Financiële zaken

Een Nieuw-Zeelandse bankrekening en de belastingdienst

Ga je voor een langere periode door Nieuw-Zeeland reizen, er werken of wonen? Dan is het verstandig om over de financiële zaken na te denken. Zo kan het slim zijn om een bankrekening te openen in Nieuw-Zeeland, ga je er werken dan is een IRD number sterk aan te raden. Lees verder en kom erachter hoe je deze kunt aanvragen. Bekijk de volgende pagina als je juist meer geïnteresseerd bent in de kosten van een Nieuw-Zeeland reis.

Bankrekening openen

Het openen van een bankrekening in Nieuw-Zeeland heeft verschillende voordelen, zelfs als je alleen gaat rondreizen. Je kan met een Nieuw-Zeelandse bankrekening namelijk besparen op de kosten van buitenlandse betalingen die een Nederlandse bank in rekening brengt. Ook als je wilt werken in Nieuw-Zeeland is het slim om een Nieuw-Zeelandse bankrekening te openen. Sommige werkgevers betalen namelijk enkel uit op een Nieuw-Zeelandse rekening.

Het beste is om zo snel mogelijk na aankomst een bankrekening te openen. Het kan namelijk tot een week duren voordat de bankpas wordt verstuurd, verstandig om dit dus direct in gang te zetten. Om een bankrekening te openen zijn de volgende dingen nodig:

 • Een (vast) adres in Nieuw-Zeeland
 • Paspoort en visa
 • Andere manier om jezelf te identificeren (internationaal rijbewijs of bankpas)
 • Cash om te storten (ongeveer 50,- NZD)

Het vaste adres is iets waar je rekening mee moet houden. Dit kan over het algemeen ook en hostel o.i.d. zijn. Let dan wel op dat het hostel geen gebruik maakt van een postbus (postal box) maar dat deze op het hostel wordt afgegeven. Aangezien het tot een week kan duren voordat je de bankpas ontvangt is het slim om te kijken waar je deze week gaat doorbrengen.

Nieuw-Zeeland kent een zestal grote banken; ASB, Westpac, ANZ, Bank of New Zealand (BNZ), Kiwibank en HSBC. Maar het aanbod van rekeningen is verschillend. Er zijn een paar banken welke een gratis rekening aanbieden die natuurlijk ideaal zijn voor een kortere periode. Wij zijn echter geen financiële adviseurs dus welke bank het beste is weten wij niet. BNZ, KiwiBank en ASB bieden gratis rekeningen aan.

Lars & Dasja: "Zelf hebben wij een rekening geopend bij de ASB. Dit op aanraden van de familie van Dasja die hier goede ervaringen mee heeft. En natuurlijk omdat het een gratis rekening was ;). Hier hebben we geen enkele problemen mee gehad en we kunnen deze dan ook aanraden."

In Nieuw-Zeeland is het niet ongewoon dat wanneer er wordt gepind bij een geldautomaat van een andere bank hier kosten voor in rekening worden gebracht. Kies daarom voor een grote bank (met veel geldautomaten) zodat je deze kosten niet hebt. Een andere optie is bijpinnen bij een supermarkt, hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Vincent: "Ik heb een rekening geopend bij BNZ, zij hebben ook in de kleine plaatsen een pinautomaat en vaak zelfs nog een kantoor ook waar je dus binnen kon lopen met eventuele vragen. De kantoren waren sowieso ideaal, hier kan je als klant namelijk 20 minuten gratis internetten."

Tekst gaat hieronder verder!
 • Milford Sound trip
  Milford Sound kent een paar enorme watervallen
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland Milford Sound
  Water zoekt zijn weg naar beneden in de Milford Sound
  anemptytextlline