Ultiem overnachten: DOC-Campings in Nieuw-Zeeland

De ideale camping dichtbij de natuur

Geschreven door: Dasja

Je gaat natuurlijk naar Nieuw-Zeeland voor de ongekende natuur, een belangrijke afweging is dan ook waar ga je overnachten. Wat de prijs betreft zijn campings het goedkoopste, check dit kostenoverzicht, maar niet elke camping is hetzelfde. Per toeval kwamen we achter het bestaan van de DOC Campsites, hier hebben we vervolgens het grootste deel van onze reis gebruik van gemaakt. Want deze campings hebben het allemaal; ze zijn goedkoop, liggen op de mooiste plekjes midden in de natuur en er is altijd iets in de omgeving te doen. Je kunt met zowel een camper of tent gebruik maken van deze campings. Voor ons is het dan ook de meest ideale manier van overnachten als je Nieuw-Zeeland echt wilt zien en ervaren.

Wat is een DOC Campsite?

Oké, beginnen bij het begin. Een DOC Campsite is een camping in het beheer van het Department of Conservation, ofwel DOC. Deze overheidsorganisatie is het beste te vergelijken met ons Staatsbosbeheer. Naast het beheer van de gruwelijke natuur van Nieuw-Zeeland verzorgt het DOC ongeveer 250 campings. Het fijne is dat de campings door heel Nieuw-Zeeland verspreid liggen. Het is zelfs zo goed verspreid dat je prima in één dag van de ene naar de andere DOC-camping rijdt. Zo kun je tijdens de hele reisroute gebruik maken van DOC-campings. Maar zelfs al was dit niet het geval, er zijn bijna geen andere campings in Nieuw-Zeeland die zo dicht tegen (of zelfs in) een beschermd natuurgebied liggen. Van campings tussen de bergen, in het regenwoud of strak aan de kust. Het is in de meeste gevallen zelfs zo dat de wandelroutes hun begin- en eindpunt kennen op de campings. Je laat dus je kamp achter voor een schitterende wandeling om vervolgens als je weer terug bent in alle rust en stilte na te genieten.

Lees hieronder verder!
 • Camping Nieuw-Zeeland
  Een van de mooiste DOC campsites in NZ
  anemptytextlline
 • DOC campings Nieuw-Zeeland
  DOC Camping met uitzicht in Northland
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Nieuw-Zeeland
  De mooiste DOC camping van Northland
  anemptytextlline
 • Rondreizen Nieuw-Zeeland
  Wakker worden met uitzicht
  anemptytextlline
 • Kamperen Coromandel Nieuw-Zeeland
  Fletcher Bay camping met uitzicht
  anemptytextlline
 • Camping Taupo
  Camping net buiten Taupo
  anemptytextlline
 • DOC camping Otago
  Gratis DOC camping in Otago
  anemptytextlline
 • Kamperen bij Tongariro
  Kamp voor de Tongariro Crossing
  anemptytextlline
 • Binnenland van Otago
  Kamperen in het binnenland van Otago
  anemptytextlline
 • Kamperen in Nieuw-Zeeland
  Camping met uitzicht
  anemptytextlline
 • Ontspannen na een fijne dag
  anemptytextlline
 • Hoelang kunnen we hier blijven
  anemptytextlline
 • Kamperen West Coast Nieuw-Zeeland
  Kamperen aan de West Coast
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland hot pools
  Hot Pools met uitzicht in Hawke's Bay
  anemptytextlline
 • Campings Nieuw-Zeeland
  Eenden familie op de camping is eten delen
  anemptytextlline
 • Gratis kamperen Nieuw-Zeeland
  Gratis DOC campsite aan Rosie Bay
  anemptytextlline
 • Mt Stefton Nieuw-Zeeland
  Beter uitzicht op Mt Stefton kan niet
  anemptytextlline
 • Kamperen Canterbury Nieuw-Zeeland
  Kamperen in het binnenland van Canterbury
  anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De verschillende DOC-Campings

Belangrijk om te weten is dat er drie typen DOC Campsites zijn; Basic, Standaard en Serviced. Zoals al een beetje uit de namen is op te maken, zit het verschil in de faciliteiten die op de camping te vinden zijn. Uiteraard heeft dit ook een verschil in prijs tot gevolg.

Basic/Backcountry Campsites hebben de minste faciliteiten, vaak vind je hier alleen composttoiletten en water uit een tank, rivier of meer. Een groot deel van deze campings zijn gratis of er wordt een klein bedrag gevraagd van $5,- p.p.p.n.

De Standaard/Scenic Campsites hebben iets meer luxe, van picknicktafels en barbecues tot een koude douche en een plek om te koken. Dit verschilt uiteraard per camping maar het DOC probeert de faciliteiten overal vergelijkbaar te maken. Je betaalt tussen de $8,- en $16,- p.p.p.n. afhankelijk van de populariteit van de camping en de faciliteiten.

De duurste campings zijn de Serviced Campsites. De prijs ligt al snel tussen de $18,- en $21,- p.p.p.n. maar daar krijg je natuurlijk ook waar voor je geld. Je hebt dan warme douches, een keuken en alle bovengenoemde faciliteiten.

Hier vind je een overzicht van alle DOC-campings in Nieuw-Zeeland.

Tijdens onze reis: Om onze kosten laag te houden hebben wij vooral gebruik gemaakt van de Basic en Standaard campings. De afgelopen jaren hebben we de prijzen wel zien stijgen, maar nog altijd krijg je op een DOC-camping, in onze ogen, het beste voor je geld.

Goed om te weten voordat je naar een DOC-camping gaat

De eerste is voor ons Nederlanders misschien een beetje gek, maar de meeste DOC-campings maken gebruik van een zogenaamde honesty box. Oftewel, je laat je geld achter in een brievenbus zonder dat er iemand toezicht houdt. Vaak, en zeker in het hoogseizoen, komt er dagelijks een opzichter langs maar sommige campings zijn zo afgelegen dat het allemaal op vertrouwen gaat.

Wees geen krent: Bij een honesty box is het natuurlijk verleidelijk om niet te betalen. Maar als iedereen op die manier gebruik maakt van deze campings zullen ze of nog duurder worden, of ophouden te bestaan. Dat zou eeuwig zonde zijn. Waarschijnlijk ben je op vakantie of op reis en heb je geld opzijgezet voor overnachtingen. Wees niet bang dat geld ook uit te geven en bij te dragen om dit geweldige initiatief in stand te houden.

Aangezien je zo dicht op of zelfs in de natuur staat zijn er enkele regels waar je je aan moet houden. Zo moet je;

 • Afval scheiden in de daarvoor bestemde containers of meenemen.
 • Alleen kamp opslaan in aangewezen gebieden.
 • Alleen kampvuur maken op aangewezen plekken en vuur doven voor vertrek.
 • Wasmiddelen, zeep, tandpasta etc. uit waterwegen houden.
 • Gebruik maken van toiletten.
 • Andere kampeerders respecteren.
 • Respect hebben voor natuurlijke omgeving en inheemse planten en dieren.

Nog meer besparen: Campsite passes voor campers

Trek je met een camper door Nieuw-Zeeland? Dan kun je nog goedkoper gebruik maken van DOC-campings. Sinds kort is er de Campsite passes for campervans waarmee je tot 50% kunt besparen. De pas is vooral interessant als je een camper huurt in Nieuw-Zeeland, je betaalt $25,- p.p. voor één week. Met deze pas krijg je 50% korting op 90 Standaard / Scenic campings. Ga je een camper kopen in Nieuw-Zeeland dan kan het interessant zijn om lid te worden van de New Zealand Motor Caravan Association en te gaan voor de jaarlijkse pas ($175,-) of de vijf maanden pas ($100,-). Meer info over alle opties vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram