De Tongariro Alpine Crossing

De mooiste dagwandeling van Nieuw-Zeeland

Home » Oceanië » Nieuw-Zeeland » De Tongariro Alpine Crossing

door | 3 reacties

De verwachtingen zijn hooggespannen voor de Tongariro Alpine Crossing. Het is namelijk é鎎n van de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland. En behoort zelfs tot de mooiste eendaagse wandelingen ter wereld. Na de hike gelopen te hebben kunnen we wel zeggen dat je dit niet wilt missen in Nieuw-Zeeland. Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden. De wandeling is niet helemaal zonder gevaar. We vertellen je er meer over zodat jij je goed kunt voorbereiden op de ultieme, 20 kilometer lange, hike dwars door het Tongariro National Park.

Voorbereiding op de Tongariro Alpine Crossing

Het belangrijkste om te weten over de Tongariro Alpine Crossing is dat deze wandeling een ander begin- en eindpunt heeft. Het is dus geen ronde, maar een wandelroute van A naar B. Je doorkruist het hele Tongariro National Park. Van noordwest naar zuidoost of andersom, daar komen we later op terug. In tegenstelling tot ‰’normale’ wandelingen is het dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je een vorm van drop-off & pick-up hebt geregeld. Dit kan op verschillende manieren, van het uitwisselen van sleutels en elkaar tegemoet lopen tot gebruik maken van faciliteiten van campings of hotels. Zelf hebben we gebruik gemaakt van een speciale drop-off & pick-up service van de Discovery Lodge. We hebben specifiek voor deze partij gekozen omdat ze de vroegste vertrektijden hanteren; 05:40 uur. Lekker rustig dus!

Hoewel het é鎎n van de populairste hike tochten van Nieuw-Zeeland is, kent de Tongariro Alpine Crossing voldoende gevaren. Zeker in slechte weersomstandigheden. Laat je daarom altijd goed informeren voordat je aan de wandeling begint. Het is niet alleen regen maar ook de wind kan voor grote problemen zorgen. Zo hebben wij onze crossing met een dag moeten uitstellen omdat het te hard regende en waaide. Al is de weersverwachting goed, wees voorbereid op het ergste. Het weer kan zo omslaan in het Tongariro National Park.

Een ander niet te missen gevaar is dat van de actieve vulkanen in het park. Hoewel ze super goed in de gaten gehouden worden, bestaat er altijd de kans dat er een vulkaan rotsen of meer de lucht in begint te gooien. Wees dus altijd alert en hou de veiligste vluchtroutes in de gaten.

Waar start je de Tongariro Alpine Crossing

Omdat de crossing loopt tussen twee punten is er de keuzemogelijkheid om jouw start- of eindpunt te bepalen. Je hebt de mogelijkheid om te beginnen in het noordwesten, waar je start met uitzicht op Mount Ngauruhoe en Mount Ruapehu. Je loopt dan bijna direct op de opgedroogde lavastromen met na wat kleine beklimmingen heerlijke uitzichten. Start je aan de zuidoostkant dan begint de route in het bos. Via trappen klim je het bos uit en kom je uit op uitgestrekte vlaktes. Iets daarna beginnen ook aan deze kant de duidelijk zichtbare lavastromen op te doemen gevolgd door epische vergezichten.

Ons advies: Hoewel wij de route vanaf de noordwestkant hebben gelopen zijn we er wel van overtuigd dat dit het beste begin punt is. Zeker als je vroeg aan de wandeling begint. Je hebt namelijk veel sneller imposante uitzichten, en omdat het in beide gevallen klimmen geblazen is, kun je naar onze mening beter klimmen met uitzicht dan dat je niet verder kunt kijken dan een paar bomen. De bossen zijn niet waarvoor je deze wandeling maakt, om de eerste shuttle te halen hebben we door de bossen naar beneden gerend. Dat zou aan de andere kant doodzonde zijn.

 • Bezoek Tongariro Nationaal park
  Lavastroom in het Tongariro National Park
  anemptytextlline
 • Noordereiland hiken
  Het voordeel van vroeg starten aan de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland
  Uitzicht vanaf een van de hoogste punten tijdens de Tongariro Crossing
  anemptytextlline
 • Blue Lake Nieuw-Zeeland
  Langs de oever van een Blue Lake
  anemptytextlline
 • Nationaal park Nieuw-Zeeland
  Het start of eindpunt van de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Rotsen Mount Ngauruhoe
  Happy voor Mount Ngauruhoe
  anemptytextlline
 • Mount Ngauruhoe Nieuw-Zeeland
  Mount Ngauruhoe met op de achtergrond Mount Ruapehu
  anemptytextlline
 • Tongriro crossing hiken
  Op de helft van de 23km Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Kamperen bij Tongariro
  Kamp voor de Tongariro Crossing
  anemptytextlline
 • Blue Lakes Tongariro Alpine Crossing
  Blue Lakes langs de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Lava Tongariro Crossing
  Overal lavablokken in Tongariro
  anemptytextlline
 • Blue lakes Tongariro
  Blue Lakes Tongariro National Park close up
  anemptytextlline
 • Maanlandschap Nieuw-Zeeland
  Het maanlandschap van Tongariro National Park
  anemptytextlline
 • Startpunt Tongariro crossing
  Het begin van de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Lavastromen Nieuw-Zeeland
  Epische lavastromen in Tongariro National Park
  anemptytextlline
 • Blue lakes Tongariro
  De eerste Blue Lakes tijdens de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Spa Thermal Park Taupo
  Spa Thermal Park met de Waikato rivier
  anemptytextlline
 • Skydiven Nieuw-Zeeland
  Skydive in Taupo
  anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoe verloopt de wandeling?

Zoals gezegd zijn we gestart aan de noordoostkant, we doorlopen de route dan ook vanaf dit startpunt. Vraag je je af hoe zwaar de wandeling is? De Tongariro Alpine Crossing is goed te doen en valt mee. Hoewel er enkele beklimmingen zijn is het grootste gedeelte relatief vlak. De meeste beklimmingen zijn zelfs voorzien van aangelegde trappen dus veel gevaar van uitglijden is er niet.

Na het geleidelijk omhoog lopen langs een lavastroom begint een eerste reeks trappen je de berg mee op te nemen. Vanaf hier is er bijna altijd wel een fijn uitzicht. Of op Mount Taranaki / Egmont of op de bekendste berg van het Tongariro National Park, Mount Doom uit Lord of the Rings.

Niet veel later vervolgd de route zich langs en door kraters. Bij de Red Crater stuitten we op het bordje dat aangeeft dat het eindpunt nog zo een 3,5 uur is. Dit betekent dat we de crossing binnen 6 uur lopen. Aangezien we dan moeten wachten op onze pick-up service besluiten we ŽŽéén van de mogelijke side trips te doen. We hadden al een vulkaan beklommen (Mount Taranaki) dus besluiten we de berg waar het park naar vernoemd is op te gaan; Mount Tongariro (1.967m). Dit is een uitstapje van 3 kilometer waar we ongeveer 1,5 uur over deden.

Terug op de route van de Tongariro Crossing lopen we via Blue Lakes, lavastromen en op het einde de eerder besproken bossen naar het eindpunt. In totaal hebben we er 7 uur en 15 minuten over gedaan, en een goede 23 kilometer afgelegd.

Wat kun je doen na de Crossing?

Eerst is goed eten natuurlijk belangrijk, maar wat is er nou lekkerder dan met zware spieren in een lekker warm bad te gaan? En dan helemaal in een natuurlijk bad!? We reden daarom nog dezelfde dag naar Taupo om daar de hot stream op te zoeken in het (gratis) Spa Thermal Park. Waarna we de gratis camping buiten Taupo opzoeken om al snel uitgeput onder de wol te duiken. Morgen gaan we Skydiven!

De mooiste reizen naar Nieuw-Zeeland

Het draait allemaal om het doen. Je idee in gang zetten door de eerste stap te zetten. Doe daarom een vrijblijvende offerteaanvraag en kom dichterbij jouw droomreis.

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

3 Reacties

 1. Carolina

  Erg leuk om je verhaal te lezen. Wij willen in februari ook deze route lopen. Hoe heet het beginpunt aan de noordoostkant? En welke camping is in de buurt aan te bevelen?
  Groetjes,
  Carolina

  Antwoord
  • Lars

   Hi Carolina,
   Thanks! Wij hebben op de DOC camping net buiten het dorpje National Park gestaan; Mangahuia Campsite. Dit was de dichtstbijzijnde DOC camping bij het startpunt. Als je niet zo vroeg wilt beginnen als ons, is het ook een optie om te overnachten in Taupo, dat is ook niet zo gek ver van het startpunt.
   Wij zijn afgezet bij de Mangatepopo Carpark, en hebben gelopen naar het Ketetahi Carpark waar we weer zijn opgehaald. Een goed overzicht van de route vind je hier.

   Antwoord
 2. Louis & Anja

  Beste Lars, Deze wandeling lijk ons ook interessant. Onze plan is ong. eind febr.2016. Wij zijn benieuwd naar de zwaarte / intensiteit van deze wandeling. Onze ervaring: De dam tot dam loop (27 km.) was voor ons geen probleem maar die is zo plat als pannenkoek.(niet rennen) Zijn er moeilijke/gevaarlijke situatie in het traject. Leuk om je ervaring te lezen. Mvg, Louis.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals