De verwachtingen zijn hooggespannen voor de Tongariro Alpine Crossing. Het is namelijk één van de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland. En behoort zelfs tot de mooiste eendaagse wandelingen ter wereld. Na de hike gelopen te hebben kunnen we wel zeggen dat je dit niet wilt missen in Nieuw-Zeeland. Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden. De wandeling is niet helemaal zonder gevaar. We vertellen je er meer over zodat jij je goed kunt voorbereiden op de ultieme, 20 kilometer lange, hike dwars door het Tongariro National Park.
Het belangrijkste om te weten over de Tongariro Alpine Crossing is dat deze wandeling een ander begin- en eindpunt heeft. Het is dus geen ronde, maar een wandelroute van A naar B. Je doorkruist het hele Tongariro National Park. Van noordwest naar zuidoost of andersom, daar komen we later op terug. In tegenstelling tot 'normale' wandelingen is het dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je een vorm van drop-off & pick-up hebt geregeld. Dit kan op verschillende manieren, van het uitwisselen van sleutels en elkaar tegemoet lopen tot gebruik maken van faciliteiten van campings of hotels. Zelf hebben we gebruik gemaakt van een speciale drop-off & pick-up service van de Discovery Lodge. We hebben specifiek voor deze partij gekozen omdat ze de vroegste vertrektijden hanteren; 05:40 uur. Lekker rustig dus!
Hoewel het één van de populairste hike tochten van Nieuw-Zeeland is, kent de Tongariro Alpine Crossing voldoende gevaren. Zeker in slechte weersomstandigheden. Laat je daarom altijd goed informeren voordat je aan de wandeling begint. Het is niet alleen regen maar ook de wind kan voor grote problemen zorgen. Zo hebben wij onze crossing met een dag moeten uitstellen omdat het te hard regende en waaide. Al is de weersverwachting goed, wees voorbereid op het ergste. Het weer kan zo omslaan in het Tongariro National Park.
Een ander niet te missen gevaar is dat van de actieve vulkanen in het park. Hoewel ze super goed in de gaten gehouden worden, bestaat er altijd de kans dat er een vulkaan rotsen of meer de lucht in begint te gooien. Wees dus altijd alert en hou de veiligste vluchtroutes in de gaten.
Omdat de crossing loopt tussen twee punten is er de keuzemogelijkheid om jouw start- of eindpunt te bepalen. Je hebt de mogelijkheid om te beginnen in het noordwesten, waar je start met uitzicht op Mount Ngauruhoe en Mount Ruapehu. Je loopt dan bijna direct op de opgedroogde lavastromen met na wat kleine beklimmingen heerlijke uitzichten. Start je aan de zuidoostkant dan begint de route in het bos. Via trappen klim je het bos uit en kom je uit op uitgestrekte vlaktes. Iets daarna beginnen ook aan deze kant de duidelijk zichtbare lavastromen op te doemen gevolgd door epische vergezichten.
Ons advies: Hoewel wij de route vanaf de noordwestkant hebben gelopen zijn we er wel van overtuigd dat dit het beste begin punt is. Zeker als je vroeg aan de wandeling begint. Je hebt namelijk veel sneller imposante uitzichten, en omdat het in beide gevallen klimmen geblazen is, kun je naar onze mening beter klimmen met uitzicht dan dat je niet verder kunt kijken dan een paar bomen. De bossen zijn niet waarvoor je deze wandeling maakt, om de eerste shuttle te halen hebben we door de bossen naar beneden gerend. Dat zou aan de andere kant doodzonde zijn.