Openbaar vervoer in Nieuw-Zeeland

Met de bus, trein of ferry Nieuw-Zeeland ontdekken

Openbaar vervoer in Nieuw-Zeeland is onder de locals niet echt populair te noemen, voornamelijk doordat de dekking heel goed is. Doordat Nieuw-Zeeland zo dunbevolkt is kan het openbaar vervoer niet rendabel ingezet worden. Maar gelukkig betekend dat niet dat het onmogelijk is om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het zijn vooral bussen die worden ingezet, in de steden Auckland en Wellington vind je een metro en er zijn enkele treinroutes. Misschien niet helemaal openbaar vervoer, maar wel populair onder voornamelijk backpackers, zijn de hop-on hop-off bussen. Deze zijn ingesteld op toeristen en doen meer bezienswaardigheden aan.

Met de bus door Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kent twee grote busmaatschappijen die steden en dorpen verbinden. Dit zijn InterCity (de nationale busdienst) en Naked Bus. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het onderhouden van verbindingen tussen belangrijke plaatsen en toeristische gebieden. De concurrentie onderling is niet zo heftig. Dit valt vooral op aan de minimale prijsverschillen van de bus tickets. Tickets beginnen rond de 10,- NZD. Naast deze grote busmaatschappijen kent Nieuw-Zeeland ook nog een aantal lokale busmaatschappijen en de op backpackers gerichte hop-on hop-off bussen.

Tip: Naast gewoon gebruik van de bus biedt ook InterCity hop-on hop-off bus opties aan welke ideaal zijn om het land te ontdekken. Met de FlexiPass maak je jouw eigen reisroute waar de TravelPass de meest populaire plaatsen met elkaar voor je verbindt en de route dus al vaststaat.

Met de trein door Nieuw-Zeeland

Door het heuvelachtige prachtige landschap wat Nieuw-Zeeland kenmerkt zijn er maar een beperkt aantal treinroutes. Er zijn drie hoofdroutes welke worden aangeboden door KiwiRail. Wees gewaarschuwd reizen per trein is niet goedkoop. Dit omdat de trein voornamelijk word gebruikt door toeristen en in mindere maten door de lokale bevolking. De treinen zijn comfortabel en vaak sneller dan de bus. Daarnaast komen er schilderachtige uitzichten tevoorschijn tijdens de treinreis. Zo staat de treinroute tussen Christchurch en Greymouth (de TranzAlpine Express) bekend als één van de mooiste treinroutes ter wereld. Treinkaartjes beginnen meestal vanaf 49,- NZD.

Beschikbare trein verbindingen

Auckland Wellington Northern Explorer Express
Picton Christchurch Coastal Pacific Express
Christchurch Greymouth TranzAlpine Express


De treinen stoppen onderweg bij de volgende steden (als de route daar langs komt uiteraard): Hamilton, National Park, Ohakune, Palmerston North, Blenheim, Kaikoura en Arthurs Pass.

Verder zijn er nog verschillende vintage treinroutes welke door oude stoomtreinen worden uitgevoerd. Deze hebben een nog toeristischer karakter en zijn populair onder treinliefhebbers.

De ferry pakken in Nieuw-Zeeland

Je ontkomt er bijna niet aan in Nieuw-Zeeland, de ferry pakken. Zeker als je beide eilanden wilt zien. Het bijkomende voordeel is dat je er meteen een schitterend boottochtje bij krijgt! Zeker bij de oversteek tussen het Noorder- en het Zuidereiland. De Marlborough Sounds zijn een genot om doorheen te varen! InterIslander en Bluebridge varen het vaakst tussen de twee eilanden, voor ongeveer 55,- NZD kan je als voetpassagier mee. Maar er zijn meer verbindingen die (vooral) met de ferry gemaakt worden. Bijvoorbeeld naar eilanden net buiten de kust; Waiheke, Rangitoto en Great Barrier in de buurt van Auckland city, en Stewart Island. Maar ook Russell en Paihia (in de Bay of Islands) zijn sneller te bereiken met de ferry.

Er zijn dus mogelijkheden genoeg om in Nieuw-Zeeland van het openbaar vervoer gebruik te maken, maar het brengt zeker ook beperkingen met zich mee. Maak dus goed de afweging of je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer of dat je toch niet liever een auto of camper huurt of misschien zelfs koopt. Met eigen vervoer kom je namelijk op veel meer plekken!

Ideaal voor backpackers

Lees meer over Activity International

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *