Financiële zaken

Een Nieuw-Zeelandse bankrekening en de belastingdienst

Ga je voor een langere periode door Nieuw-Zeeland reizen, er werken of wonen? Dan is het verstandig om over de financiële zaken na te denken. Zo kan het slim zijn om een bankrekening te openen in Nieuw-Zeeland, ga je er werken dan is een IRD number sterk aan te raden. Lees verder en kom erachter hoe je deze kunt aanvragen. Bekijk de volgende pagina als je juist meer geïnteresseerd bent in de kosten van een Nieuw-Zeeland reis.

Bankrekening openen

Het openen van een bankrekening in Nieuw-Zeeland heeft verschillende voordelen, zelfs als je alleen gaat rondreizen. Je kan met een Nieuw-Zeelandse bankrekening namelijk besparen op de kosten van buitenlandse betalingen die een Nederlandse bank in rekening brengt. Ook als je wilt werken in Nieuw-Zeeland is het slim om een Nieuw-Zeelandse bankrekening te openen. Sommige werkgevers betalen namelijk enkel uit op een Nieuw-Zeelandse rekening.

Het beste is om zo snel mogelijk na aankomst een bankrekening te openen. Het kan namelijk tot een week duren voordat de bankpas wordt verstuurd, verstandig om dit dus direct in gang te zetten. Om een bankrekening te openen zijn de volgende dingen nodig:

 • Een (vast) adres in Nieuw-Zeeland
 • Paspoort en visa
 • Andere manier om jezelf te identificeren (internationaal rijbewijs of bankpas)
 • Cash om te storten (ongeveer 50,- NZD)
 • Het vaste adres is iets waar je rekening mee moet houden. Dit kan over het algemeen ook en hostel o.i.d. zijn. Let dan wel op dat het hostel geen gebruik maakt van een postbus (postal box) maar dat deze op het hostel wordt afgegeven. Aangezien het tot een week kan duren voordat je de bankpas ontvangt is het slim om te kijken waar je deze week gaat doorbrengen.

  Nieuw-Zeeland kent een zestal grote banken; ASB, Westpac, ANZ, Bank of New Zealand (BNZ), Kiwibank en HSBC. Maar het aanbod van rekeningen is verschillend. Er zijn een paar banken welke een gratis rekening aanbieden die natuurlijk ideaal zijn voor een kortere periode. Wij zijn echter geen financiële adviseurs dus welke bank het beste is weten wij niet. BNZ, KiwiBank en ASB bieden gratis rekeningen aan.

  Lars & Dasja: “Zelf hebben wij een rekening geopend bij de ASB. Dit op aanraden van de familie van Dasja die hier goede ervaringen mee heeft. En natuurlijk omdat het een gratis rekening was ;). Hier hebben we geen enkele problemen mee gehad en we kunnen deze dan ook aanraden.”

  In Nieuw-Zeeland is het niet ongewoon dat wanneer er wordt gepind bij een geldautomaat van een andere bank hier kosten voor in rekening worden gebracht. Kies daarom voor een grote bank (met veel geldautomaten) zodat je deze kosten niet hebt. Een andere optie is bijpinnen bij een supermarkt, hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.

  Vincent: “Ik heb een rekening geopend bij BNZ, zij hebben ook in de kleine plaatsen een pinautomaat en vaak zelfs nog een kantoor ook waar je dus binnen kon lopen met eventuele vragen. De kantoren waren sowieso ideaal, hier kan je als klant namelijk 20 minuten gratis internetten.”

  • Milford Sound trip
   Milford Sound kent een paar enorme watervallen
   anemptytextlline
  • Nieuw-Zeeland Milford Sound
   Water zoekt zijn weg naar beneden in de Milford Sound
   anemptytextlline
  • Flora en fauna Nieuw-Zeeland
   Mooie plaatjes van Lake Pukaki
   anemptytextlline
  • Zeehondenkolonie Nieuw-Zeeland
   Zeehondjes kijken met Dasja
   anemptytextlline
  • Frans Josef Gletsjer Nieuw-Zeeland
   Wandeling naar de Franz Josef Glacier
   anemptytextlline
  • Vissen Nieuw-Zeeland
   Veel regen aan de West Coast
   anemptytextlline
  • Omgeving Wellington
   Hout nodig
   anemptytextlline
  • Blue lakes Tongariro
   De eerste Blue Lakes tijdens de Tongariro Alpine Crossing
   anemptytextlline
  • Lady Knox Geyser Nieuw-Zeeland
   Lady Knox Geyser
   anemptytextlline
  • Marlborough sounds Nieuw-Zeeland
   Nieuw-Zeeland maakt je happy
   anemptytextlline
  • Bezoek Tongariro Nationaal park
   Lavastroom in het Tongariro National Park
   anemptytextlline
  • Kiwi Nieuw-Zeeland
   Pas op Kiwis
   anemptytextlline
  • Zuidereiland Marlborough Sounds
   De Marlborough sounds vanaf boven
   anemptytextlline
  • Nationaal park Abel Tasman
   Nationaal park Abel Tasman
   anemptytextlline
  • Church of the Good Shepherd Zuidereiland
   Church of the Good Shepherd aan Lake Pukaki
   anemptytextlline
  • Cabel car Wellington
   Uitzicht vanaf de top van de cabel car
   anemptytextlline
  • Tasman Glacier ijsschotsen
   IJsschotsen van de Tasman Glacier
   anemptytextlline
  • Wandelen Canterbury Nieuw-Zeeland
   Special delivery
   anemptytextlline
  • Hiken Mount Cook Nieuw-Zeeland
   Onderweg naar het glacier lake aan de voet van Mount Cook
   anemptytextlline
  • Roadtrippen Bay of Plenty Nieuw-Zeeland
   Roadtrippen langs de kust van Bay of Plenty
   anemptytextlline

  Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

  Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

  Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

  De belastingdienst

  Ga je werken in Nieuw-Zeeland dan komt de belastingdienst ook hier al snel om de hoek kijken. Het is verstandig om een IRD number aan te vragen bij New-Zealand Inland Revenu Department (IRD). Ga je werken zonder een dergelijk nummer dan wordt er belasting geheven volgens de emergency tax code die veel hoger uitvalt. Er wordt dus meer belasting afgedragen dan nodig is. Dit terwijl het verkrijgen van een IRD number relatief eenvoudig is. En zelfs vanuit het buitenland kan. Dit kan door formulier IR595 te downloaden en samen met twee pasfoto’s en een kopie van je paspoort en visa naar het IRD op te sturen.

  Bij het aanvragen van een IRD number is een vast adres vereist. Dit kan wederom een hostel zijn maar bijvoorbeeld ook het adres van je werkgever. Het duurt vervolgens acht tot tien werkdagen voordat het IRD number wordt opgestuurd. Mocht er haast geboden zijn is het mogelijk om (het dichtstbijzijnde) IRD kantoor te bellen voordat je de documenten opstuurt. Het is soms mogelijk om het proces te versnellen. Mocht je nou niet over een vast adres beschikken (of er ver vandaan zitten) is het na aanvragen mogelijk om je IRD nummer telefonisch te verkrijgen. Via stemherkenningssoftware wordt dan gekeken of jij het ook daadwerkelijk bent om fraude te voorkomen.

  Net als in Nederland betaalt de werkgever direct belasting over je loon, deze houdt dit dus in van je salaris. In Nieuw-Zeeland heet dit Pay As You Earn (PAYE).

  Belasting terugvragen

  In Nieuw-Zeeland is het ook mogelijk om belasting terug te vragen. Dit moet echter wel actief worden gedaan. Je zult dus aangifte moeten doen. Dit kan gedaan worden voordat je het land verlaat of tot zeven jaar daarna. Het duurt vervolgens ongeveer drie maanden voordat je deze ontvangt. De IRD kan alleen tot uitbetaling overgaan als je nog beschikt over een Nieuw-Zeelandse bankrekening. Zeg deze dus pas op na de uitbetaling van de IRD.

  De mooiste reizen naar Nieuw-Zeeland

  Het draait allemaal om het doen. Je idee in gang zetten door de eerste stap te zetten. Doe daarom een vrijblijvende offerteaanvraag en kom dichterbij jouw droomreis.

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *