Autorijden in Nieuw-Zeeland

Van rijbewijs tot brandstofprijs

Om alles in Nieuw-Zeeland te kunnen zien en je zo vrij te voelen als een vogel is het rijden van je eigen auto of bus de ideale uitkomst. En gelukkig is het rijden in Nieuw-Zeeland niet heel moeilijk. De wegen zijn over het algemeen goed, bebording is duidelijk en de files zijn vaak ver te zoeken. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat er in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant van de weg wordt gereden. Even wennen maar het valt erg mee! Hier lees je meer over de regels m.b.t. het hebben van een rijbewijs, hoe de wegen zijn, welke beperkingen sommige huurauto's hebben en natuurlijk hoe de brandstofprijzen in Nieuw-Zeeland zijn!

Rijbewijs

Bij het huren of kopen van een auto of camper dien je over een geldig rijbewijs te beschikken. Daarnaast is het (tegenwoordig) verplicht om een Engelse vertaling van het rijbewijs bij je te hebben. Wij hebben ervoor gekozen om via de ANWB in Nederland een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Het internationale rijbewijs is één jaar geldig. Het documentje bestaat uit een pasfoto, handtekening en er staat in verschillende talen in dat de persoon over een geldig rijbewijs beschikt. Je mag echter maar twaalf aaneengesloten maanden rijden op een buitenlands rijbewijs. Daarna moet je over een Nieuw-Zeelands rijbewijs beschikken. Het land verlaten en opnieuw betreden is overigens ook een optie. Aan het huren van een auto of camper kunnen wel nog extra beperkingen hangen, zoals leeftijd (minimaal 21 jaar), dit kan per verhuurder verschillen.

Wegen in Nieuw-Zeeland

De wegen in Nieuw-Zeeland zijn over het algemeen in goede staat. De meeste wegen zijn geasfalteerd. Daarnaast vind je op het platteland nog veel wegen met gravel, erg leuk om over te rijden. Rond de grote steden zijn snelwegen aangelegd zoals wij die kennen in Nederland. Vaak bestaan de geasfalteerde wegen uit één baan en vooral in de bergen is het goed opletten voor tegenliggend verkeer.
Omdat het op de wegen in Nieuw-Zeeland niet erg druk is zijn er minder files en is het rijden in Nieuw-Zeeland erg fijn. Geniet vooral van al het schoons tijdens de reis.

Lees hieronder verder!
 • Milford Sound trip
  Milford Sound kent een paar enorme watervallen
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland Milford Sound
  Water zoekt zijn weg naar beneden in de Milford Sound
  anemptytextlline
 • Flora en fauna Nieuw-Zeeland
  Mooie plaatjes van Lake Pukaki
  anemptytextlline
 • Zeehondenkolonie Nieuw-Zeeland
  Zeehondjes kijken met Dasja
  anemptytextlline
 • Frans Josef Gletsjer Nieuw-Zeeland
  Wandeling naar de Franz Josef Glacier
  anemptytextlline
 • Vissen Nieuw-Zeeland
  Veel regen aan de West Coast
  anemptytextlline
 • Omgeving Wellington
  Hout nodig
  anemptytextlline
 • Blue lakes Tongariro
  De eerste Blue Lakes tijdens de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Lady Knox Geyser Nieuw-Zeeland
  Lady Knox Geyser
  anemptytextlline
 • Marlborough sounds Nieuw-Zeeland
  Nieuw-Zeeland maakt je happy
  anemptytextlline
 • Bezoek Tongariro Nationaal park
  Lavastroom in het Tongariro National Park
  anemptytextlline
 • Kiwi Nieuw-Zeeland
  Pas op Kiwis
  anemptytextlline
 • Zuidereiland Marlborough Sounds
  De Marlborough sounds vanaf boven
  anemptytextlline
 • Nationaal park Abel Tasman
  Nationaal park Abel Tasman
  anemptytextlline
 • Church of the Good Shepherd Zuidereiland
  Church of the Good Shepherd aan Lake Pukaki
  anemptytextlline
 • Cabel car Wellington
  Uitzicht vanaf de top van de cabel car
  anemptytextlline
 • Tasman Glacier ijsschotsen
  IJsschotsen van de Tasman Glacier
  anemptytextlline
 • Wandelen Canterbury Nieuw-Zeeland
  Special delivery
  anemptytextlline
 • Hiken Mount Cook Nieuw-Zeeland
  Onderweg naar het glacier lake aan de voet van Mount Cook
  anemptytextlline
 • Roadtrippen Bay of Plenty Nieuw-Zeeland
  Roadtrippen langs de kust van Bay of Plenty
  anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Rijbeperkingen

Vaak is het verboden om met een huurauto of camper te rijden op niet-geasfalteerde wegen, door diepe plassen water en zeker niet door zout water. Wanneer je een Four Wheel Drive huurt mag dat wel op erkende onverharde wegen. Laat je van tevoren dus goed informeren door het verhuurbedrijf zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
Wanneer je kiest om een eigen vervoersmiddel te kopen ben je vrij om te rijden waar je wilt. Wees wel voorbereid, zorg voor een reservewiel en gereedschappen om het wiel te verwisselen. Ook voldoende water aan boord is slim. De motor kan nog weleens overkoken of een slangetje van het koelwater scheurt. Gelukkig zijn de lokale mensen erg vriendelijk en bijna altijd bereid om, wanneer dat nodig is, te helpen.
Bij een ongeluk of aanrijding dien je onmiddellijk de politie, en wanneer het een huurauto is het verhuurbedrijf, in te lichten. Een politierapport wordt altijd opgemaakt.

Tanken en brandstofprijzen

De brandstof is goedkoper dan hier in Nederland. In Nieuw-Zeeland betaal je ongeveer dezelfde prijs als in Nederland maar dan in de Nieuw-Zeelandse dollar. De website PriceWatch houdt elke 24 uur de prijzen bij per streek, hier vind je de meest actuele brandstofprijzen. Ook in Nieuw-Zeeland ligt de dieselprijs lager dan de benzineprijs, er zijn echter wel extra kosten verbonden aan het rijden van diesel als je zelf een auto of camper koopt. Daarover lees je hier meer. Let er ook op dat de prijzen op het platteland vaak iets hoger zijn dan rond de grotere wegen en steden.
Over het algemeen zijn er in Nieuw-Zeeland voldoende benzinestations in en rondom de steden. In de nationale parken en op het Zuidereiland is het verstandig om voldoende brandstof mee te nemen, er zijn hier minder tankstations aanwezig. Een jerrycan met extra brandstof in de auto is heel gewoon in Nieuw-Zeeland.

Land- en wegenkaart

Het is niet moeilijk om in Nieuw-Zeeland een wegenkaart te kopen. Bij de meeste garages of de toeristenkantoren zoals de i-Side zijn kaarten te verkrijgen. Naast de gewone wegenkaart is het aan te raden om een meer gedetailleerde kaart aan te schaffen. Deze kaarten bieden extra informatie over de plekken die je niet wilt missen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram