Camper of auto kopen

Ervaar vrijheid met eigen vervoer

De beste manier om Nieuw-Zeeland te ontdekken is waarschijnlijk wel met eigen vervoer. Hiermee kan je de ultieme vrijheid ervaren en heb je zelf alles in de hand om dit prachtige land te leren kennen. Om je zo goed mogelijk te helpen met het kopen van een camper of auto in Nieuw-Zeeland hebben we hier enkele tips en aandachtspunten voor je opgesteld.

Kopen of toch huren?

Voordat je een auto, camper of camperbus gaat kopen in Nieuw-Zeeland is het goed om de afweging te maken of huren niet goedkoper is. Hoewel een eigen camper het ultieme vrijheidsgevoel enkel maar versterkt, is het niet voor iedereen de beste/goedkoopste oplossing. Bepaal daarom eerst de periode die je (minimaal) wilt gaan rondreizen in Nieuw-Zeeland en bekijk wat hierbij de kosten zouden zijn als je een camper of auto gaat huren. Voor de korte vakanties zal dit meestal goedkoper zijn. Nu je deze kosten inzichtelijk hebt kun je dit vergelijken met de prijs om een camper of auto te kopen. Op de volgende pagina kan je meer lezen over het huren van een camper of auto in Nieuw-Zeeland.

Camper of auto kopen

Nieuw-Zeeland is erg geliefd onder backpackers en veel kiezen ervoor om dit te doen met eigen vervoer. Er is dan ook veel aanbod van mensen die aan het einde van hun reis alles in de verkoop doen. Zo zit er in Auckland en Christchurch een backpackers carmarket, een plaats om je auto of camper te kopen of verkopen. Let hierbij wel goed op de prijzen, aangezien de organisatie een commissie pakt willen die soms hoger uitvallen dan op andere plaatsen.
Andere populaire websites om geschikt vervoer te kopen of verkopen zijn trademe.co.nz en gumtree.co.nz deze sites zijn te vergelijken met de Nederlandse Marktplaats. Een andere goede optie is de Carfair in Auckland, die elke zondag plaatsvindt. Deze carmarket heeft vaak een breed aanbod. Sommige carmarkets hebben soms een onafhankelijke monteur op het terrein die een inspectie kan doen zodat je weet wat je koopt, anders zijn er altijd de AA garages welke voor de aankoop een soortgelijke inspectie kunnen doen.

Extra kosten

Als je een auto of camper koopt in Nieuw-Zeeland zijn er ook extra kosten waarmee je rekening moet houden. Zo is er de WOF (Warrant of Fitness), vergelijkbaar met de APK in Nederland. Het enige verschil is dat sommige auto’s om de zes maanden opnieuw gekeurd moeten worden. Dit hoort altijd via een sticker zichtbaar op de voorruit vermeld te staan. Let dus op de vervaldatum!
Ook betaal je in Nieuw-Zeeland wegenbelasting, dit gaat op auto niveau en is dus niet naam gebonden. Je kan dus een auto kopen waar de Registration Tax al voor is betaald. De Registration Tax is te verlengen bij alle postkantoren en kan met periodes van 3 maanden worden verlengd. Voor diesel auto’s is er nog een extra kostenpost, hiervoor moet je namelijk ook betalen per kilometer. Ook is dit te kopen bij elk postkantoor. Je betaald in dit geval per 1000km. Door deze extra heffing is de gemiddelde prijs in brandstof voor een benzine en diesel auto ongeveer gelijk.
Een autoverzekering is gek genoeg niet verplicht in Nieuw-Zeeland, ook een aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) is dat niet. Toch wordt het wel aanbevolen, ongelukken zitten in kleine hoekjes en in het geval van een ongeluk wil je niet met onnodig hoge schulden terug keren. Het kunnen verzekeren van je auto of camper zal afhangen van de periode die je in Nieuw-Zeeland verblijft, gelukkig heeft het BBH Hostel network een goed alternatief voor (kort verblijvende) backpackers.

Waar op te letten

Bij het kopen van een auto of camper is het altijd goed om een aantal aspecten te bekijken voordat je hem direct koopt. Kijk naast de gelopen kilometers bijvoorbeeld ook goed op het profiel van de banden, roestvorming, de staat van de motor en de compleetheid van het interieur en alles wat daar bijhoort. Zijn alle reserve onderdelen aanwezig en kun je deze ook zelf vervangen? Als je bij een backpackers carmarket je camper gaat kopen let dan ook goed op van wie je deze koopt. Er lopen veel locals rond welke op eerste gezicht een prima auto verkopen, maar dit niet altijd vanuit het beste principe doen. Ze vragen vaak ook veel te hogen prijzen voor veel minder goede auto’s. Een goede tip is om te kijken bij Turners auctions, een van de grootste auto veilingshuizen van Nieuw-Zeeland welke een goed inzicht geeft in de prijzen van verkochte auto’s.

Benieuwd naar hoe wij onze campervan hebben gekocht? Lees dan hier het verhaal over onze bus!

Ideaal voor backpackers

Lees meer over Activity International

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *