Wonen in Nieuw-Zeeland

Wonen in een land met maanlandschappen, dolfijnen en vulkanen

Nieuw-Zeeland is al mooi om te bereizen, laat staan om er te wonen. De definitie van wonen is lastig. Met deze pagina wordt er ingegaan op de mogelijke manieren van wonen wanneer je langer dan gemiddeld op één plek blijft, bijvoorbeeld tijdens werk of studie. Het echte werk, emigreren naar Nieuw-Zeeland is een heel ander verhaal. Wel van plan om te emigreren? Bekijk dan deze overheidssite. Wanneer je gaat werken in Nieuw-Zeeland komt een vaste plek om te wonen al snel om de hoek kijken. Dit artikel gaat in op wonen in een hostel, wonen door te WWOOF’en en een kamer of appartement huren.

Wonen in een hostel

Mensen komen op hostels af omdat dit vaak bruisende plekken zijn. Door deze sfeer en levendigheid blijven mensen hangen. Het is een veelgebruikte uitvalsbasis voor backpackers die werken om de reis te bekostigen. Handig, de meeste hostels hebben vaak een voordeliger tarief bij een langer verblijf. Dit wordt ook wel long term stay genoemd en kan al vanaf één week. Hierdoor is het over het algemeen goedkoper (en gezelliger) dan het huren van een kamer. Nog meer voordeel valt te behalen met de BBH Card, waarmee al snel 3,- NZD per overnachting wordt bespaard.
Een andere veel voorkomende mogelijkheid bij hostels is om daar te werken voor de kosten van inwoning, ofwel je verblijft gratis in het hostel voor een paar uur werken per dag. Hiermee bespaar je serieus terwijl er voldoende tijd over is voor ander werk of juist ontspanning. Deze plekken zijn er niet in overvloed, meestal maar voor één of twee personen per hostel dus reken jezelf niet te rijk. Het kan lastig zijn zo’n “plek” te bemachtigen.

Wonen middels WWOOF’en

Wil je relatief goedkoop wonen op een vaak unieke plek? Denk dan eens aan WWOOF’en. WWOOF’en staat voor Willing Workers on Organic Farms. Deze term wordt voor grofweg twee dingen gebruikt: het hierboven beschreven werken/wonen in een hostel of 4-6 uur per dag werken op een boerderij in ruil voor eten en een slaapplek (varieert van een halve week tot een aantal weken/maanden). Het voordeel van het werken op een boerderij is dat er ook drie maaltijden per dag voor je klaarstaan. Zo zijn er bijna geen vaste kosten meer. Het nadeel van deze “vergoeding” van eten en overnachten is dat het wordt gezien als een betaling voor het werk. Hiervoor is een visa vereist waarmee dit mag (Working Holiday). Elk jaar komt er een boek uit met een adresoverzicht van mensen die plekken op hun boerderij aanbieden. Kijk hier voor meer informatie.

Kamer of appartement huren

Voor een langere periode werk gevonden? Misschien is dan de drang naar meer privacy groter. Dan is het huren van een kamer of een appartement interessant. In Nieuw-Zeeland wordt over het algemeen huur betaald per week. Het is dan ook helemaal niet gek om voor een korte periode te huren, geen huurovereenkomsten voor een half jaar of jaar zoals we hier in Nederland gewend zijn. Er zijn verschillende manieren om een beschikbare kamer of appartement te vinden. De meest voor de hand liggende is via het internet. Websites als Trademe.co.nz, nzflatmates.co.nz, EasyRoommate.co.nz en/of RentaRoom.org.nz tonen het aanbod kamers of appartementen. Maar maak ook eens een rondje door de stad (op lantaarnpalen hangen vaak advertenties) of kijk op de prikborden in hostels en supermarkten.
De huur voor een eenkamerappartement buiten het centrum van een stad kost tussen de €460,- en €625,- per maand. Voor een driekamerappartement in het centrum betaal je tussen de €840,- en € 1.310,- per maand. De prijs voor een enkele kamer ligt tussen de €300,- en €450,-.

Vincent: “De meeste appartementen hebben één hoofdhuurder. De hoofdhuurder heeft het contact met de huisbaas. Vaak wordt er aan deze hoofdhuurder betaald, dit kan zowel cash als per overschrijving. Het is dus vrij makkelijk om voor een kortere periode iets te huren.”

Algemene tips

Wonen in Nieuw-Zeeland kan op verschillende manieren, welke het meest geschikt is hangt helemaal af van jouw eisen. Waarom blijf je langer op één plek en hoe vrij wil je blijven. In vergelijking met een kamer of appartement is een hostel heel gemakkelijk opgezegd. Net als in Nederland is het verstandig om te kijken wat, waar en van wie je huurt. Ook in Nieuw-Zeeland komt oplichting voor!
De bovenstaande tips zijn aangedragen door Vincent. Vincent heeft in 2014-2015 anderhalve maand in Paihia gewoond, vier maanden in Auckland, vijf weken op Waiheke Island en een goede twee maanden in Queenstown. Ook werkte hij op verschillende plekken om tussendoor de omgeving te verkennen.Ideaal voor backpackers

Lees meer over Activity International

Comments

 1. Daya
  december 13th

  Hoi,

  ik ga samen met een vriendin van mij naar Auckland voor een halfjaartje en de tijd begint voor ons echt te dringen. We zijn dan ook erg aan het stressen.
  De tips op deze pagina zijn erg handig, maar ik was ook wel nieuwsgierig naar je verblijfplek(ken) in Auckland.

  Groetjes Daya

  • Vincent
   december 17th

   Ik heb in Auckland 4 maanden gewoond in Mt Albert, in de straat Tasman Avenue om precies te zijn. Best een prima wijk, je hebt er een universiteit, een park, fitness faciliteiten en niet onveilig. Ook prima busverbinding naar het centrum, Central Business District. Ongeveer 20 min met de bus als ik het me goed herinner.
   Verder heb ik ook nog op 2 andere plekken gewoond in Auckland, maar die waren nog veel verder van CBD. En als daar bijvoorbeeld je werk zit, test dan eerst doordeweeks het openbaar vervoer, want dat kan nogal tegenvallen. Op zondag duurde mijn reis een uurtje, op maandag 3 uur. Dus werkte bij dat ene bedrijf niet zolang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *