Werken in Nieuw-Zeeland

Tips en ervaringen om werk te vinden in Nieuw-Zeeland

Werken tijdens het backpacken door Nieuw-Zeeland is helemaal niet zo’n slecht idee. Het biedt een unieke ervaring en zorgt er ook voor dat het budget weer kan worden aangevuld zodat je (nog) langer in Nieuw-Zeeland kan blijven. Of dat de reis voortgezet kan worden naar andere landen natuurlijk. Dit alles is mogelijk met een Working Holiday Visa, aan te vragen via deze link. Met dit visum mag je een jaar lang reizen, wonen en werken in Nieuw Zeeland. Tussendoor mag je Nieuw-Zeeland gewoon verlaten, dus een uitstapje naar bijvoorbeeld Fiji of Australië is mogelijk. Dit is aan te bevelen want het ligt om de hoek, bij wijze van spreken.

Wat er geregeld moet worden

Om te werken in Nieuw-Zeeland is het sterk aan te raden om een IRD number aan te vragen bij New-Zealand Inland Revenue. Ga je werken zonder een dergelijk nummer dan wordt er belasting geheven middels een “emergency tax code” welke veel hoger uitvalt. Er wordt dan dus meer belasting afgedragen dan nodig is. Het verkrijgen van een IRD nummer is relatief eenvoudig. Deze kan namelijk worden aangevraagd via een formulier (IR595) welke vervolgens met twee pasfoto’s naar de IRD verzonden moet worden. Dit kan dus vanuit Nieuw-Zeeland maar ook vanuit een ander land. let wel op er is een vast adres in Nieuw-Zeeland nodig om een IRD nummer aan te vragen.

Is het moeilijk om werk te vinden in Nieuw Zeeland?

Het ligt eraan wat je zoekt. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk typische backpackerbaantjes gaat doen zoals fruit plukken, horeca, schoonmaken, werken in hostels of op de bouw. Deze baantjes zijn vrij makkelijk te regelen. Er gaan genoeg verhalen de rondte van mensen die moeite hebben met een baan vinden maar vaak komt het erop neer dat ze het gewoon niet goed aanpakken. Luiheid en slechte cv’s, daar kom je in Nederland ook niet ver mee. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die kunnen helpen bij het vinden van werk in Nieuw-Zeeland.

Tips voor het zoeken van werk in Nieuw-Zeeland

 • Referenties. Werkgevers vragen veel naar referenties (of ze het checken is een tweede). Zorg voor de zekerheid toch voor wat contactgegevens van vorige werkgevers want een leeg vakje bij ‘References’ staat ook zo lullig.
 • Netwerken. Misschien een wat algemene tip maar ook in Nieuw-Zeeland werkt het. Vertel iedereen dat je op zoek bent naar werk, wellicht zit er iemand tussen die weet waar ze nog mensen zoeken. Dat is vaak een veel betere ingang dan op goed geluk cv’s versturen.

 • Vincent: “Ik heb in Auckland twee weken lang cv’s verstuurd en uitgedeeld maar uiteindelijk heb ik een goedbetaalde kantoorbaan gevonden doordat ik iemand vertelde dat ik werk zocht.”

 • Uitzendbureaus. Er zijn verschillende soorten uitzendbureaus, ook speciaal voor backpackers. Deze kunnen helpen bij het vinden van werk, maar houd er rekening mee dat dit geen droombaan zal zijn en het vaak gevolgen heeft voor het salaris. Het uitzendbureau houdt namelijk een deel van het salaris in. Mocht je echter geen ster zijn in netwerken of gewoon snel een baan nodig hebben, dan kan het wellicht uitkomst bieden.
 • Hostels. Medewerkers van hostels weten meestal wel wat goede sites of plekken zijn die kunnen helpen. Vaak hangt er ook een prikbord met vacatures. Er bestaan ook hostels waar je bijna gegarandeerd werk krijgt, voorwaarde is wel dat je daar overnacht.
 • Zoek online. Backpackerboard.co.nz , seek.co.nz en trademe.co.nz zijn goede websites.
 • Kranten. Achterin de plaatselijke kranten staan vaak veel vacatures.

 • Vincent: “Ik verbleef een tijdje in Queenstown. Nu wonen hier maar zo’n 11.000 inwoners maar achterin de ‘Lakes Weekly’, een plaatselijk krantje (o.a. verkrijgbaar in cafés) stonden wekelijks toch zo’n 80 vacatures!”

 • Het is lastig om werk te vinden in dunbevolkte plekken. Zoek het vooral in de steden of toeristische plekken. Ideale plaatsen om betaald werk te vinden: Wellington, Auckland, Waiheke Island, Christchurch en Queenstown. • De bovenstaande tips zijn aangedragen door Vincent, hij heeft in 2014-2015 anderhalve maand in Paihia gewoond, vier maanden in Auckland, vijf weken op Waiheke Island en een goede twee maanden in Queenstown. Ook werkte hij op deze plekken om tussendoor de omgeving te verkennen.  Ideaal voor backpackers

  Lees meer over Activity International

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *