Cultuur

Leer de Nieuw-Zeelandse cultuur kennen

Nieuw-Zeeland kent een mix van culturen die van invloed zijn op de huidige cultuur van het land. Zo is Nieuw-Zeeland sterk beïnvloed door de Maori’s. Maar kent het ook invloeden vanuit de Pacifische eilanden, Europa, Azië en de Verenigde Staten.

De meest kenmerkende cultuur van Nieuw-Zeeland is die van de Maori’s. De Maori’s worden gezien als de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland maar zijn in werkelijkheid de tweede bewoners. Volgens de Maori geschiedenis woonden de Maori’s oorspronkelijk op Hawaiki. Ze voeren in waka’s (grote boten) weg, op zoek naar eten en nieuw land. Wanneer dit precies heeft plaats gevonden is onduidelijk, men denkt dat het tussen 1000 en 1050 is geweest. Dit nieuwe land vonden de Maori’s in het huidige Nieuw-Zeeland, wat destijds “Aotearoa” (‘land van de lange witte wolk’) werd genoemd. Bij de komst van de Maoiri was Nieuw-Zeeland al bewoond. De Maoiri bevolking heeft de toenmalige bewoners verdrongen en het land in bezit genomen.

Abel Tasman

In 1642 werd Nieuw-Zeeland door de eerste Europeaan ontdekt, de Nederlander Abel Tasman. Hij is de naamgever van het land en heeft enkele kapen voorzien van een Nederlandse naam (zoals Cape Maria van Diemen; het meest westelijke punt van het Noordereiland).

Captain Cook

Nieuw-Zeeland werd echter nooit een kolonie van Nederland. Het heeft tot het einde van de 18e eeuw geduurd voordat Nieuw-Zeeland werd gekoloniseerd. Dit door de Britten onder aanvoering van Captain Cook. Deze kolonisatie verliep vrij vreedzaam, op enkele gewelddadige incidenten na. Bijvoorbeeld de doding van Maori’s bij Poverty Bay. Natuurlijk had de westerse immigratie ook andere invloeden op de Maori’s. Zo kwamen zij in contact met westerse ziektes en zijn grote delen grond van de Maori’s afgepakt.

Nieuw-Zeeland kende destijds ongeveer 50 Maori stammen die ook onderling oorlog voerden. Om op goede voet verder te gaan is in 1840 het Verdrag van Waitangi getekend. Dit verdrag werd door zowel alle stamhoofden als de Britse regering ondertekend. Het verdrag zorgde ervoor dat de Maori’s dezelfde rechten en privileges kregen als de Britse onderdanen. Daarnaast werd het bezit van hun land, wouden en visgronden gegarandeerd. De Maori stemden op hun beurt in dat Koningin Victoria het recht had land te kopen.

Landoorlogen

Lang duurde het succes van het verdrag niet. Dit kwam mede door de twee versies die er van het verdrag waren; een Engelse en één in het Maori. De Maori’s vonden dat heel Nieuw-Zeeland aan hen toebehoorde maar de Britten vonden dat enkel de op dat moment bebouwde en bewerkte gebieden Maori-eigendom was. Dit zorgde in 1860 voor de zogenoemde landoorlogen. Deze kwamen tot stand nadat het stamhoofd van de Te Ati Awa-stam zonder te overleggen met zijn onderdanen een stuk land verkocht aan de Britse regering. De stam erkende de transactie niet en stak daarom de Britse nederzetting in brand. De Britten namen wraak door met 10.000 man het land in te nemen. Dit ging niet zonder gevolgen, andere stammen steunden de Te Ati Awa-stam en geweld werd daarbij niet geschroomd. In 1865 waren de landoorlogen op zijn hevigst met 5000 Maori’s tegen 20.000 Britten. De Maori’s hielden het verrassend lang vol maar door onderlinge stamoorlogen en twisten nam het verzet tegen de Britten snel af. Rond 1870 kwamen de landoorlogen ten einde en namen de landverkopingen toe.

Te Papa

Om nog meer te weten te komen van de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en de Pacifiische eilanden is het de moeite waard om het “Te Papa” museum in Wellington te bezoeken. Met een gratis en blijvende tentoonstelling over de geschiedenis is dit een leuk uitstapje.

Huidige situatie

Tegenwoordig is er van verschil weinig meer te merken. Zo wordt de Maori taal door heel het land gesproken en de meeste plaatsnamen kennen hun oorsprong uit de Maori taal. Veertien procent van de totale bevolking is Maori, waarvan het grootste deel op het Noordereiland woont.

Nieuw-Zeeland is een agrarisch land. De agrarische sector is één van de grootste sectoren in de Nieuw-Zeelandse economie. Daarnaast zijn de inkomsten uit het toerisme erg belangrijk voor veel Nieuw-Zeelanders. Omdat de Nieuw-Zeelander zelf ook vooral in eigen land op vakantie gaat is de informatie voorziening uitstekend. De Nieuw-Zeelandse bevolking is erg vriendelijk en behulpzaam en laat je graag kennismaken met de mooiste plekken van hun land.

De door ons geselecteerde top negen Nieuw-Zeeland reizen

Bekijk het complete reisaanbod

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *