Autorijden in Nieuw-Zeeland

Van rijbewijs tot brandstofprijs

Autorijden in Nieuw-Zeeland verschilt op een aantal punten van Nederland. Zo rij je hier links en zijn snelwegen alleen rond de grotere steden te vinden. Op het platteland kom je vaak gravelwegen tegen. Gelukkig is een Nederlands rijbewijs geldig, maar het meenemen van een internationaal rijbewijs kan handig zijn. Lees verder voor meer tips over veilig rijden in Nieuw-Zeeland.
Autorijden Nieuw-Zeeland
Autorijden Nieuw-Zeeland

Om alles in Nieuw-Zeeland te kunnen zien en je zo vrij te voelen als een vogel is het rijden van je eigen auto of bus de ideale uitkomst. En gelukkig is het rijden in Nieuw-Zeeland niet heel moeilijk. De wegen zijn over het algemeen goed, bebording is duidelijk en de files zijn vaak ver te zoeken. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat er in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant van de weg wordt gereden. Even wennen maar het valt erg mee! Hier lees je meer over de regels m.b.t. het hebben van een rijbewijs, hoe de wegen zijn, welke beperkingen sommige huurauto’s hebben en natuurlijk hoe de brandstofprijzen in Nieuw-Zeeland zijn!

Rijbewijs

Bij het huren of kopen van een auto of camper dien je over een geldig rijbewijs te beschikken. Daarnaast is het (tegenwoordig) verplicht om een Engelse vertaling van het rijbewijs bij je te hebben. Wij hebben ervoor gekozen om via de ANWB in Nederland een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Het internationale rijbewijs is één jaar geldig. Het documentje bestaat uit een pasfoto, handtekening en er staat in verschillende talen in dat de persoon over een geldig rijbewijs beschikt. Je mag echter maar twaalf aaneengesloten maanden rijden op een buitenlands rijbewijs. Daarna moet je over een Nieuw-Zeelands rijbewijs beschikken. Het land verlaten en opnieuw betreden is overigens ook een optie. Aan het huren van een auto of camper kunnen wel nog extra beperkingen hangen, zoals leeftijd (minimaal 21 jaar), dit kan per verhuurder verschillen.

Wegen in Nieuw-Zeeland

De wegen in Nieuw-Zeeland zijn over het algemeen in goede staat. De meeste wegen zijn geasfalteerd. Daarnaast vind je op het platteland nog veel wegen met gravel, erg leuk om over te rijden. Rond de grote steden zijn snelwegen aangelegd zoals wij die kennen in Nederland. Vaak bestaan de geasfalteerde wegen uit één baan en vooral in de bergen is het goed opletten voor tegenliggend verkeer.
Omdat het op de wegen in Nieuw-Zeeland niet erg druk is zijn er minder files en is het rijden in Nieuw-Zeeland erg fijn. Geniet vooral van al het schoons tijdens de reis.

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft onze liefde voor reizen aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

auto huren
Auto verhuur
All-in huurprijzen
24/7 Nederlandse support
Bekijk het aanbod
algemene vakanties en reizen
Complete reizen
Privé- en groepsreizen
Met auto of camper
Bekijk het aanbod
camper huren
Camper verhuur
Pakketreizen & maatwerk
Verhuurders vergelijken
Bekijk het aanbod

Rijbeperkingen

Vaak is het verboden om met een huurauto of camper te rijden op niet-geasfalteerde wegen, door diepe plassen water en zeker niet door zout water. Wanneer je een Four Wheel Drive huurt mag dat wel op erkende onverharde wegen. Laat je van tevoren dus goed informeren door het verhuurbedrijf zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
Wanneer je kiest om een eigen vervoersmiddel te kopen ben je vrij om te rijden waar je wilt. Wees wel voorbereid, zorg voor een reservewiel en gereedschappen om het wiel te verwisselen. Ook voldoende water aan boord is slim. De motor kan nog weleens overkoken of een slangetje van het koelwater scheurt. Gelukkig zijn de lokale mensen erg vriendelijk en bijna altijd bereid om, wanneer dat nodig is, te helpen.
Bij een ongeluk of aanrijding dien je onmiddellijk de politie, en wanneer het een huurauto is het verhuurbedrijf, in te lichten. Een politierapport wordt altijd opgemaakt.

Tanken en brandstofprijzen

De brandstof is goedkoper dan hier in Nederland. In Nieuw-Zeeland betaal je ongeveer dezelfde prijs als in Nederland maar dan in de Nieuw-Zeelandse dollar. De website PriceWatch houdt elke 24 uur de prijzen bij per streek, hier vind je de meest actuele brandstofprijzen. Ook in Nieuw-Zeeland ligt de dieselprijs lager dan de benzineprijs, er zijn echter wel extra kosten verbonden aan het rijden van diesel als je zelf een auto of camper koopt. Daarover lees je hier meer. Let er ook op dat de prijzen op het platteland vaak iets hoger zijn dan rond de grotere wegen en steden.
Over het algemeen zijn er in Nieuw-Zeeland voldoende benzinestations in en rondom de steden. In de nationale parken en op het Zuidereiland is het verstandig om voldoende brandstof mee te nemen, er zijn hier minder tankstations aanwezig. Een jerrycan met extra brandstof in de auto is heel gewoon in Nieuw-Zeeland.

Land- en wegenkaart

Het is niet moeilijk om in Nieuw-Zeeland een wegenkaart te kopen. Bij de meeste garages of de toeristenkantoren zoals de i-Side zijn kaarten te verkrijgen. Naast de gewone wegenkaart is het aan te raden om een meer gedetailleerde kaart aan te schaffen. Deze kaarten bieden extra informatie over de plekken die je niet wilt missen.

Laat de eerste reactie achter


Nog meer over Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina’s nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in