Geschiedenis van Nieuw-Zeeland en haar bewoners

Invloeden uit verschillende windstreken

Wie de eerste bewoners waren van Nieuw-Zeeland en hoe het land gevormd is daar is men onzeker over. Feit is dat er een aantal heftige vulkaanuitbarstingen zijn geweest waar het Taupo meer het bewijs van is. Volgens sommige is Nieuw-Zeeland ontdekt door Kupe, een Polynesische zeevaarder. Hij zou het land Aotearoa (land van de lange witte wolk) hebben genoemd en na een ontdekkingstocht weer terug zijn gekeerd naar Polynesië. Of dit echt is gebeurd of dat het een legende is daar zijn de meningen over verdeeld. Wat als een paal boven water staat is dat Nieuw-Zeeland sterk is beïnvloed door verschillende invloeden vanuit de Pacifische Eilanden, Europa, Azië en de Verenigde Staten.

Maori de eerste bewoners?

De meest kenmerkende cultuur van Nieuw-Zeeland is die van de Maori’s. De Maori’s worden gezien als de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland maar zijn in werkelijkheid de tweede bewoners. Volgens de Maori geschiedenis woonden de Maori’s op Hawaiki. Ze voeren in waka’s (grote boten) weg, op zoek naar eten en nieuw land. Wanneer dit precies heeft plaatsgevonden is onduidelijk, men denkt dat het rond het jaar 1000 en 1050 is geweest. Dit nieuwe land vonden de Maori’s in het huidige Nieuw-Zeeland, wat destijds dus de naam Aotearoa droeg. Tijdens de komst van de Maori was Nieuw-Zeeland al bewoond. De Maori bevolking heeft de toenmalige bewoners verdrongen en het land in bezit genomen.

Abel Tasman en Captain Cook

In 1642 werd Nieuw-Zeeland door de eerste Europeaan ontdekt en wel door de Nederlander Abel Tasman. Hij was in de veronderstelling dat dit stuk land verbonden was met het Stateneiland van Zuid-Amerika en noemde het Stateland. Daarnaast heeft hij enkele kapen voorzien van een Nederlandse naam (zoals Cape Maria van Diemen; het meest westelijke punt van het Noordereiland). In 1643 bewees Hendrik Brouwer dat Stateland helemaal geen verbinding had met Zuid-Amerika. Cartografen veranderde de naam in Nova Zeelandia vernoemd naar onze provincie Zeeland.
Nova Zeelandia werd echter nooit een kolonie van Nederland. Abel Tasman heeft zelfs nooit een voet aan land gezet. Pas aan het einde van de 18e eeuw werd Nieuw-Zeeland gekoloniseerd door de Britten, onder aanvoering van Captain Cook. Cook vertaalde op zijn beurt Nova Zeelandia naar de huidige naam New Zealand. De kolonisatie verliep vrij vreedzaam, op enkele gewelddadige incidenten na. Bijvoorbeeld de doding van Maori’s bij Poverty Bay. Natuurlijk had de westerse immigratie ook andere invloeden op de Maori’s. Zo kwamen zij in contact met westerse ziektes en zijn grote delen grond van de Maori’s afgepakt.

Lees hieronder verder!
 • Southland Pinguïns spotten
  Yellow Eyed Pinguins in Southland
  anemptytextlline
 • Flora en fauna Nieuw-Zeeland
  Mooie plaatjes van Lake Pukaki
  anemptytextlline
 • Marlborough sounds fjord
  Eenzame stijger in een fjord van de Marlborough Sounds
  anemptytextlline
 • Camping Cape Reinga Nieuw-Zeeland
  DOC campsite bij Cape Reinga
  anemptytextlline
 • Kauri Tree bos Nieuw-Zeeland
  Kauri Tree tunnel
  anemptytextlline
 • Hiken Mount Cook Nieuw-Zeeland
  Onderweg naar het glacier lake aan de voet van Mount Cook
  anemptytextlline
 • Warm water Nieuw-Zeeland
  Gratis warm water
  anemptytextlline
 • Zuidereiland Marlborough Sounds
  De Marlborough sounds vanaf boven
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland Kauri Tree
  Dubbel up Kauri Tree
  anemptytextlline
 • Lake Tasman
  IJsschotsen in Lake Tasman
  anemptytextlline
 • Mount Ngauruhoe Nieuw-Zeeland
  Mount Ngauruhoe met op de achtergrond Mount Ruapehu
  anemptytextlline
 • Ruige Milford Sound
  De duistere kant van de Milford Sound
  anemptytextlline
 • Blue Lake Nieuw-Zeeland
  Langs de oever van een Blue Lake
  anemptytextlline
 • Kiwi Nieuw-Zeeland
  Pas op Kiwis
  anemptytextlline
 • Noordereiland hiken
  Het voordeel van vroeg starten aan de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Cape Brett Noordereiland Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Cape Brett
  anemptytextlline
 • Offroad rijden Nieuw-Zeeland
  Gravelweg naar Fletcher Bay
  anemptytextlline
 • Schapen Coromandel Nieuw-Zeeland
  Je komt altijd wel een schaap tegen
  anemptytextlline
 • Kiezelstrand Nieuw-Zeeland
  Geen witte zandstranden buiten Wellington
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland gletsjers
  En opeens is daar de Franz Josef Glacier
  anemptytextlline
 • Watervallen Nieuw-Zeeland
  Hot water waterval
  anemptytextlline
 • Tasman Glacier ijsschotsen
  IJsschotsen van de Tasman Glacier
  anemptytextlline
 • Slope Point Nieuw-Zeeland
  Slope Point het zuidelijkste puntje Zuidereiland
  anemptytextlline
 • Hooker Lake Zuidereiland Nieuw-Zeeland
  Hooker Lake aan de voet van Mount Cook
  anemptytextlline
 • Vuurtoren Bluff Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Bluff
  anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Nieuw-Zeeland kende destijds ongeveer 50 Maori stammen die ook onderling oorlog voerden. Om op goede voet verder te gaan is in 1840 het Verdrag van Waitangi getekend. Dit verdrag werd gesloten tussen alle stamhoofden en de Britse regering en zorgde ervoor dat de Maori’s dezelfde rechten en privileges kregen als de Britse onderdanen. Daarnaast werd het bezit van hun land, bossen en visgronden gegarandeerd. De Maori stemden op hun beurt in dat Koningin Victoria het recht had land te kopen.

Landoorlogen

Lang duurde het succes van het verdrag niet. Dit kwam mede door de twee versies die er van het verdrag waren; één Engelse en één in het Maori. De Maori’s vonden dat heel Nieuw-Zeeland aan hen toebehoorde maar de Britten vonden dat enkel de op dat moment bebouwde en bewerkte gebieden Maori-eigendom was. Dit zorgde in 1860 voor de zogenoemde landoorlogen. Deze kwamen tot stand nadat het stamhoofd van de Te Ati Awa-stam zonder te overleggen met zijn onderdanen een stuk land verkocht aan de Britse regering. De stam erkende de transactie niet en stak daarom de Britse nederzetting in brand. De Britten namen wraak door met 10.000 man het land in te nemen. Dit ging niet zonder gevolgen, andere stammen steunden de Te Ati Awa-stam en geweld werd daarbij niet geschroomd. In 1865 waren de landoorlogen op zijn hevigst met 5000 Maori’s tegen 20.000 Britten. De Maori’s hielden het verrassend lang vol maar door onderlinge stamoorlogen nam het verzet tegen de Britten snel af. Rond 1870 kwamen de landoorlogen helemaal ten einde en nam de verkoop van stukken land toe.

Tip: Om nog meer te weten te komen over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en de Pacifische eilanden is het de moeite waard om het Te Papa museum in Wellington te bezoeken. Met een gratis en blijvende tentoonstelling over de geschiedenis is dit een interessant uitstapje.

Huidige situatie

Tegenwoordig is er van verschil weinig meer te merken. Zo wordt de Maori taal door heel het land gesproken en de meeste plaatsnamen kennen hun oorsprong ook uit de Maori taal. Ongeveer tien procent van de totale bevolking is Maori, waarvan het grootste deel op het Noordereiland woont. Nieuw-Zeeland is een ontwikkeld modern land met wereldsteden als Auckland, Wellington en Christchurch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram