Autorijden in Nieuw-Zeeland

Van rijbewijs tot brandstofprijs

Om alles in Nieuw-Zeeland te kunnen zien en je zo vrij te voelen als een vogel is het rijden van je eigen auto / bus de ideale uitkomst. En gelukkig is het rijden in Nieuw-Zeeland niet heel moeilijk. De wegen zijn over het algemeen goed, bebording is duidelijk en de files zijn vaak ver te zoeken. Het enige waar men rekening mee dient te houden is dat er in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant van de weg wordt gereden. Even wennen maar het valt erg mee! Hier lees je meer over de regels m.b.t. het hebben van een rijbewijs, hoe de wegen zijn en welke beperkingen sommige huurauto’s hebben en natuurlijk hoe de brandstofprijzen in Nieuw-Zeeland zijn!

Rijbewijs

Bij het huren of kopen van een auto of camper dien je over een geldig rijbewijs te beschikken. Daarnaast is het (tegenwoordig) verplicht om een Engelse vertaling van je rijbewijs te hebben. Wij hebben ervoor gekozen om bij de ANWB in Nederland een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Het internationale rijbewijs is één jaar geldig. Het documentje bestaat uit een pasfoto, handtekening en er staat in verschillende talen in dat de persoon over een geldig rijbewijs beschikt. Je mag echter maar 12 aaneengesloten maanden rijden op een buitenlands rijbewijs. Daarna dien je over een Nieuw-Zeelands rijbewijs te beschikken. Het land verlaten en opnieuw betreden is ook een optie. Aan het huren van een auto / camper kunnen wel nog extra beperkingen hangen, zoals leeftijd (min. 21), dit kan per verhuurder verschillen.

Wegen in Nieuw-Zeeland

De wegen in Nieuw-Zeeland zijn over het algemeen in goede staat. De meeste wegen zijn geasfalteerd. Daarnaast vind je op het platteland nog veel wegen met gravel, erg leuk om over te rijden. Rond de grote steden zijn snelwegen aangelegd zoals wij deze kennen in Nederland. Vaak bestaan de geasfalteerde wegen uit één baan en vooral in de bergen dien je goed op te letten voor tegenliggend verkeer.
Omdat het op de wegen in Nieuw-Zeeland niet erg druk is zijn er minder files en is het rijden in Nieuw-Zeeland erg fijn. Geniet vooral van al het schoons tijdens de ritten.

Rijbeperkingen

Vaak is het verboden om met een huurauto of camper te rijden op niet-geasfalteerde wegen, door diepe plassen water en zeker niet door zoutwater. Wanneer je een Four Wheel Drive huurt mag dat wel op erkende onverharde wegen. Laat je van te voren dus goed informeren door het verhuurbedrijf zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan.

Wanneer je ervoor kiest om een eigen vervoersmiddel te kopen ben je vrij om te rijden waar je wilt. Wees wel voorbereid, zorg voor een reserve wiel en gereedschappen om het wiel te verwisselen. Ook voldoende water aan boord is aan te raden. De motor kan nog wel eens overkoken of een slangetje van het koelwater kan scheuren. Gelukkig zijn de lokalen mensen erg vriendelijk en bijna altijd bereid om, wanneer dat nodig is, te helpen.
Bij een ongeluk of aanrijding dien je onmiddellijk de politie, en wanneer het een huurauto is het verhuurbedrijf, in te lichten. Een politierapport dient altijd te worden opgemaakt.

Tanken en brandstofprijzen

De brandstof is goedkoper dan hier in Nederland. In Nieuw-Zeeland betaal je ongeveer dezelfde prijs als in Nederland maar dan in NZ dollar. De website PriceWatch houdt elke 24 uur de prijzen bij per streek, hier vind je de meest actuele brandstofprijzen. Ook in Nieuw-Zeeland ligt de dieselprijs lager dan de benzineprijs, er zijn echter wel extra kosten verbonden aan het rijden van diesel als je zelf een auto of camper koopt. Daarover lees je hier meer. Let er ook op dat de prijzen op het platteland vaak iets hoger zijn dan rond de grotere wegen en steden.
Over het algemeen zijn er in Nieuw-Zeeland voldoende benzinestations in en rondom de steden. In de Nationale Parken en op het Zuidereiland is het verstandig om voldoende brandstof mee te nemen, er zijn hier minder tankstations aanwezig. Een jerrycan met extra brandstof in de auto is dan ook heel gewoon in Nieuw-Zeeland.

Land- / wegenkaart

Het is niet moeilijk om in Nieuw-Zeeland een wegenkaart te kopen. Bij de meeste garages of de toeristenkantoren zoals de i-Side zijn kaarten te verkrijgen. Naast de gewone wegenkaart is het aan te raden om een meer gespecialiseerde kaart aan te schaffen. Deze kaarten bieden extra informatie over de plekken die je niet mag missen.De door ons geselecteerde top negen Nieuw-Zeeland reizen

Bekijk het complete reisaanbod

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *