Cultuur van Nieuw-Zeeland

Een mix tussen de Maori cultuur en de cultuur van Europese migranten

Uniek en dynamisch is hoe de cultuur van Nieuw-Zeeland bekend staat. De meest kenmerkende cultuur, die van de Maori-bevolking, beïnvloedt de taal, kunst en zelfs de accenten van alle Nieuw-Zeelanders. Bij een bezoek aan Nieuw-Zeeland ontkom je dan ook niet aan tradities en activiteiten vanuit de Maori cultuur. Het overgrote deel van de bevolking kent een Europese achtergrond, hierdoor voelt Nieuw-Zeeland al snel vertrouwd aan. Toch gaan een aantal dingen anders dan bij ons in Nederland. Pak je voordeel en kijk verder om meer over de Nieuw-Zeelandse cultuur te leren. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om onze Nederlandse directheid iets in te dammen.

Inwoners

De samenleving van Nieuw-Zeeland is multicultureel en telt een populatie van ongeveer 4,5 miljoen mensen. Grofweg is de samenleving als volgt opgebouwd: 74,5% Nieuw-Zeelandse Europeanen, 9,7% Maori, 7,4% Aziatisch en overig, 4,6% andere Europeanen en 3,8% Pacifische eilanders. Oh en dan nog even dit, in Nieuw-Zeeland wordt met kiwi geen fruit aangeduid maar de inheemse vogel en is het slang voor een Nieuw-Zeelander. Wil je toch kiwi’s kopen om te eten noem ze dan kiwifruit of Chinese Gooseberries 😉

Taal

Er zijn drie officiële talen in Nieuw-Zeeland; Engels, Maori en NZ-gebarentaal. Voor de dagelijkse gang van zaken is Engels de voertaal. De Polynesische taal Maori wordt door de Maori bevolking gesproken en herken je terug in bijvoorbeeld de plaatsnamen. Maori en Engels worden in het hele land gebruikt en hebben elkaar beïnvloed. Zo ga je binnen het Nieuw-Zeelandse Engels ook Maori termen langs horen komen. Het is bij aankomst in Nieuw-Zeeland even schakelen want net zoals de Aussies hebben de Nieuw-Zeelanders de Engelse taal eigen gemaakt en praten ze net even anders dan Amerikaans Engels of Engels uit de UK.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Frans Josef Gletsjer Nieuw-Zeeland
  Wandeling naar de Franz Josef Glacier
  anemptytextlline
 • Wildlife Zuidereiland Nieuw-Zeeland
  Pas op overstekende pinguïns
  anemptytextlline
 • Cathedral Cove bezoeken Nieuw-Zeeland
  De andere kant van Cathedral Cove
  anemptytextlline