Mobiel bellen en internetten in Nieuw-Zeeland

Hoe je in Nieuw-Zeeland bereikbaar blijft

Het lijkt een van de levensbehoeftes te zijn geworden; internet. Of toch op zijn minst de mogelijkheid om te bellen of sms-en met de mensen thuis. Hoewel Nieuw-Zeeland een goed ontwikkeld land is blijft de verbinding met de buitenwereld een heikel puntje. Er is niet overal bereik, dit komt vooral doordat Nieuw-Zeeland dunbevolkt is en het dus eigenlijk overbodig is om overal te kunnen bellen, sms-en of internetten. Maar het verbeterd de laatste jaren sterk. Goedkoper wordt het helaas nog niet. Nieuw-Zeeland kent drie grote providers; Vodafone, Spark (waar Skinny weer onder valt) en 2degrees (welke gedeeltelijk het Vodafone netwerk gebruikt).

Wat voor bundels zijn er?

De prijzen liggen over het algemeen gelijk tussen de drie providers, maar check de promoties want die kunnen net het verschil maken. Skinny lijkt de meest ideale prepaid deals te hebben voor reizigers en het mooie is je kan makkelijk online bestellen en optoppen. De grote vraag is dus voor welke bundel ga je? Over het algemeen is het tegoed 30 dagen geldig.

Met smsjes en belminuten

De goedkoopste optie start vanaf 9,- NZD waarvoor je onbeperkt kan sms-en, 30 minuten kan bellen en 100 MB internet tot je beschikking hebt. Het mooie is dat je met deze minuten vaak ook naar Nederland kunt bellen. Grote kans dat dit goedkoper is dan met je eigen abonnement bellen. Waarschijnlijk wil je meer internet want zeg nou zelf 100 MB is niks. Rond de 25,- NZD kan je onbeperkt sms-en, 300 minuten bellen en heb je 1 GB internet. Extra data kost tussen de 10,- en 15,- NZD per GB. Maar let vooral op de promoties, zo kan er soms een weekendbundel gekocht worden voor (bijna) niks; 0,- tot 3,- NZD voor 1 GB.

Zonder smsjes en belminuten

Uiteraard is het ook mogelijk om alleen data te kopen, het wordt dan iets goedkoper. De prijs ligt in dit geval rond de 10 NZD per GB. Afhankelijk van hoelang je gaat reizen kan het erg fijn zijn om ook (binnen Nieuw-Zeeland) te bellen. Wij zijn daarom gegaan voor een combibundel.

Bekijk hier de bundels van:
Vodafone
Spark
Skinny
2degrees

Het afsluiten van een contract

Het is gebruikelijk om een adres op te geven bij het afsluiten van een contract. Gelukkig wordt er vrij makkelijk mee omgesprongen, hostels, de winkel zelf of familie wordt allemaal geaccepteerd. In sommige gevallen (Skinny) kan je online je SIM-kaart bestellen en deze wordt binnen een dag afgeleverd. Dit wordt ook bij een supermarkt of andere winkels bezorgd (hier de hele lijst).

Hoe ga je het gebruiken?

Okee nu heb je internet of zelfs een Nieuw-Zeelands nummer waarmee je kunt bellen en sms-en, maar hoe ga je hem gebruiken? Als je alleen reist is een simlock vrije telefoon het makkelijkste, helemaal als je er een hotspot van kunt maken. Wij reizen tegenwoordig met een mobiele Huawei hotspot. Deze hotspot zet mobiele data om in een WiFi-netwerk waar we met beide telefoons en laptops op kunnen. Helaas kan er niet mee gebeld worden.

Gratis WiFi in Nieuw-Zeeland

Een andere optie om de kosten lager te houden is door gebruik te maken van de gratis WiFi-punten die door heel Nieuw-Zeeland te vinden zijn. Sommige providers (Spark) bieden zelfs hotspots waar tot 1 GB per dag data verbruikt mag worden, maar er zijn genoeg gratis alternatieven. Zo vind je bij alle bibliotheken gratis internet, hebben de grotere steden allemaal gratis WiFi in de stadscentra en ook bij de i-SITEs (PDF) kan je gratis internetten. Zo kun je dus met een relatief goedkope bundel toch voldoende internetten om familie en vrienden thuis op de hoogte te houden van jouw avonturen in Nieuw-Zeeland.

Ideaal voor backpackers

Lees meer over Activity International

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *