Hawke’s Bay

Wijnstreek - Art Deco - Jan van Gent kolonie

Hawke’s Bay, één van Nieuw-Zeelands warmste en droogste regio’s, staat vooral bekend als wijnstreek. Het is de oudste wijnstreek van Nieuw-Zeeland en de rode wijnen zijn populair. Logisch dat dit de eerste stop is in de Classic New-Zealand Wine Trail. Een vijfdaagse route die je mee neemt langs 80% van Nieuw-Zeelands wijn productie. Deze route is opgezet door iSITE (VVV) en kan gratis gevolgd worden. Natuurlijk is het regelen van overnachtingen en wijnproeverijen helemaal aan jou. Naast goede wijnen staat Hawke’s Bay ook bekend om het heerlijke eten, een gebied voor de echte levensgenieters dus. Maar Hawke’s Bay is meer dan wijn en eten, zo is Napier een trekpleister om zijn Art Deco architectuur en is het de plek van de grootste Jan van Gent kolonie van het land.

Sfeerimpressies van onze ervaringen in Hawke’s Bay

 • Sheep grazing in Haw
 • Tuki Tuki Hills, nea
 • Underwater garders,
 • Mud pools near Waiot
 • Geyser near Waiotapu
 • Geyser near Waiotapu
 • Stream near Okahu Ro
 • Waterfall at Lake Wa
 • Tuki Tuki Hills - ne
 • Cape Kidnappers,Napi
 • Napier, New Zealand
 • Art Deco architectur
 • vintage cars for the
 • Napier, North Island
Follow Me on Pinterest

Hoogtepunten

Hawke’s Bay is op te delen in negen gebieden namelijk: Wairoa, Mahia Peninsula, Lake Waikaremoana, Ahuriri, Havelock North, Taradale, Central Hawke’s Bay, Napier en Hastings. Hawke’s Bay wisselt steden en dorpen af met open vlaktes en natuur.

Napier –is de grootste stad in Hawke’s Bay met bijna 60.000 inwoners en staat bekend als de In Art Deco Capital. Nadat er in 1931 een grote aardbeving en branden hebben huisgehouden in een groot deel van de stad is hij opgebouwd in de toen populaire stijl: Art Deco. Op dat moment had Napier voor een korte tijd het modernste stadscentrum ter wereld. Vandaag de dag staat het Art Deco centrum van Napier op de UNESCO Werelderfgoed-lijst en wordt het samen met Miami gezien als de grootste collectie Art Deco gebouwen. Maar er is meer te doen in Napier. Zo is Oppossum World de plek om informatie te vinden over het meest gehate dier in Nieuw-Zeeland. Het National Aquarium of New-Zealand. is gelegen aan de kust van Napier. Dit aquarium heeft een speciale ruimte ingericht voor de nationale vogel, de Kiwi. In het wild haast niet te spotten, een mooie kans om ze toch in levenden lijve te zien!


Wairoa – wordt gezien als de gateway tot Mahia Peninsula, Lake Waikaremoana en het Te Urewera National Park. Wairoa had vroeger een levendige haven waar wol, vlees en zuivelproducten werden geëxporteerd. De wandelroute The Heritage Trail voert je langs de historische plekken van het stadje. Gelegen tussen Gisborne (East-Coast) en Wairoa ligt Mahia Peninsula, een schiereiland omgeven door helder blauw water van de Pacific Ocean (Stille Oceaan). Geniet van witte of zwarte zand en kiezel stranden en probeer de vele outdoor activiteiten zoals vissen, duiken, kajakken of surfen. Aangeraden wordt het “Black’s Beach” een strand met zwart zand die bij helder weer uitzichten heeft tot aan Napier. “Opoutama” en “Mahia Beach” zijn ideale afgelegen zwemstranden. Liever de natuur in? Het Mahia Peninsula Scenic Reserve biedt een wandelroute door een prachtig stuk laagland bos langs de kust. Lake Waikaremoana ligt in het Te Urewera National Park, het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland, en biedt verschillende mogelijkheden. Zo zijn er wandelingen door het park, langs het meer en kan je er vissen op forel. De “Lake Waikaremoana Great Walk” staat bekend als een van Nieuw-Zeelands mooiste wandelroutes. Binnen drie tot vier dagen wandel je 46 kilometer en verblijf je in hutten onderweg. De route voert je langs het halve meer. Regel naast de overnachtingen ook een pick-off/drop-off. Vind hier (PDF) meer informatie over de route.

Let op: als je wilt gaan vissen dan dien je hiervoor een vergunning te kopen. Vissen in zoetwater is namelijk verboden zonder vergunning en hier kunnen hoge boetes op staan. Ook voor het gebruik maken van een hut tijdens een trektocht dient betaald te worden. Dit kan bij een iSITE geregeld worden of online via het Department of Conservation. Doe dit op tijd!

Central Hawke’s Bay – is een veelzijdig gebied, van de bergen van Ruahine Ranges tot uitgestrekte stranden langs de Stille Oceaan. Kleine dorpjes geven een unieke inkijk in de tijd dat de eerste Europese kolonisten dit gebied bewoonden. Maar er is ook genoeg te beleven langs het strand. Zo kan je snorkelen of duiken in het Te Angiangi Marine Reserve, waterskiën of paardrijden. Het gebied en de kust zijn sterk met elkaar verbonden, het is dan ook niet gek dat het bekend staat om zijn seafood. Voor mensen die graag vinkjes plaatsen op hun bucketlist. Hier vind je het dorp met de langste plaatsnaam ter wereld: Taumata whakatangi hangakoauau o tamatea turi pukakapiki maunga horo nuku pokai whenua kitanatahu. In het Engels ook wel “The hilltop ,where Tamatea with big knees, conqueror of mountains, eater of land, traveller over land and sea, played his koauau to his beloved”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *