Liften in Nieuw-Zeeland

Een unieke manier om het land te ontdekken

Een (erg) goedkope manier van reizen door Nieuw-Zeeland is liften, het is een vrij gebruikelijk fenomeen daar. Een andere optie is om te zoeken naar mensen met dezelfde bestemming en de benzinekosten te delen. Veel van dit soort oproepen vind je bijvoorbeeld op de Facebook groep Backpackers New-Zealand of op prikborden in hostels. Een nieuw initiatief is Fellowtraveller.co.nz, waar mensen gezocht kunnen worden die in dezelfde richting rijden.

Is liften niet gevaarlijk?

100% veilig is het in geen enkel land. De stempel relatief veilig durven we echter wel aan Nieuw-Zeeland te geven. Het is veel gewoner om te liften dan in Nederland, mede door slecht openbaar vervoer. Naast leren over andere culturen en gratis vervoer, heeft het ook als voordeel dat je lokale informatie krijgt. Op Waiheke Island bijvoorbeeld wordt veel gelift voor korte afstanden en zijn er zelfs mensen die werk of woonruimte overhouden aan een lift. Liften in het algemeen heeft als nadelen dat het wat langer duurt om ergens te komen en je soms gesprekken moet voeren terwijl je hier geen zin in hebt.

Er zijn organisaties die liften afraden, dit doen ze waarschijnlijk omdat het een paar keer slecht in het nieuws is gekomen. Houd dat in je achterhoofd en bepaal zelf of je het risico wil nemen. Hier hebben we in ieder geval enkele tips om aan een goede en veilige lift te komen.

Tips om te liften in Nieuw-Zeeland

 • Humor. Alleen een duimpje opsteken met een chagrijnig gezicht verkleint de kansen op een lift nogal. Maak daarom een bord met humor, één die uitnodigt om te stoppen en je mee te nemen. Ga bijvoorbeeld voor de tekst “I have cookies” of “Freshly Showered”. Dan moet het natuurlijk wel waar zijn, maar je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Een beetje humor helpt altijd!

 • Vincent: “Ik heb in een jaar tijd zo’n 50 keer gelift en maar een keer langer dan 10 minuten hoeven te wachten. Dit was dan wel gelijk 3,5 uur. Na 3 uur maakte ik een bord met de tekst “South Pole or Gisborne” en binnen een half uurtje had ik een rit van 2 uur.”

 • Veiligheid. Lift overdag en als je dat liever hebt, samen. Heb ook de ballen om nee te zeggen als de auto/bestuurder niet betrouwbaar overkomt. Dit is lastig want het komt misschien over als een belediging. Maar doen alsof je gebeld wordt en al druk ‘bellend’ weglopen van de auto is ook een optie. Maak als extra veiligheidsmaatregel een foto van de nummerplaat en stuur deze naar iemand. Vraag ook duidelijk, vóórdat je instapt, waar de bestuurder precies heengaat.
 • De juiste plek. Officieel mogen auto’s in Nieuw-Zeeland niet stoppen wanneer er gele strepen op de weg staan. Deze staan voornamelijk bij onoverzichtelijke plekken en bij bushaltes. Sommige mensen stoppen toch. Maar vaak genoeg rijden ze al wijzend naar de gele strepen door. Vergeet ook niet aan de juiste kant van de weg te staan gezien ze links rijden.
 • Zorg dat er ruimte is om te stoppen voor een auto. Ga een eindje van die plek staan, zo heeft je toekomstige lift even de tijd om die plek ook te zien. Enkele plaatsen hebben speciaal ingerichte liftplekken zoals Queenstown (net voordat je het centrum uitgaat richting Glenorchy en Sunshine Bay tegenover hotel Crowne Plaza). • De bovenstaande tips zijn aangedragen door Vincent, hij heeft in 2014-2015 twaalf maanden door Nieuw-Zeeland gereisd. Tijdens deze reis heeft hij vaak gelift zonder enige problemen. In dit verhaal lees je zijn leukste ervaringen tijdens het liften.  Ideaal voor backpackers

  Lees meer over Activity International

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *