Rabat, kleinschalig en vriendelijk

Rabat is de Koningsstad met de meest relaxte vibe

Toen wij naar Rabat gingen wisten we niet wat we moesten verwachten. De hoofdstad van Marokko, dat moet wel kapot druk zijn, toch? Niets bleek minder waar, Rabat is kleinschalig en super vriendelijk. De oude binnenstad (kasba) is nog kleiner dan menig dorp in Nederland. De nieuwe stad eromheen strekt verder, maar heel interessant is die niet op de Tour Hassan, het Mausolé Mohamed V en de souk na.

De meest ontspannen kasba

Rabat staat met stip op één wat meest ontspannen kasba’s betreft. De witte huisjes met blauwe onderkanten (schijnbaar tegen muggen) op zich zelf zijn al rustgevend. Er zijn niet zoveel winkeltjes of verkopers die je geld afhandig proberen te maken. Verdwaal je hier dan krijg je waarschijnlijk een medaille, het is onmogelijk. Zwerf even door de straatjes en geniet van het uitzicht over het strand vanaf het plein rechts achterin de kasba. Met een beetje geluk (in het weekend) val je met je neus in de hipster scene van Rabat, jonge straatmuzikanten lijken te battelen om het meeste publiek terwijl een andere groep het over een andere boeg gooit; tekeningen. Dit alles wordt hevig gedocumenteerd door hordes hobby fotograven. Ja Rabat is fijn.

Tip: er zijn wat mannen die je proberen mee te nemen op een rondleiding, aan het eind van dit vriendelijke gebaar verlangen ze echter geld. Het is onnodig voor Rabat, je kan gewoon weg lopen als iemand je probeert ‘bij de groep te houden’.

De stranden van Rabat

Rabat heeft twee stranden die aan de monding van de rivier liggen, aan de kant van de kasba wordt hevig gesurft. Hoewel de golven buiten de brekers nogal intens waren kwam er elke zoveel seconde een prima golf de brekers binnen gerold. Buiten de brekers was er op dit moment niets te zoeken, zo hevig als de Atlantische Oceaan hier te keer ging hebben we in Marokko nog niet eerder gezien. Waarschijnlijk is dit strand in de zomer een betere plek om te chillen.

Alle foto's
Mausolé Mohamed V
Medina
Tour Hassan
 • hassantoren Rabat
 • Mausolé Mohamed V kunst
 • Mausolé Mohamed V
 • hipsters rabat
 • kasba rabat uitzicht
 • Mausolé Mohamed V erenwacht
 • Dasja Tour Hassan
 • Mausolé Mohamed V moskee
 • kasba rabat
 • Rabat hassantoren
 • rabat medina souk
 • rabat medina uitzicht

Wat je niet mag missen in Rabat

Rabat is meer dan de oude stad, de Tour Hassan en het Mausolé Mohamed V geven een schitterende inkijk in de historie van Marokko en de islam. Volg de boulevard langs de rivier tot de Tour Hassan niet meer te missen is, hier vind je direct het Mausolé Mohamed. Tour Hassan (1196) zou onderdeel moeten worden van één van de grootste moskeeën ter wereld, groter nog dan die in Cordoba. Maar de moskee werd nooit afgebouwd en een aardbeving zorgde ervoor dat alles wat was gebouwd vernietigd werd. Alleen de Hassantoren is blijven staan, maar ook deze is niet voltooid. Met een hoogte van 44 meter komt hij er nog 36 tekort volgens het bouwplan.
Praktisch op hetzelfde terrein is later (1971) het Mausolé Mohamed V gebouwd, als eerbetoon aan de vader van de Marokkaanse onafhankelijkheid. Hier ligt de in 1999 gestorven koning Hassan II. Een opmerkelijk detail is dat het door een Vietnamese architect is ontworpen en het gebouwd is door 400 Marokkaanse ambachtslieden met Italiaans marmer. Het resultaat is ongekend. Het detail is ziek, afgekleed met een erewacht en fotogenieke kandelabers.
Kosten: Zowel de Tour Hassan en het Mausolé Mohamed V zijn gratis en door niet moslims te bezoeken. Enkel de (nieuwe) moskee welke onderdeel is van het Mausolé Mohamed V is niet toegankelijk voor niet-moslims.

De souks van Rabat

Stukken kleiner dan bijvoorbeeld de souks van Marrakesh zijn de souks van Rabat daardoor wat overzichtelijker. Net buiten de Kasba vind je alles waar Marokko bekend om staat. Schitterende muurkleden, felgekleurde stoffen en alles wat er maar van leer en hout gemaakt kan worden. Dit alles wordt af en toe afgewisseld door een overheerlijk ruikend eetkraampje. Ja het is hier goed geregeld; voor 9 dirham (€0,90) per stuk koop je een broodje gevuld met vis en voor 1 dirham (€0,10) per stuk een soort van donut. De glimlachende verkopers maken het plaatje compleet.

Waar je camper te parkeren in Rabat?

Met een camper Rabat in is makkelijk, de wegen zijn breed en overdag niet te druk. Het overnachten is een ander verhaal. Er is één parkeerplek waar overnacht mag worden, 100 meter noord van de kasba. Helaas mogen hier maar maximaal zes campers staan/overnachten. Ben je de zevende dan heb je pech en andere opties zijn er niet in de buurt van de oude kasba, niet eens in de buurt van de stad.
Wij parkeerden langs de boulevard, net onder de Tour Hassan. Volgens de Guardian was het geen probleem om te overnachten, voor 20 dirham. Aan het begin van de avond was er een andere Guardian die het daar niet mee eens was en zelfs de politie dreigde te bellen. De parkeerplaats was namelijk gratis en overnachten was niet akkoord. Uiteindelijk zijn we noodgedwongen de weg op gegaan om 30 km verderop op een bewaakt parkeerplaats de nacht door te brengen.


«

1 Comment

 1. Yvonne
  februari 22nd

  Leuk om te lezen en prachtige foto’s. Wij zijn in januari net in (een ander deel van) Marokko geweest, maar vonden het wederom een superfijn land! Wil zeker nog terug en ook Rabat zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *