Cultuur van Nieuw-Zeeland

Een mix tussen de Maori cultuur en de cultuur van Europese migranten

Uniek en dynamisch is hoe de cultuur van Nieuw-Zeeland bekend staat. De meest kenmerkende cultuur, die van de Maori-bevolking, beïnvloedt de taal, kunst en zelfs de accenten van alle Nieuw-Zeelanders. Bij een bezoek aan Nieuw-Zeeland ontkom je dan ook niet aan tradities en activiteiten vanuit de Maori cultuur. Het overgrote deel van de bevolking kent een Europese achtergrond, hierdoor voelt Nieuw-Zeeland al snel vertrouwd aan. Toch gaan een aantal dingen anders dan bij ons in Nederland. Pak je voordeel en kijk verder om meer over de Nieuw-Zeelandse cultuur te leren. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om onze Nederlandse directheid iets in te dammen.

Inwoners

De samenleving van Nieuw-Zeeland is multicultureel en telt een populatie van ongeveer 4,5 miljoen mensen. Grofweg is de samenleving als volgt opgebouwd: 74,5% Nieuw-Zeelandse Europeanen, 9,7% Maori, 7,4% Aziatisch en overig, 4,6% andere Europeanen en 3,8% Pacifische eilanders. Oh en dan nog even dit, in Nieuw-Zeeland wordt met kiwi geen fruit aangeduid maar de inheemse vogel en is het slang voor een Nieuw-Zeelander. Wil je toch kiwi’s kopen om te eten noem ze dan kiwifruit of Chinese Gooseberries 😉

Taal

Er zijn drie officiële talen in Nieuw-Zeeland; Engels, Maori en NZ-gebarentaal. Voor de dagelijkse gang van zaken is Engels de voertaal. De Polynesische taal Maori wordt door de Maori bevolking gesproken en herken je terug in bijvoorbeeld de plaatsnamen. Maori en Engels worden in het hele land gebruikt en hebben elkaar beïnvloed. Zo ga je binnen het Nieuw-Zeelandse Engels ook Maori termen langs horen komen. Het is bij aankomst in Nieuw-Zeeland even schakelen want net zoals de Aussies hebben de Nieuw-Zeelanders de Engelse taal eigen gemaakt en praten ze net even anders dan Amerikaans Engels of Engels uit de UK.

Lees hieronder verder!
 • Frans Josef Gletsjer Nieuw-Zeeland
  Wandeling naar de Franz Josef Glacier
  anemptytextlline
 • Wildlife Zuidereiland Nieuw-Zeeland
  Pas op overstekende pinguïns
  anemptytextlline
 • Cathedral Cove bezoeken Nieuw-Zeeland
  De andere kant van Cathedral Cove
  anemptytextlline
 • Bezoek Tongariro Nationaal park
  Lavastroom in het Tongariro National Park
  anemptytextlline
 • Moeraki Boulders Nieuw-Zeeland
  Moeraki Boulders in Otago
  anemptytextlline
 • Cruise Milford Sound
  Het einde - of begin - van de Milford Sound
  anemptytextlline
 • Catlins waterval Nieuw-Zeeland
  Waterval in The Catlins
  anemptytextlline
 • Zeeleeuwen Nieuw-Zeeland
  Zeeleeuw jaagt op pinguins
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Nieuw-Zeeland
  De mooiste DOC camping van Northland
  anemptytextlline
 • Noordereiland hiken
  Het voordeel van vroeg starten aan de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland Bay of Islands
  Dit is wat the Bay of Islands zo bijzonder maakt
  anemptytextlline
 • Craters of the Moon Taupo
  Mud pool in Craters of the Moon Taupo
  anemptytextlline
 • DOC campings Nieuw-Zeeland
  DOC Camping met uitzicht in Northland
  anemptytextlline
 • Kauri trees in Northland
  anemptytextlline
 • Northland stranden zijn de beste in Nieuw-Zeeland
  anemptytextlline
 • Bay of Islands Nieuw-Zeeland
  Uitzicht tijdens de hike naar Cape Brett
  anemptytextlline
 • Lavastromen Nieuw-Zeeland
  Epische lavastromen in Tongariro National Park
  anemptytextlline
 • Zuidereiland Nieuw-Zeeland
  De kustlijn van het topje van het Zuidereiland
  anemptytextlline
 • Zandduinen Noordereiland Nieuw-Zeeland
  Zandduinen in de buurt van Cape Reinga
  anemptytextlline
 • Nationaal park Abel Tasman
  Nationaal park Abel Tasman
  anemptytextlline
 • Autorijden Nieuw-Zeeland
  De gravelweg naar het meest oostelijke punt van NZ
  anemptytextlline
 • Kust East Coast Nieuw-Zeeland
  Een eiland met een verhaal net uit de kust van East Cape
  anemptytextlline
 • East Cape Nieuw-Zeeland
  East Cape het oostelijkste stukje NZ
  anemptytextlline
 • Vanlife Nieuw-Zeeland
  New-Zealand Experience langs de kust van East Coast
  anemptytextlline
 • Kust Southland Nieuw-Zeeland
  De ruige kust van Southland
  anemptytextlline
 • Church of the Good Shepherd Zuidereiland
  Church of the Good Shepherd aan Lake Pukaki
  anemptytextlline
 • Waterval Nieuw-Zeeland
  Een van de mooiste watervallen van Nieuw-Zeeland
  anemptytextlline
 • Arthurs pass Nieuw-Zeeland
  Mooie weg door Arthurs Pass
  anemptytextlline
 • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
  We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
  anemptytextlline
 • Kaikoura Nieuw-Zeeland
  Zeehond net buiten Kaikoura
  anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tradities en Etiquette

Tussen de Kiwi’s en Maori’s zijn verschillende tradities en etiquette te onderscheiden binnen de samenlevingen en cultuur. De Maori bevolking kent vanuit de stammencultuur nog normen en waarden die vandaag de dag nog centraal staan. Zo zijn er meer ceremonies en protocollen waar de Maori cultuur omdraait.
Nieuw-Zeelanders zijn vriendelijk, extravert, enigszins terughoudend, toch beleefd en genieten van gastvrijheid. Maori’s zijn ook vriendelijk en hechten waarde aan gastvrijheid maar zijn iets gereserveerder. Over het algemeen groet je elkaar casual met een begroeting en een glimlach. De Nederlandse directheid is misschien iets waar je bedachtzaam mee moet omgaan. Nieuw-Zeelanders houden niet van te direct en ook niet van te overdreven vriendelijk. Tast het dus een beetje af, de contacten zijn vrij makkelijk te leggen en je merkt snel genoeg waar het naartoe loopt.

Opmerkelijk: Het is niet ongebruikelijk dat een begroeting uit “Hello, how are you” bestaat. Caissières in de supermarkt keken ons gek aan toen wij antwoorden “Hi, we are very well thank you. How are you?”. De zin is dus onderdeel van de begroeting en ze verwachten niet dat je daar een serieus antwoord opgeeft. Al ontstaat er soms er wel een heel leuk gesprek uit.

Eten & drinken

Een heerlijk groot voordeel van Nieuw-Zeeland zijn alle verse producten. Veel vis krijg je direct uit de zee kakelvers op je bordje en heerlijke groentes en fruit vers van het land. Ja lekker eten met smaakvolle producten dat kunnen ze wel. Verdiep je eens in de verschillende streken van Nieuw-Zeeland en wat voor een producten specialiteit zijn van dat gebied. Er zijn veel eettentjes, barretjes en restaurants te vinden. Vaak met een heel lekker menu.
Ook tof zijn de openbare voorzieningen, zo ga je veel openbare barbecues vinden die aangesloten zijn op gas. Is er eentje vrij dan mag je daar gebruik van maken. Fijne manier om in het park, aan het strand of aan een meer je middag of avond door te brengen. Alcohol mag pas vanaf 18 jaar gedronken worden. De meest populaire dranken zijn bier en wijn.

Rugby

Rugby dé nationale sport van Nieuw-Zeeland. Het is zelfs bijna een soort van religie en niet uit de samenleving en cultuur weg te denken. Het All Blacks Rugbyteam is misschien wel het bekendste team wereldwijd. Niet alleen om de rugby skills maar ook om de Haka dans die voorafgaand aan een wedstrijd wordt uitgevoerd. Er zijn duizenden rugbyteams in Nieuw-Zeeland en de sport wordt vanaf de basisschool tot op de universiteit onderwezen.

Buitensporten

Niet alleen rugby is populair, thrillseekers zitten in Nieuw-Zeeland goed. Wist je dat het bungeejumpen hier is uitgevonden? Ook voor skydiven, duiken, mountainbiken, surfen en zelfs wintersporten moet je in Nieuw-Zeeland zijn. Genoeg te doen en te ondernemen. Maar laat je goed informeren over de do’s en dont’s.
Heb je wat minder behoefte aan een adrenaline kick? Ook voor waanzinnige hiketochten of voor het spotten van wildlife is Nieuw-Zeeland een toplocatie. Niet alleen voor jou, de Nieuw-Zeelanders zelf trekken er ook graag op uit en ondernemen veel activiteiten in de natuur.

Milieu

Het milieu is tegenwoordig iets waar we ons allemaal bewust van moeten zijn. In Nieuw-Zeeland zijn ze er al langer mee bezig. Bewust met het milieu en het land omgaan. De Nieuw-Zeelanders zijn erg trots op hun land en hebben de sterke wens om dit zo te behouden. Een van de belangrijkste problemen is het importeren van roofdieren. Zo staan er hoge boetes op het importeren van roofdieren maar ook op het importeren van voedsel of andere natuurlijke producten zoals hout en riet. In het verleden is gebleken dat door de import van bepaalde dieren en voedsel de inheemse dieren en flora en fauna zijn uitgestorven. Daarnaast zie je dat de houding ten opzichte van het milieu ook is beïnvloed vanuit het standpunt van de Maori. Zij geloven dat alle dingen een levenskracht hebben. Schade aan deze levenskracht, of menselijke pogingen om het te domineren, resulteren erin dat de levenskracht zijn energie en vitaliteit verliest. Dit heeft zowel gevolgen voor het leven van mensen als de veerkracht van ecosystemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram