Financiële zaken

Een Nieuw-Zeelandse bankrekening en de belastingdienst

Ga je voor een langere periode door Nieuw-Zeeland reizen, er werken of wonen? Dan is het verstandig om over de financiële zaken na te denken. Zo kan het slim zijn om een bankrekening te openen in Nieuw-Zeeland, ga je er werken dan is een IRD number sterk aan te raden. Op deze pagina wordt ingegaan op hoe je deze kunt aanvragen. Bekijk de volgende pagina als je juist meer geïnteresseerd bent in de kosten van een Nieuw-Zeeland reis.

Bankrekening openen

Het openen van een bankrekening in Nieuw-Zeeland heeft verschillende voordelen, zelfs als er enkel gereisd gaat worden. Er kan hiermee namelijk worden bespaard op de kosten van buitenlandse betalingen die je Nederlandse bank in rekening brengt. Ook om te gaan werken in Nieuw-Zeeland is het sterk aan te raden om een Nieuw-Zeelandse bankrekening te openen. Sommige werkgevers betalen namelijk enkel uit op een Nieuw-Zeelandse rekening.

Het beste is om zo snel mogelijk een bankrekening te openen. Het kan namelijk tot een week duren voordat de bankpas wordt verstuurd, dit kan dus het beste direct in gang gezet worden. Om een bankrekening te openen zijn de volgende dingen nodig:

 • Een (vast) adres in Nieuw-Zeeland
 • Paspoort en visa
 • Andere manier om jezelf te identificeren (internationaal rijbewijs of bankpas)
 • Cash om te storten (ongeveer 50,- NZD)
 • Het vaste adres is iets waar rekening mee gehouden dient te worden. Dit kan over het algemeen ook en hostel o.i.d. zijn. Let dan wel op dat het hostel geen gebruik maakt van een postbus (postal box) maar dat deze op het hostel wordt afgegeven. Aangezien het dus tot een week kan duren voordat je de bankpas ontvangt is het slim om te kijken waar je deze week gaat doorbrengen.

  Nieuw-Zeeland kent een zestal grote banken; ASB, Westpac, ANZ, Bank of New Zealand (BNZ), Kiwibank en HSBC. Maar het aanbod is van rekeningen is verschillend. Er zijn een paar banken welke een gratis rekening aanbieden die natuurlijk ideaal zijn voor een kortere periode. Wij zijn echter geen financiële adviseurs dus welke bank het beste is weten ook wij niet. BNZ, KiwiBank en ASB bieden gratis rekeningen aan.

  Lars & Dasja: “Zelf hebben wij een rekening geopend bij de ASB. Dit op aanraden van de familie van Dasja die hier goede ervaringen mee had. En natuurlijk omdat het een gratis rekening was. Hier hebben we geen enkele problemen mee gehad en kunnen deze dan ook aanraden.”

  In Nieuw-Zeeland is het niet ongewoon dat wanneer er wordt gepind bij een geldautomaat van een andere bank dat hier dan kosten voor in rekening worden gebracht. Het is dus aan te raden om voor een grote bank te kiezen (met veel geldautomaten) zodat je deze kosten niet hebt. Een andere optie is bijpinnen bij een supermarkt, hiervoor worden namelijk geen kosten in rekening gebracht.

  Vincent: “Ik heb een rekening geopend bij BNZ, zij hebben ook in de kleine plaatsen een pinautomaat en vaak zelfs nog een kantoor ook waar je dus binnen kon lopen met eventuele vragen. De kantoren waren sowieso ideaal, hier kan je als klant namelijk 20 minuten gratis internetten.”

  De belastingdienst

  Ga je werken in Nieuw-Zeeland dan komt de belastingdienst natuurlijk al snel om de hoek kijken. Het is namelijk verstandig om een IRD number aan te vragen bij New-Zealand Inland Revenu Department (IRD). Ga je werken zonder een dergelijk nummer dan wordt er belasting geheven volgens de “emergency tax code” welke veel hoger uitvalt. Er wordt dus meer belasting afgedragen dan nodig is. Dit terwijl het verkrijgen van een IRD number relatief eenvoudig is. En zelfs vanuit het buitenland kan. Dit kan door formulier IR595 te downloaden en samen met twee pasfoto’s en een kopie van je paspoort en visa naar het IRD op te sturen.

  Bij het aanvragen van een IRD number is een vast adres vereist. Dit kan wederom een hostel zijn maar bijvoorbeeld ook het adres van je werkgever. Het duurt vervolgens 8 tot 10 werkdagen voordat het IRD number wordt opgestuurd. Mocht er haast geboden zijn is het mogelijk om (het dichtstbijzijnde) IRD kantoor te bellen voordat je de documenten opstuurt. Het is soms namelijk mogelijk om het proces te versnellen. Mocht je nou niet over een vast adres beschikken (of er ver vandaan zitten) is het na aanvragen mogelijk om je IRD nummer telefonisch te verkrijgen. Via stemherkenningssoftware wordt dan gekeken of jij het ook daadwerkelijk bent om fraude te voorkomen.

  Net als in Nederland wordt er direct belasting betaald over je loon door de werkgever, deze houdt dit dus in van je salaris. In Nieuw-Zeeland heet dit Pay As You Earn (PAYE).

  Belasting terug vragen

  Net als in Nederland is het ook in Nieuw-Zeeland mogelijk om belasting terug te vragen. Dit moet echter wel actief worden gedaan. Er zal dus een aangifte gedaan moeten worden. Dit kan gedaan worden voordat je het land verlaat of tot zeven jaar daarna. Het duurt vervolgens ongeveer drie maanden voordat je deze ontvangt. De IRD kan echter alleen tot uitbetaling overgaan als je nog beschikt over een Nieuw-Zeelandse bankrekening. Zeg deze dus pas op na de uitbetaling van de IRD.

  Ideaal voor backpackers

  Lees meer over Activity International

  1 Comment

  1. Peter
   september 30th

   Nuttig artikel. Overigens is een IRD nummer tegenwoordig makkelijk online aan te vragen en wordt dit ook niet naar je adres gestuurd maar ontvang je deze per e-mail

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *