Liften in Nieuw-Zeeland

Een unieke manier om het land te ontdekken

Een (erg) goedkope manier van reizen door Nieuw-Zeeland is liften, het is een vrij gebruikelijk fenomeen daar. Een andere optie is om te zoeken naar mensen met dezelfde bestemming en de benzinekosten te delen. Veel van dit soort oproepen vind je bijvoorbeeld op de Facebookgroep Backpackers New-Zealand of op prikborden in hostels. Fellowtraveller.co.nz waar mensen gezocht kunnen worden die in dezelfde richting rijden, is een vrij nieuw initiatief.

Is liften niet gevaarlijk?

100% veilig is het in geen enkel land. De stempel relatief veilig durven we echter wel aan Nieuw-Zeeland te geven. Het is veel gewoner om te liften dan in Nederland, mede door slecht openbaar vervoer. Naast leren over andere culturen en gratis vervoer, heeft het ook als voordeel dat je lokale informatie krijgt. Op Waiheke Island bijvoorbeeld wordt veel gelift voor korte afstanden en zijn er zelfs mensen die werk of woonruimte overhouden aan een lift. Liften in het algemeen heeft als nadelen dat het wat langer duurt om ergens te komen en je soms gesprekken moet voeren terwijl je hier geen zin in hebt.

Er zijn organisaties die liften afraden, dit doen ze waarschijnlijk omdat het een paar keer slecht in het nieuws is gekomen. Hou dat in je achterhoofd en bepaal zelf of je het risico wilt nemen. Hier hebben we in ieder geval enkele tips om aan een goede en veilige lift te komen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Milford Sound trip
  Milford Sound kent een paar enorme watervallen
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland Milford Sound
  Water zoekt zijn weg naar beneden in de Milford Sound
  anemptytextlline
 • Flora en fauna Nieuw-Zeeland
  Mooie plaatjes van Lake Pukaki
  anemptytextlline