Tongariro / Taupo

Mount Doom - Grootste Lake - Tongariro crossing - Geothermische activiteit

Tongariro / Taupo ligt centraal op het noordereiland. De meeste mensen brengen dan ook een bezoek aan deze regio, niet alleen omdat het zo centraal gelegen is maar ook omdat deze regio veel te bieden heeft! Zo vind je hier onder andere het Tongariro National Park met daarin o.a. Mount Ngarahoe (Mount Doom uit The Lord of the Rings) en de beste eendaagse wandeling van Nieuw-Zeeland; de Tongariro Crossing. Maar ook Lake Taupo (het grootste meer van het land) en de daaraan gelegen stad Taupo zijn populair. In deze regio vind je veel geothermische activiteit te zien in het craters of the moon park maar ook in de energie centrale welke werkt op de warmte uit de aarde.

Alvast een beter beeld krijgen van de mogelijkheden die Tongariro / Taupo te bieden heeft? Bekijk dan deze video gemaakt door GreatLakeTaupo.com:

Hoogtepunten

Tongariro / Taupo bestaat uit vier regio’s welke allemaal iets anders te bieden hebben. Zo is er het Taupo Town Center welke alle faciliteiten heeft van een grote stad en erg populair is onder backpackers en rondreizigers. Turangi is een klein stadje aan de andere kant van Lake Taupo. Vanuit hier bereik je het Tongariro National Park, het oudste nationale park van Nieuw-Zeeland met de mooiste eendaagse wandeling van het land, de Tongariro Crossing. Mangakino is een kleine en rustige plaats langs Lake Maraetai en de oever van de Waikato Rivier met vele outdoor activiteiten.

Taupo Town Center – is een ontspannen uitvalsbasis voor veel toeristen. Vanuit hier bereik je namelijk enkele unieke natuurverschijnselen maar kun je ook de adrenaline door je lijf laten gieren. Zo wordt Taupo beschouwt als de skydive hoofdstad van de wereld, met meer dan 30.000 sprongen per jaar, kun je er bungyjumpen en een tocht maken met het nieuwste adrenaline oproepende speeltje uit Nieuw-Zeeland, de Jet boat. Maar ook voor een avond uit zit je in het Taupo Town Center goed, met veel gezellige cafes die zorgen voor een gezellig nachtleven. Deze activiteiten zijn door de centrale ligging van van Taupo goed te combineren met het natuurschoon. Te beginnen met het grootste meer van Nieuw-Zeeland en de naamgever van de stad: Lake Taupo, welke de langste rivier de Waikato River voedt. Daarnaast staat Taupo bekend om de geothermische activiteit welke o.a. in het Craters of the Moon park te zien is. Maar ook in het Spa Thermal Park (een soort stadspark), waar een hotspring uitkomt in de Waikato River.

Tip: Het (gratis) Spa Thermal Park heeft een hotspring welke uitkomt in de Waikato River en biedt hierdoor zowel verkoeling als verwarming. Ideaal om zelf de geothermische activiteit te ervaren, maar vooral erg lekker om in te ontspannen!

Sfeerimpressies van onze ervaringen in Tongariro / Taupo!

  • Views on the way fro
Follow Me on Pinterest

Turangi – is een klein stadje aan de andere kant van Lake Taupo. Het ligt hierdoor dichterbij het Tongariro National Park en is daarom een veel gebruikte uitvalsbasis voor activiteiten in dit park zoals het wandelen van de Tongariro Alpine Crossing en skien in het grootste skigebied van Nieuw-Zeeland: Whakapapa. Maar ook in dit stadje is de geothermische activiteit nooit ver, net buiten het centrum vindt je namelijk een historisch stadje (Tokaanu) met een “Thermal walk”, een route langs mineral pools.

Tip: De Tongariro Alpine Crossing is een echte aanrader en uitgeroepen tot beste eendaagse wandeling van Nieuw-Zeeland. Deze wandelroute van 19,4 km gaat dwars door het nationale park en geeft een unieke kijk in dit vulkanische gebied. De route begint en eindigt op verschillende punten, regel dus iemand die je ophaalt. Verschillende organisaties kunnen dit voor je doen.

Tongariro National park – is het eerste nationale park van Nieuw-Zeeland, en het vierde ter wereld en is daarnaast beloond met het UNESCO Dual World Heritage. Een status die zowel de culturele en spirituele Maori associaties erkend als het vulkanische natuur gebied. Maar het park is misschien wel nog bekender geworden door de rol in de filmtrilogie Lord of the Rings, waar het is omgedoopt tot “Land of Mordor” en waarin Mount Ruapehu als Mount Doom wordt gebruikt.
Naast de eerder besproken Tongariro Alpine Crossing zijn er nog verschillende andere wandelingen door het park. De drie vulkanen in het park kunnen nog actief zijn, doe daarom altijd eerst navraag voordat je één van de routes gaat lopen. Alvast een beeld krijgen van het park? Bekijk dan deze schitterende timelapse:

Mangakino – is een rustig en afgelegen plaats waar je kunt ontsnappen aan de drukte, voor zo ver Nieuw-Zeeland hier nog niet in is geslaagd. Mangakino ligt tussen Lake Maraetai en de Waikato River en biedt prachtige uitzichten en verschillende outdoor activiteiten. Met veel wandeltochten en mountainbike routes kun je hier echt genieten van de natuur. Heerlijk om te ontspannen of te zoeken naar avontuur dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *