ter wereld, de Little Blue Pinguin. Beide komen pas bij schemering aan land. Hierna vervolgt de route zich richting Dunedin, één van de oudere steden van Nieuw-Zeeland met een meer historisch stadscentrum.
Vanaf Dunedin gaat de route door naar het binnenland om uit te komen bij Queenstown. Een stad voor adrenaline junks maar ook een stad om te genieten van het uitgaansleven. Na Queenstown te hebben ontdekt gaat de reis verder naar een van de meest afgelegen plekken in Nieuw-Zeeland: Milford Sound. Dit stuk beschermd natuurgebied zorgt voor een prachtige rit of meerdaagse wandeling met als afsluiter een boot of kano tocht door de sounds. Zoek hier naar zeehonden en pinguïns die enkel daar voor komen!

Eenmaal in de streek Southland zakt de route vanaf de Milford Sound verder af richting de Catlins, met onderweg Bluff, het onofficiële meest zuidelijke punt van Nieuw-Zeeland en Slope point, het officiële meest zuidelijke punt van het vaste land. Is dit niet zuidelijk genoeg neem dan een ferry naar Stewart Island en probeer hier het unieke beeld van een kiwi op het strand vast te leggen! Maar ook de Catlins zit vol met wildlife zo vind je hier onder andere de Yellow Eyed Pinguins, zeeleeuwen en de kleine dolfijn soorten Maui- en hector-dolfijn. Nu de route enkel nog naar het noorden kan, steken we het binnenland door naar Wanaka. Wanaka is het jongere en iets wat goedkopere broertje van Queenstown. Wederom adrenaline dus. Aangekomen in de streek West Coast zijn er twee gletsjers waar we niet omheen kunnen. De Fox en Franz-Josef gletsjers zijn uniek door hun ligging in het regenwoud en op maar enkele kilometers van de zee. Via Greymouth en de pancakerocks gaat de route weer naar Christchurch. Deze route wordt de Arthur’s pass genoemd en neemt je van de ruige en gebergte westkust mee naar gestrekte vlaktes aan de oostkust. De diversiteit die hier te zien is, is enorm voor een route van enkele uren.

Nu rest ons nog één gebied te verkennen: Nelson / Marlborough. Een gebied vol prachtige wandelingen door onder andere het naar onze landgenoot vernoemde National Park: Abel Tasman National Park. Duik in deze streek naar mosselen en geniet van uitzichten op Farewell spirit. ‘s Werelds grootste natuurlijke zandbank. Vanaf hier rest of weer de ferry naar het Noordereiland of de weg naar Christchurch om terug te keren naar huis of een ander land. Als de ferry terug naar het Noordereiland wordt genomen gaat de route verder bij het Noordereiland, dit staat echter niet op de kaart vermeld (om verwarring te voorkomen).De door ons geselecteerde top negen Nieuw-Zeeland reizen

Bekijk het complete reisaanbod

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *