Geschiedenis van Nieuw-Zeeland en haar bewoners

Invloeden uit verschillende windstreken

Wie de eerste bewoners waren van Nieuw-Zeeland en hoe het land gevormd is daar is men onzeker over. Feit is dat er een aantal heftige vulkaanuitbarstingen zijn geweest waar het Taupo meer het bewijs van is. Volgens sommige is Nieuw-Zeeland ontdekt door Kupe, een Polynesische zeevaarder. Hij zou het land Aotearoa (land van de lange witte wolk) hebben genoemd en na een ontdekkingstocht weer terug zijn gekeerd naar Polynesië. Of dit echt is gebeurd of dat het een legende is daar zijn de meningen over verdeeld. Wat als een paal boven water staat is dat Nieuw-Zeeland sterk is beïnvloed door verschillende invloeden vanuit de Pacifische Eilanden, Europa, Azië en de Verenigde Staten.

Maori de eerste bewoners?

De meest kenmerkende cultuur van Nieuw-Zeeland is die van de Maori’s. De Maori’s worden gezien als de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland maar zijn in werkelijkheid de tweede bewoners. Volgens de Maori geschiedenis woonden de Maori’s op Hawaiki. Ze voeren in waka’s (grote boten) weg, op zoek naar eten en nieuw land. Wanneer dit precies heeft plaatsgevonden is onduidelijk, men denkt dat het rond het jaar 1000 en 1050 is geweest. Dit nieuwe land vonden de Maori’s in het huidige Nieuw-Zeeland, wat destijds dus de naam Aotearoa droeg. Tijdens de komst van de Maori was Nieuw-Zeeland al bewoond. De Maori bevolking heeft de toenmalige bewoners verdrongen en het land in bezit genomen.

Abel Tasman en Captain Cook

In 1642 werd Nieuw-Zeeland door de eerste Europeaan ontdekt en wel door de Nederlander Abel Tasman. Hij was in de veronderstelling dat dit stuk land verbonden was met het Stateneiland van Zuid-Amerika en noemde het Stateland. Daarnaast heeft hij enkele kapen voorzien van een Nederlandse naam (zoals Cape Maria van Diemen; het meest westelijke punt van het Noordereiland). In 1643 bewees Hendrik Brouwer dat Stateland helemaal geen verbinding had met Zuid-Amerika. Cartografen veranderde de naam in Nova Zeelandia vernoemd naar onze provincie Zeeland.
Nova Zeelandia werd echter nooit een kolonie van Nederland. Abel Tasman heeft zelfs nooit een voet aan land gezet. Pas aan het einde van de 18e eeuw werd Nieuw-Zeeland gekoloniseerd door de Britten, onder aanvoering van Captain Cook. Cook vertaalde op zijn beurt Nova Zeelandia naar de huidige naam New Zealand. De kolonisatie verliep vrij vreedzaam, op enkele gewelddadige incidenten na. Bijvoorbeeld de doding van Maori’s bij Poverty Bay. Natuurlijk had de westerse immigratie ook andere invloeden op de Maori’s. Zo kwamen zij in contact met westerse ziektes en zijn grote delen grond van de Maori’s afgepakt.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Southland Pinguïns spotten
  Yellow Eyed Pinguins in Southland
  anemptytextlline
 • Flora en fauna Nieuw-Zeeland
  Mooie plaatjes van Lake Pukaki
  anemptytextlline
 • Marlborough sounds fjord