De Tongariro Alpine Crossing

De mooiste dagwandeling van Nieuw-Zeeland

Geschreven door: Lars

De verwachtingen zijn hooggespannen voor de Tongariro Alpine Crossing. Het is namelijk één van de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland. En behoort zelfs tot de mooiste eendaagse wandelingen ter wereld. Na de hike gelopen te hebben kunnen we wel zeggen dat je dit niet wilt missen in Nieuw-Zeeland. Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden. De wandeling is niet helemaal zonder gevaar. We vertellen je er meer over zodat jij je goed kunt voorbereiden op de ultieme, 20 kilometer lange, hike dwars door het Tongariro National Park.

Voorbereiding op de Tongariro Alpine Crossing

Het belangrijkste om te weten over de Tongariro Alpine Crossing is dat deze wandeling een ander begin- en eindpunt heeft. Het is dus geen ronde, maar een wandelroute van A naar B. Je doorkruist het hele Tongariro National Park. Van noordwest naar zuidoost of andersom, daar komen we later op terug. In tegenstelling tot 'normale' wandelingen is het dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je een vorm van drop-off & pick-up hebt geregeld. Dit kan op verschillende manieren, van het uitwisselen van sleutels en elkaar tegemoet lopen tot gebruik maken van faciliteiten van campings of hotels. Zelf hebben we gebruik gemaakt van een speciale drop-off & pick-up service van de Discovery Lodge. We hebben specifiek voor deze partij gekozen omdat ze de vroegste vertrektijden hanteren; 05:40 uur. Lekker rustig dus!

Hoewel het één van de populairste hike tochten van Nieuw-Zeeland is, kent de Tongariro Alpine Crossing voldoende gevaren. Zeker in slechte weersomstandigheden. Laat je daarom altijd goed informeren voordat je aan de wandeling begint. Het is niet alleen regen maar ook de wind kan voor grote problemen zorgen. Zo hebben wij onze crossing met een dag moeten uitstellen omdat het te hard regende en waaide. Al is de weersverwachting goed, wees voorbereid op het ergste. Het weer kan zo omslaan in het Tongariro National Park.

Een ander niet te missen gevaar is dat van de actieve vulkanen in het park. Hoewel ze super goed in de gaten gehouden worden, bestaat er altijd de kans dat er een vulkaan rotsen of meer de lucht in begint te gooien. Wees dus altijd alert en hou de veiligste vluchtroutes in de gaten.

Waar start je de Tongariro Alpine Crossing

Omdat de crossing loopt tussen twee punten is er de keuzemogelijkheid om jouw start- of eindpunt te bepalen. Je hebt de mogelijkheid om te beginnen in het noordwesten, waar je start met uitzicht op Mount Ngauruhoe en Mount Ruapehu. Je loopt dan bijna direct op de opgedroogde lavastromen met na wat kleine beklimmingen heerlijke uitzichten. Start je aan de zuidoostkant dan begint de route in het bos. Via trappen klim je het bos uit en kom je uit op uitgestrekte vlaktes. Iets daarna beginnen ook aan deze kant de duidelijk zichtbare lavastromen op te doemen gevolgd door epische vergezichten.

Ons advies: Hoewel wij de route vanaf de noordwestkant hebben gelopen zijn we er wel van overtuigd dat dit het beste begin punt is. Zeker als je vroeg aan de wandeling begint. Je hebt namelijk veel sneller imposante uitzichten, en omdat het in beide gevallen klimmen geblazen is, kun je naar onze mening beter klimmen met uitzicht dan dat je niet verder kunt kijken dan een paar bomen. De bossen zijn niet waarvoor je deze wandeling maakt, om de eerste shuttle te halen hebben we door de bossen naar beneden gerend. Dat zou aan de andere kant doodzonde zijn.

Lees hieronder verder!
 • Bezoek Tongariro Nationaal park
  Lavastroom in het Tongariro National Park
  anemptytextlline
 • Noordereiland hiken
  Het voordeel van vroeg starten aan de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland
  Uitzicht vanaf een van de hoogste punten tijdens de Tongariro Crossing
  anemptytextlline
 • Blue Lake Nieuw-Zeeland
  Langs de oever van een Blue Lake
  anemptytextlline
 • Nationaal park Nieuw-Zeeland
  Het start of eindpunt van de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Rotsen Mount Ngauruhoe
  Happy voor Mount Ngauruhoe
  anemptytextlline
 • Mount Ngauruhoe Nieuw-Zeeland
  Mount Ngauruhoe met op de achtergrond Mount Ruapehu
  anemptytextlline
 • Tongriro crossing hiken
  Op de helft van de 23km Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Kamperen bij Tongariro
  Kamp voor de Tongariro Crossing
  anemptytextlline
 • Blue Lakes Tongariro Alpine Crossing
  Blue Lakes langs de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Lava Tongariro Crossing
  Overal lavablokken in Tongariro
  anemptytextlline
 • Blue lakes Tongariro
  Blue Lakes Tongariro National Park close up
  anemptytextlline
 • Maanlandschap Nieuw-Zeeland
  Het maanlandschap van Tongariro National Park
  anemptytextlline
 • Startpunt Tongariro crossing
  Het begin van de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Lavastromen Nieuw-Zeeland
  Epische lavastromen in Tongariro National Park
  anemptytextlline
 • Blue lakes Tongariro
  De eerste Blue Lakes tijdens de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Spa Thermal Park Taupo
  Spa Thermal Park met de Waikato rivier
  anemptytextlline
 • Skydiven Nieuw-Zeeland
  Skydive in Taupo
  anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoe verloopt de wandeling?

Zoals gezegd zijn we gestart aan de noordoostkant, we doorlopen de route dan ook vanaf dit startpunt. Vraag je je af hoe zwaar de wandeling is? De Tongariro Alpine Crossing is goed te doen en valt mee. Hoewel er enkele beklimmingen zijn is het grootste gedeelte relatief vlak. De meeste beklimmingen zijn zelfs voorzien van aangelegde trappen dus veel gevaar van uitglijden is er niet.

Na het geleidelijk omhoog lopen langs een lavastroom begint een eerste reeks trappen je de berg mee op te nemen. Vanaf hier is er bijna altijd wel een fijn uitzicht. Of op Mount Taranaki / Egmont of op de bekendste berg van het Tongariro National Park, Mount Doom uit Lord of the Rings.

Niet veel later vervolgd de route zich langs en door kraters. Bij de Red Crater stuitten we op het bordje dat aangeeft dat het eindpunt nog zo een 3,5 uur is. Dit betekent dat we de crossing binnen 6 uur lopen. Aangezien we dan moeten wachten op onze pick-up service besluiten we één van de mogelijke side trips te doen. We hadden al een vulkaan beklommen (Mount Taranaki) dus besluiten we de berg waar het park naar vernoemd is op te gaan; Mount Tongariro (1.967m). Dit is een uitstapje van 3 kilometer waar we ongeveer 1,5 uur over deden.

Terug op de route van de Tongariro Crossing lopen we via Blue Lakes, lavastromen en op het einde de eerder besproken bossen naar het eindpunt. In totaal hebben we er 7 uur en 15 minuten over gedaan, en een goede 23 kilometer afgelegd.

Wat kun je doen na de Crossing?

Eerst is goed eten natuurlijk belangrijk, maar wat is er nou lekkerder dan met zware spieren in een lekker warm bad te gaan? En dan helemaal in een natuurlijk bad?! We reden daarom nog dezelfde dag naar Taupo om daar de hot stream op te zoeken in het (gratis) Spa Thermal Park. Waarna we de gratis camping buiten Taupo opzoeken om al snel uitgeput onder de wol te duiken. Morgen gaan we Skydiven!

3 comments on “De Tongariro Alpine Crossing”

 1. Erg leuk om je verhaal te lezen. Wij willen in februari ook deze route lopen. Hoe heet het beginpunt aan de noordoostkant? En welke camping is in de buurt aan te bevelen?
  Groetjes,
  Carolina

  1. Hi Carolina,
   Thanks! Wij hebben op de DOC camping net buiten het dorpje National Park gestaan; Mangahuia Campsite. Dit was de dichtstbijzijnde DOC camping bij het startpunt. Als je niet zo vroeg wilt beginnen als ons, is het ook een optie om te overnachten in Taupo, dat is ook niet zo gek ver van het startpunt.
   Wij zijn afgezet bij de Mangatepopo Carpark, en hebben gelopen naar het Ketetahi Carpark waar we weer zijn opgehaald. Een goed overzicht van de route vind je hier.

 2. Beste Lars, Deze wandeling lijk ons ook interessant. Onze plan is ong. eind febr.2016. Wij zijn benieuwd naar de zwaarte / intensiteit van deze wandeling. Onze ervaring: De dam tot dam loop (27 km.) was voor ons geen probleem maar die is zo plat als pannenkoek.(niet rennen) Zijn er moeilijke/gevaarlijke situatie in het traject. Leuk om je ervaring te lezen. Mvg, Louis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram