Liften in Nieuw-Zeeland

Een unieke manier om het land te ontdekken

Een (erg) goedkope manier van reizen door Nieuw-Zeeland is liften, het is een vrij gebruikelijk fenomeen daar. Een andere optie is om te zoeken naar mensen met dezelfde bestemming en de benzinekosten te delen. Veel van dit soort oproepen vind je bijvoorbeeld op de Facebookgroep Backpackers New-Zealand of op prikborden in hostels. Fellowtraveller.co.nz waar mensen gezocht kunnen worden die in dezelfde richting rijden, is een vrij nieuw initiatief.

Is liften niet gevaarlijk?

100% veilig is het in geen enkel land. De stempel relatief veilig durven we echter wel aan Nieuw-Zeeland te geven. Het is veel gewoner om te liften dan in Nederland, mede door slecht openbaar vervoer. Naast leren over andere culturen en gratis vervoer, heeft het ook als voordeel dat je lokale informatie krijgt. Op Waiheke Island bijvoorbeeld wordt veel gelift voor korte afstanden en zijn er zelfs mensen die werk of woonruimte overhouden aan een lift. Liften in het algemeen heeft als nadelen dat het wat langer duurt om ergens te komen en je soms gesprekken moet voeren terwijl je hier geen zin in hebt.

Er zijn organisaties die liften afraden, dit doen ze waarschijnlijk omdat het een paar keer slecht in het nieuws is gekomen. Hou dat in je achterhoofd en bepaal zelf of je het risico wilt nemen. Hier hebben we in ieder geval enkele tips om aan een goede en veilige lift te komen.

Lees hieronder verder!
 • Milford Sound trip
  Milford Sound kent een paar enorme watervallen
  anemptytextlline
 • Nieuw-Zeeland Milford Sound
  Water zoekt zijn weg naar beneden in de Milford Sound
  anemptytextlline
 • Flora en fauna Nieuw-Zeeland
  Mooie plaatjes van Lake Pukaki
  anemptytextlline
 • Zeehondenkolonie Nieuw-Zeeland
  Zeehondjes kijken met Dasja
  anemptytextlline
 • Frans Josef Gletsjer Nieuw-Zeeland
  Wandeling naar de Franz Josef Glacier
  anemptytextlline
 • Vissen Nieuw-Zeeland
  Veel regen aan de West Coast
  anemptytextlline
 • Omgeving Wellington
  Hout nodig
  anemptytextlline
 • Blue lakes Tongariro
  De eerste Blue Lakes tijdens de Tongariro Alpine Crossing
  anemptytextlline
 • Lady Knox Geyser Nieuw-Zeeland
  Lady Knox Geyser
  anemptytextlline
 • Marlborough sounds Nieuw-Zeeland
  Nieuw-Zeeland maakt je happy
  anemptytextlline
 • Bezoek Tongariro Nationaal park
  Lavastroom in het Tongariro National Park
  anemptytextlline
 • Kiwi Nieuw-Zeeland
  Pas op Kiwis
  anemptytextlline
 • Zuidereiland Marlborough Sounds
  De Marlborough sounds vanaf boven
  anemptytextlline
 • Nationaal park Abel Tasman
  Nationaal park Abel Tasman
  anemptytextlline
 • Church of the Good Shepherd Zuidereiland
  Church of the Good Shepherd aan Lake Pukaki
  anemptytextlline
 • Cabel car Wellington
  Uitzicht vanaf de top van de cabel car
  anemptytextlline
 • Tasman Glacier ijsschotsen
  IJsschotsen van de Tasman Glacier
  anemptytextlline
 • Wandelen Canterbury Nieuw-Zeeland
  Special delivery
  anemptytextlline
 • Hiken Mount Cook Nieuw-Zeeland
  Onderweg naar het glacier lake aan de voet van Mount Cook
  anemptytextlline
 • Roadtrippen Bay of Plenty Nieuw-Zeeland
  Roadtrippen langs de kust van Bay of Plenty
  anemptytextlline

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft ons reisvirus aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tips om te liften in Nieuw-Zeeland

 • Humor. Alleen een duimpje opsteken met een chagrijnig gezicht verkleint de kansen op een lift nogal. Maak daarom een bord met humor, één die uitnodigt om te stoppen en je mee te nemen. Ga bijvoorbeeld voor de tekst 'I have cookies' of 'Freshly Showered'. Dan moet het natuurlijk wel waar zijn, maar je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Een beetje humor helpt altijd!

Vincent: "Ik heb in een jaar tijd zo'n 50 keer gelift en maar een keer langer dan tien minuten hoeven te wachten. Dit was dan wel gelijk drieënhalf uur. Na drie uur maakte ik een bord met de tekst 'South Pole or Gisborne' en binnen een half uurtje had ik een rit van twee uur."

 • Veiligheid. Lift overdag en als je dat liever hebt, samen. Heb ook de ballen om nee te zeggen als de auto of bestuurder niet betrouwbaar overkomt. Dit is lastig want het komt misschien over als een belediging. Maar doen alsof je gebeld wordt en al druk 'bellend' weglopen van de auto is ook een optie. Maak als extra veiligheidsmaatregel een foto van de nummerplaat en stuur deze naar iemand. Vraag ook duidelijk, voordat je instapt, waar de bestuurder precies heengaat.
 • De juiste plek. Officieel mogen auto's in Nieuw-Zeeland niet stoppen wanneer er gele strepen op de weg staan. Deze staan voornamelijk bij onoverzichtelijke plekken en bij bushaltes. Sommige mensen stoppen toch. Maar vaak genoeg rijden ze al wijzend naar de gele strepen door. Vergeet ook niet aan de juiste kant van de weg te staan gezien ze links rijden ;).
 • Zorg dat er ruimte is om te stoppen voor een auto. Ga een eindje van die plek staan, zo heeft je toekomstige lift even de tijd om die plek ook te zien. Enkele plaatsen hebben speciaal ingerichte liftplekken zoals Queenstown (net voordat je het centrum uitgaat richting Glenorchy en Sunshine Bay tegenover hotel Crowne Plaza).

De bovenstaande tips zijn aangedragen door Vincent, hij heeft in 2014-2015 twaalf maanden door Nieuw-Zeeland gereisd. Tijdens deze reis heeft hij vaak gelift zonder enige problemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram