West Coast

Fox & Franz Josef Gletsjers - Jade country - Goud zoeken

De streek West Coast beslaat een groot deel van de ruige west kust van Nieuw-Zeeland en huist enkele van de uniekste natuurschatten van Nieuw-Zeeland; De Fox Glacier en de Franz Josef Glacier. Deze gletsjers worden omringt door regenwoud wat het contrast een unieke beleving maakt. Maar het gebied is meer dan deze twee toeristische trekpleisters, niet voor niets heeft Lonely Planet dit gebied uitgeroepen tot één van de top tien gebieden om te bezoeken. Met meerdere nationale parken, een rijke goudzoekers historie en Jade Country is dit een afwisselend en leuk gebied om door heen te reizen. Bekijk onderstaande video voor een indruk van de regio en doe inspiratie op voor jouw bezoek!

Hoogtepunten

Liggend tussen de ruige Tasman Sea en de Southern Alps (waartoe ook Mount Cook behoort) is de West Coast een prachtig ruig gebied met uiteenlopende landschappen en wildlife. De acht regio’s waaruit West Coast bestaat bieden allemaal iets unieks en zijn dan ook de moeite waard om te bezoeken. De acht regio’s waaruit West Coast bestaat zijn: Westport Karamea Buller, Reefton Gold, Great Coast Road, Greymouth, Lakes District, Jade Country, Glacier Country en Gates of Haast.

Westport Karamea Buller – of kortweg Buller district genoemd is de top van de West Coast streek. Het Buller district is maar op één manier te bereiken, de weg houdt zelfs op te bestaan net na het stadje Karamea. Maar het is zeker de moeite waard om de weg twee maal af te leggen, met prachtige grotten, langgerekte stranden en graniet en kalksteen formaties biedt dit gebied de ideale plek om “van de paden te dwalen”. Met diverse wandelroutes kun je hier terecht voor wandelingen onder het uur tot trektochten tot 9 dagen. Een unieke plek die je hier echt niet mag overslaan als je het Buller district ingaat zijn de Pancake rocks en Blowholes. De beste tijd om dit te aanschouwen is met vloed. De volgende video geeft een mooie kijk in Westport Karamea Buller.

Sfeerimpressies van onze ervaringen in de West Coast!

  • A glacier hike in Fr
  • West Coast // South
Follow Me on Pinterest

Reefton Gold – is de plek om goud te zoeken. De goudkoorts heeft hier in 1860 geheerst en nog steeds wordt er op kleine schaal naar goud gezocht, belangrijker misschien er wordt nog steeds goud gevonden! De goudkoorts heeft natuurlijk een belangrijke invloed gehad op Reefton, dit is nog steeds terug te zien en ook iets waar de locals erg trots op zijn. Reefton had namelijk als een van de eerste eerste elektrische straatverlichting. Verschillende wandelroutes voeren langs oude goudmijnen waar verroest materiaal nog tussen de wildernis staat. Na een lange dag zijn de Maruia Springs ideaal om heerlijk te ontspannen!

The Great Coast Road – wordt natuurlijk niet voor niets zo genoemd, Lonely Planet heeft de weg tussen Westport en Greymouth zelfs opgenomen in de Top 10 Coastal Drives in the world. Dat zegt dus wel wat! Onderweg vind je (ook hier) Pancake Rocks en Blowholes, met enkele korte wandelroutes naar uitzichtpunten op o.a. kalksteen formaties en de prachtige uitgestrekte kust.

Tip: Ook hier geldt dat de Pancacke Rocks en Blowholes het mooiste zijn tijdens vloed. De i-SITE van het Paparoa National Park geeft informatie over de getijde.

Greymouth – is de grootste stad in West Coast en is het startpunt (of de eindbestemming) van de Tranz Alpine Rail Journey, een unieke trein reis door de Southern Alps naar Christchurch. Greymouth is van origine gestischt door de Maori, een groot deel van het centrum is dan ook nog steeds Maori land. Ook in Greymouth heeft de goudkoorts geheerst, maar ook kool is hier op grote schaal uit de grond gehaald. Avontuurlijk ingesteld? Greymouth biedt voldoende activiteiten in en rondom de stad, bekijk hier alle activiteiten in West Coast.

Jade Country – dankt zijn naam aan de overvloed van Nieuw-Zeelandse jade, ookwel Greenstone genoemd. Het gebied staat dan ook vol met gallerijen en bewerkers van greenstone. Vooral in Holitika is dit het geval, een rustig stadje aan de kust waar greenstone voorziet in de levensbehoefte van veel van de inwoners. Greenstone heeft veel waarde voor Maori, zoals de volgende video laat zien:

Glacier Country – is waarschijnlijk het meest bezochte gebied binnen de West Coast. Het gebied bied huis aan twee van de meest toegankelijke gletsjers ter wereld, de Fox Glacier en de Franz Josef Glacier. Er gaan verschillende wandel routes naar of langs deze gletsjers maar het is ook mogelijk om (onder begeleiding) een gletsjer wandeling te maken, er met een helicopter op te landen of er overheen vliegen zoals deze video laat zien. Als je de kiezelkust ‘s avonds opzoekt heb je een prachtig uitzicht op de Souther Alps (met Mount Cook) en de ondergaande zon, een aanrader! Maar het gebied biedt natuurlijk meer, lees hier meer over de mogelijkheden in Glacier Country.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *