Nieuw-Zeeland streken

Achterhaal de hoogtepunten per streek

Nieuw-Zeeland bestaat uit veertien streken verdeeld over het Noorder- en het Zuidereiland. Per streek vertellen we je meer over de kenmerken, uit welke regio’s de streek is opgebouwd en wat de hoogtepunten zijn die je niet mag missen. Op deze manier vind je nuttige informatie terug die van pas komt tijdens jouw Nieuw-Zeeland reis. Het zijn handvaten, neem het mee in je achterhoofd en laat je verrassen op plaats van bestemming!

Streek Auckland Nieuw-Zeeland
auckland nieuw-zeeland

Auckland

De streek Auckland is het dichtstbevolkte stedelijk gebied van Nieuw-Zeeland. Eén derde van de inwoners woont in deze streek, waarvan 400.000 mensen in de stad Auckland. In de streek zijn zo’n 50 vulkanische objecten te vinden, zoals vulkaan kegels, meren, lagunes en eilanden. Deze zie je ook terug in het stadsbeeld.

Ga naar Auckland
northland nieuw-zeeland

Northland

Northland staat bekend om haar subtropische klimaat en is uiterst geschikt om te genieten van zon, zee en strand. Maar ook de diversiteit is enorm; goudgele of zwarte stranden, zandduinen, unieke bossen en spectaculaire uitzichten. Northland is de basis van het contact tussen de Europeanen en Maori’s.

Bekijk Northland
Zonsondergang Nieuw-Zeeland
waikato coromandel nieuw-zeeland

Waikato & Coromandel

Waikato heeft haar naam te danken aan de Waikato rivier. De Waikato rivier is de langste rivier die Nieuw-Zeeland kent. Een absoluut hoogtepunt van dit gebied is de Coromandel. Ervaar hier de warmwaterbronnen op Hot Water Beach, de schoonheid van Cathetral Cove en snorkel in het marine reserve.

Ontdek Waikato & Coromandel
bay of plenty nieuw-zeeland

Bay of Plenty

Bay of plenty is één van de vruchtbaarste gebieden van Nieuw-Zeeland. Wanneer het oogstseizoen begint komen veel backpackers hier om te werken. De grootste stad is Rotorura welke bekend staat om haar sterke zwavel geur die wordt veroorzaakt door geisers, mud pools en thermische bronnen.

Ga naar Bay of Plenty
Lady Knox Geyser Nieuw-Zeeland
Kustlijn East Coast Nieuw-Zeeland
east coast nieuw-zeeland

East Coast

East Coast is een gebied waar veel Maori’s wonen. Het kent uitgestrekte vlaktes met veel weilanden. Het bekende Nieuw-Zeelandse beeld van grazende schapen komt hier vaak voor. Zoals de naam al doet vermoeden bevindt het meest oostelijke punt van Nieuw-Zeeland zich in dit gebied.

Bekijk East Coast
hawkes bay nieuw-zeeland

Hawke's Bay

Hawke’s Bay is het gebied dat bekend staat om de wijn- en voedselproductie. Met 70 wijngaarden is dit de wijnstreek van het Noordereiland. Daarnaast is het Nieuw-Zeeland’s oudste wijnstreek. Naast het heerlijke eten en drinken kent ook Hawke’s Bay bijzondere natuurschatten, zoals ‘s werelds grootste vasteland Jan van Gent-kolonie.

Ontdek Hawke's Bay
Nieuw-Zeeland hot pools
tongariro taupo nieuw-zeeland

Tongariro & Taupo

In het midden van het Noordereiland bevindt zich het grootste meer van Nieuw-Zeeland, Lake Taupo. Grenzend daaraan ligt het Tongariro National park dat is opgenomen in de Wereld Erfgoed lijst. In dit park ligt de bekendste berg van Nieuw-Zeeland; Mount Ngauruhoe, ofwel Mount Doom in The Lord of the Rings.

Ga naar Tongariro & Taupo
whanganui taranaki nieuw-zeeland

Whanganui & Taranaki

Aan de westkust van het Noordereiland ligt de streek Whanganui. Kenmerkend hier zijn de zwarte zandstranden, Whanganui National Park en de eenzame vulkaan Mount Egmont. Met de Surf Highway 45 is dit een ideale streek voor surfers.

Bekijk Whanganui & Taranaki
Mount Egmont Nieuw-Zeeland
Baai Wellington Nieuw-Zeeland
wellington nieuw-zeeland

Wellington

De hoofdstad Welllington ligt op het zuidpuntje van het Noordereiland. Met haar 178.000 inwoners is Wellington een ontspannen en gezellige stad die dienst doet als vertrek- en aankomstpunt voor de veerboten tussen het Noorder- en Zuidereiland. Maar de streek Wellington heeft meer te bieden dan enkel dit.

Ontdek Wellington
streken nelson marlborough nieuw-zeeland

Nelson & Marlborough

Dit is een uitgerekte streek met een grote diversiteit. Van wijngaarden tot zeehonden, van het Abel Tasman National Park tot walvis spotten en van mossels eten tot prachtige fjorden.

Ga naar Nelson & Marlborough
Zuidereiland Marlborough Sounds
canterbury nieuw-zeeland

Canterbury

Canterbury is eigenaar van de grootste stad van het Zuidereiland, namelijk Christchurch. De variatie van Canterbury is enorm, de streek kent uitgestrekte vlaktes maar ook moet je hier zijn voor een bezoek aan Nieuw-Zeelands hoogste berg, Mount Cook.

Bekijk Canterbury
west coast nieuw-zeeland

West Coast

De ruige West Coast van Nieuw-Zeeland wordt veroorzaakt door de Tasman zee. Dit is in deze streek duidelijk merkbaar door de woeste kustlijn. De Pancake Rocks zijn hier een goed voorbeeld van. Dit gebied kent de meest toegankelijke gletsjers van Nieuw-Zeeland.

Ontdek West Coast
Mt Cook vanaf West Coast
Otago Nieuw-Zeeland
otago nieuw-zeeland

Otago

Queenstown is de bekendste stad van Otago. Dit is de adrenaline stad van Nieuw-Zeeland. Een wereld van verschil is de, in 1848 door Schotten gestichte, stad Dunedin. Het staat vol oude gebouwen en hier vind je veel wildlife zoals pinguïns, zeehonden en zeeleeuwen.

Ga naar Otago
southland nieuw-zeeland

Southland

Southland bestaat vooral uit het Fjordland National Park dat is opgenomen op de Wereld Erfgoed lijst. Dit is Nieuw-Zeelands grootste park met als bekendste attractie de Milford Sounds. Een ideale plek om te genieten van de woeste ongerepte natuur.

Bekijk Southland
Southland Pinguïns spotten