Wildlife spotten in Nieuw-Zeeland

Wanneer en waar moet je zijn om wildlife te zien?

Nieuw-Zeeland is één van die landen met zoveel diversiteit dat je haast niet weet waar je het zoeken moet. Wat je absoluut niet mag missen is de wildlife van Nieuw-Zeeland, zo tastbaar als het hier is zijn we nog niet vaak tegengekomen. Zolang je weet waar en wanneer je ergens moet zijn, is de kans om wildlife te zien bijna 100%. Dit geldt helaas niet voor alle dieren, maar we gaan je in ieder geval op weg helpen om alle dieren te zien. Al wordt het erg lastig om het favoriete dier van Nieuw-Zeeland, de Kiwi, in het wild te spotten.

Kiwi’s zien in Nieuw-Zeeland

Hoewel de Kiwi het nationale symbool van Nieuw-Zeeland is, komt hij niet in overvloed voor. Integendeel zelfs, hij wordt bedreigd, er zijn er nog maar 70.000. Dit maakt een moeilijk te vinden vogel nog moeilijker te vinden. Kiwi’s houden namelijk van dichtbegroeide bossen en maken hun nesten in holen, holle boomstammen of onder struiken. En ze komen alleen in de nacht naar buiten, je zult ze (de mannetjes) dan ook eerder horen dan zien. Maar als je geluk hebt zijn er een aantal plekken waar de Kiwi in het wild te zien is:

 • Waipoua Forest, Northland
 • Aroha Island, Kerikeri
 • Warkwarth, North Auckland Peninsula
 • Kapiti Island
 • Okarito, Franz Josef
 • Tuatapere, Southland
 • Dunedin, Otago
 • Stewart Island

Voor Nieuw-Zeeland is het belangrijk om de Kiwi te behouden. Er wordt van alles gedaan om hier een positieve bijdragen aan te leveren. Zo zijn er verschillende sanctuaries waar de Kiwi wordt beschermd en waar het mogelijk is om deze dieren in hun natuurlijke habitat te zien. Eén van de grootste is Zealandia, net buiten Wellington maar er zijn door heel Nieuw-Zeeland Kiwi sanctuaries te vinden. Mocht je ook hier geen succes hebben, of wil je zeker weten dat je een Kiwi gezien hebt terwijl je in Nieuw-Zeeland bent, neem dan een kijkje bij een Kiwi in gevangenschap.

Een loopvogel die je veel eerder spot, en heel brutaal is, is de Weka. De Weka komt vooral op het Zuidereiland voor, maar ook in sommige bossen van het Noordereiland.

Opmerking: Let op je spullen, de Weka houdt van jatten. Zo zijn wij verschillende spullen ‘kwijtgeraakt’ omdat de afwas nog buiten stond.

Plekken om zeehonden te zien

Zeehonden zijn een stuk makkelijker te spotten dan de Kiwi’s. Over het algemeen komen zeehonden voornamelijk voor op het Zuidereiland, al zijn er enkele stranden rondom Wellington waar je de New-Zealand Fur Seal kunt zien.
Vanaf oktober beginnen de mannetjes hun territorium af te bakenen en beschermen terwijl de vrouwtjes meestal eind november aan land komen. Halverwege december worden de pups geboren. Zij blijven vervolgens acht tot twaalf maanden in en rondom de kolonie. De mooiste zeehondenkolonies vind je hier:

 • Highway no. 5 in de buurt van Kaikoura (Ohau Stream)
 • Kaikoura peninsula
 • Milford Sound
 • Tauranga Bay
 • Sandfly Bay
 • Sinclair Head
 • Wharariki Beach
 • Cape Palliser
 • Nugget Point
 • Shag Point

Zeeleeuwen spotten in Nieuw-Zeeland

Naast de vele zeehonden is Nieuw-Zeeland ook de plek voor zeeleeuwen, en wel de New-Zealand Sea Lion. Hij is wat lastiger te spotten, maar er mag moeite in gestopt worden om één van Nieuw-Zeelands grootste dieren te zien. De zeeleeuwen volgen ongeveer hetzelfde patroon als de zeehonden, je vindt ze vooral op het Zuidereiland en het paringsseizoen is van november tot januari. De kans dat je pups van een zeeleeuw gaat zien is erg klein. Ze zoeken vaak afgelegen zandstranden (eilanden) waar ze hun jongen in een beschermde omgeving grootbrengen. Je zult dan ook veel eerder een eenzame zeeleeuw spotten, die uitrust op het strand of achter de pinguïns aanrent. De grootste kans om de New-Zealand Sea Lion te zien heb je hier:

 • Otago Peninsula
 • The Catlins
 • Stewart Island

Plekken om Yellow Eyed Pinguins te zien

Hoewel de Yellow Eyed Pinguins, ofwel de Geeloogpinguïn in het Nederlands, een bedreigde diersoort is (met ongeveer 7.000 volwassen dieren) is hij nog vrij makkelijk te spotten. Je moet er wel voor zorgen dat je op het juiste tijdstip op de juiste plek bent. Bij de Yellow Eyed Pinguin geldt vooral dat je ze niet moet storen, juist door menselijk toedoen is het nu een bedreigde diersoort. Hou je dus aan alle regels, blijf op de viewpoints en ga niet midden op het strand staan. De pinguïns komen namelijk niet aan land als ze gevaar zien, in de periode dat er jongen zijn (tussen november en maart) betekent dit dat zij verhongeren. Op de volgende plekken maak je als de avond valt kans om de Yellow Eyed Pinguins aan land te zien komen:

Little Blue Pinguins spotten in Nieuw-Zeeland

De Little Blue Pinguin, ofwel de dwergpinguïn in het Nederlands, zijn waarschijnlijk de meest schattige pinguïns ter wereld. Het is de kleinste pinguïnsoort en komt alleen voor in Nieuw-Zeeland en Zuid-Australië. Ze zijn tussen mei en maart te zien en let op, je moet goed kijken. Je ziet ze namelijk zo over het hoofd! Als je weet waar je moet zijn en er op het juiste moment bent dan is het een ervaring die je niet snel zult vergeten. De enige plek die wij hebben kunnen vinden was Oamaru. Hoewel hier een plek is waar je flink moet betalen om de kolonie te zien, zijn ze ook gratis te bewonderen. Hier vind je de exacte locatie. Andere locaties zijn:

 • Wellington Harbou
 • Cook Strait islands
 • Marlborough Sounds
 • West Coast
 • Fiordland
 • Banks Peninsula
 • Otago Peninsula
 • Stewart Island

De Little Blue Pinguins komen over het algemeen later aan land dan de Yellow Eyed Pinguins, meestal als de avond net is gevallen.

Waar je (Hector) dolfijnen ziet

Dolfijnen zijn rondom heel Nieuw-Zeeland te vinden, het is vaak geluk hebben of je ze ook ziet. Dolfijnen jagen namelijk in een groot territorium en zijn niet standaard op één of meerdere plekken te zien. Wij hebben, vaak vanuit de auto, op zowel het Noorder- als Zuidereiland dolfijnen gezien. Zelfs hadden we het geluk om te zwemmen in een grote groep dolfijnen! De Hectordolfijn, met 1,5 meter één van de kleinste dolfijnen ter wereld, komt voornamelijk voor op het Zuidereiland. Al zijn er soms meldingen dat hij ook gezien is rondom het Noordereiland. De grootste kans om de Hectordolfijn te zien is tussen Haast en Farewell Spit in het westen, Banks Peninsula in het oosten en Te Waewae Bay en Porpoise Bay/Te Whanaga Aihe in het zuiden. Wij zagen ze in een baai net naast Curio Bay, Fossilized Forest.

Ook walvissen en orka’s rondom Nieuw-Zeeland

Zeker, ook deze magische dieren zijn te zien in de wateren rondom Nieuw-Zeeland. Vooral Kaikoura is de spot om deze reuzen van de zee te zien. Doordat het water net buiten Kaikoura erg diep is en daarna in korte tijd ondieper wordt stuwt de koude onderstroom voedsel naar boven, waar vervolgens maar wat graag gebruik van wordt gemaakt door zowel walvissen (humpback whales en sperm whales) en orka’s (killer whales). De periodes van beide is alleen wel verschillend. Orka’s kun je zien tussen december en maart waar de humpback whales in juni en juli voor de kust zwemmen. Maar er zijn ook nog andere walvissoorten rondom Nieuw-Zeeland te vinden, zo heb je kans de Blue Whale rondom Taranaki te zien.

Kea’s spotten op het Zuidereiland

Kea’s zijn niet heel bekend, gek eigenlijk want het is één van de slimste vogels ter wereld! En hij komt alleen in Nieuw-Zeeland voor, op het Zuidereiland. Deze papegaai is erg geïnteresseerd in de mens en staat erom bekend altijd voor ongein te zorgen. Zo zijn er veel verhalen van Kea’s die de rubbers van autodeuren lostrekken en eigenlijk alles wat vast zit los proberen te halen. Je kunt Kea’s spotten van Farewell Spit tot Waitutu, plus de Kaikoura Ranges. De grootste kans heb je in de berggebieden, bijvoorbeeld in Arthurs Pass.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *