East Coast

Oostelijkste punt – Eerste zonsopkomst ter wereld – wildkamperen

De East Coast is terug te vinden op het noordereiland, centraal liggend aan de oostelijke kust. De East Coast strekt zich vanaf Opotiki in de Bay of Plenty tot aan Gisborne in Poverty Bay. Door het Raukumara Ranges gebergten ligt de East Coast relatief geïsoleerd van de rest van Nieuw-Zeeland. De regio biedt een rijke Maori cultuur en is de plaats waar ’s werelds meest oostelijke stad terug te vinden is.

Sfeerimpressies van onze ervaringen in de East Coast

 • Beach, Anaura Bay, G
 • East Cape farmland -
 • captain Cook Monumen
 • Gisborne, New Zealan
 • The most easterly li
 • ✯ Anaura Bay - Gisbo
 • a surfer at Wainui B
 • Old truck, Te Araroa
 • East Coast, New Zeal
 • highway 1 . east coa
 • My hometown! East Co
 • East Coast, New Zeal
 • Tolaga Bay beach, Ne
 • Anaura Bay, East Coa
Follow Me on Pinterest

Hoogtepunten

De East Coast is te verdelen in drie regio’s. Het oostelijkste stuk land wordt de East Cape genoemd. ’s Werelds meest oostelijke stad Gisborne ligt ook in de regio Gisborne en Te Urewera is rijk aan prachtige natuurreservaten.

East Cape – houd je van variatie en natuur, uitgestrekte stukken land of kleine rustige dorpjes? Dan zit je in de East Cape goed. De East Cape heeft verschillende natuurparken waar ontspannende activiteiten te ondernemen zijn. Zo kan je bij Anaura Bay Scenic Reserve een wandeling maken waar je de mooiste plekjes ontdekt. Met 225 hectare aan bos biedt dit park bescherming aan een magnifieke baai. Dit gebied biedt ook goede voorzieningen voor veel verschillende vogel soorten.
Bezoekje brengen aan het oostelijkste punt van Nieuw-Zeelands vaste land? Ga dan naar de East Cape vuurtoren gelegen op de Otiki berg. De vuurtoren stond oorspronkelijk op een klein eilandje voor de kust. Echter was dit eiland erg moeilijk bereikbaar en zijn er mensen omgekomen tijdens onderhoud aan de toenmalige vuurtoren. In 1920 is dan ook de beslissing genomen om de vuurtoren te verplaatsen naar het vaste land.

Tip: Wildkamperen wordt aan de East Coast niet alleen getolereerd maar ook gepromoot. Er zijn een aantal regels waar aan moet worden voldaan bij wildkamperen. Weten wat die regels zijn? Check hier de site waar alle informatie terug te vinden is over ‘Freedom Camping’.


Gisborne – een rijke Maori cultuur is te vinden in de regio Gisborne. De eerste ontmoeting tussen de Europeanen en de Maori’s (1769) vond plaats in Gisborne vlakbij de Pacific Ocean. In The Cook Landing Site National Historic Reserve is de precieze plek te zien waar deze eerste ontmoeting heeft plaatsgevonden.
Mount Hikurangi (1752 meter) is het eerste punt van het vaste land dat de ochtend zon begroet.

Tip: Mount Hikurangi bezoeken? Neem dan eerst contact op met:
Te Runanganui o Ngati Porou
1 Barrys Avenue
Ruatoria 4032
e-mail: pbrooking@tronp.org.nz

Zij weten alles over de berg en helpen bij het voorbereiden van de trip.

In de regio Gisborne ligt ook de stad Gisborne. Dit is ’s werelds meest oostelijk gelegen stad. En dat betekent elke dag als allereerste de zon zien opkomen. Tof om op een mooie dag vroeg op te staan en op het strand de zonsopkomst te bewonderen.

Te Urewera – dit deel van de East Coast is geliefd omdat het nog bestaat uit de grootste wildernis van het noordereiland. Stormachtige geschiedenis, vele meren en wilde wouden zijn te vinden in het Te Urewera National Park.
Voor de liefhebbers van meerdaagse, een dag of kortere hikes is het gebied rond Lake Waikaremoana de place to be. De verschillende hikes brengen je langs heldere meren, indrukwekkende rotswanden, dichtbegroeide wouden en wie weet spot je de vele vogelsoorten die hier leven.

Tip: De Papkorito watervallen zijn dan wel toeristisch maar daarom niet minder mooi. Twee kilometer op de Aniwaniwa Road (tegenover het Visitor centrum) zijn de watervallen terug te vinden

Hoogtepunt van Dasja: Rosie bay, deze kleine kampeerplek biedt aan zes tenten ruimte. Wij stonden er met onze bus samen met nog één ander onbekend stel. Aan het meer Waikaremoana kijk je vanaf de kampeerplek naar de bergen die aan de andere kant van het meer liggen. Het ligt wat hoger in de bergen dus de tocht naar deze plek is erg mooi. Een magische spot waar je de absolute rust en ontspanning zo hebt gevonden. Het voelde aan alsof ik in de ‘middle of nowhere’ aan het kamperen was. Met een klein kampvuurtje ‘s avonds was het goed vertoeven. Ohja, snorkelen in dit meer is ook een aanrader, de surrealistische onderwaterwereld maakt het onwerkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *