Openbaar vervoer in Nieuw-Zeeland

Met de bus, trein of ferry Nieuw-Zeeland ontdekken

Openbaar vervoer in Nieuw-Zeeland is onder de locals niet echt populair te noemen, voornamelijk doordat de dekking niet heel goed is. Nieuw-Zeeland is dunbevolkt waardoor het openbaar vervoer niet rendabel ingezet kan worden. Gelukkig betekent dit niet dat het onmogelijk is om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het zijn vooral bussen die veel gebruikt worden, in de steden Auckland en Wellington vind je een metro en er zijn enkele treinroutes. Misschien niet helemaal openbaar vervoer, maar wel populair onder voornamelijk backpackers, zijn de hop-on hop-off bussen. Deze zijn ingesteld op toeristen en doen meer bezienswaardigheden aan.

Met de bus door Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kent twee grote busmaatschappijen die steden en dorpen verbinden. Dit zijn InterCity (de nationale busdienst) en Naked Bus. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het onderhouden van verbindingen tussen belangrijke plaatsen en toeristische gebieden. De concurrentie onderling is niet zo heftig. Dit valt vooral op aan de minimale prijsverschillen tussen de bustickets. Tickets starten rond de 10,- NZD. Naast deze grote busmaatschappijen kent Nieuw-Zeeland ook nog een aantal lokale busmaatschappijen en de op backpackers gerichte hop-on hop-off bussen.

Tip: Naast gewoon gebruik van de bus biedt ook InterCity hop-on hop-off bus opties aan welke ideaal zijn om het land te ontdekken. Met de FlexiPass maak je jouw eigen reisroute waar de TravelPass de meest populaire plaatsen met elkaar voor je verbindt en de route dus al vaststaat.

Lees hieronder verder!
 • Zuidereiland Nieuw-Zeeland Mount Cook
  Mount Cook tussen de wolken door
  anemptytextlline
 • Cape Brett Noordereiland Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Cape Brett
  anemptytextlline
 • Cruise Milford Sound
  Het einde - of begin - van de Milford Sound
  anemptytextlline
 • Omgeving Tasman glacier Nieuw-Zeeland
  Onderweg naar de langste glacier van NZ de Tasman Glacier
  anemptytextlline
 • Cathedral Cove Nieuw-Zeeland
  Het strand van Cathedral Cove
  anemptytextlline
 • Waterval Canterbury Nieuw-Zeeland
  Waterval speurtocht
  anemptytextlline
 • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
  We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
  anemptytextlline
 • Coromandel Stingray Bay
  Stingray Bay in Coromandel
  anemptytextlline
 • Arthurs pass Nieuw-Zeeland
  Mooie weg door Arthurs Pass
  anemptytextlline
 • Schapen Coromandel Nieuw-Zeeland
  Je komt altijd wel een schaap tegen
  anemptytextlline
 • Vuurtoren Bluff Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Bluff
  anemptytextlline
 • Southland Pinguïns spotten
  Yellow Eyed Penguins in Southland
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Toen het allemaal nog een goed idee leek
  anemptytextlline
 • Whangarei Heads vanaf de berg
  anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Met de trein door Nieuw-Zeeland

Door het heuvelachtige prachtige landschap wat Nieuw-Zeeland kenmerkt lopen een beperkt aantal treinroutes. Er zijn drie hoofdroutes die worden aangeboden door KiwiRail. Wees gewaarschuwd reizen per trein is niet goedkoop. Dit omdat de trein voornamelijk wordt gebruikt door toeristen en in mindere maten door de lokale bevolking. De treinen zijn comfortabel en vaak sneller dan de bus. Daarnaast komen er schilderachtige uitzichten tevoorschijn tijdens de treinreis. Zo staat de treinroute tussen Christchurch en Greymouth (de TranzAlpine Express) bekend als één van de mooiste treinroutes ter wereld. Treinkaartjes beginnen meestal vanaf 49,- NZD.

Beschikbare treinverbindingen

Auckland Wellington Northern Explorer Express
Picton Christchurch Coastal Pacific Express
Christchurch Greymouth TranzAlpine Express

 

De treinen stoppen onderweg bij de volgende steden (als de route daar langskomt uiteraard): Hamilton, National Park, Ohakune, Palmerston North, Blenheim, Kaikoura en Arthurs Pass.

Verder zijn er nog verschillende vintage treinroutes die door oude stoomtreinen worden gereden. Dit soort vintage treinroutes hebben een nog toeristischer karakter en zijn populair onder treinliefhebbers.

De ferry pakken in Nieuw-Zeeland

Je ontkomt er bijna niet aan in Nieuw-Zeeland, de ferry. Zeker als je beide eilanden wilt zien. Het bijkomende voordeel is dat je er meteen een schitterend boottochtje bij krijgt! Vooral bij de oversteek tussen het Noorder- en het Zuidereiland. De Marlborough Sounds zijn een genot om doorheen te varen! InterIslander en Bluebridge varen het vaakst tussen de twee eilanden, voor ongeveer 55,- NZD ga je als voetpassagier mee. Maar er zijn meer verbindingen die (vooral) met de ferry gemaakt worden. Bijvoorbeeld naar eilanden net buiten de kust; Waiheke, Rangitoto en Great Barrier in de buurt van Auckland city, en Stewart Island. Maar ook Russell en Paihia (in de Bay of Islands) zijn sneller te bereiken via de ferry.

Er zijn dus mogelijkheden genoeg om in Nieuw-Zeeland van het openbaar vervoer gebruik te maken, maar het brengt beperkingen met zich mee. Maak de afweging of je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer of dat je niet beter een auto of camper huurt of misschien zelfs koopt. Met eigen vervoer kom je namelijk op veel meer plekken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram