De duinen van Erg Chebbi

Fotogenieke duinen binnen handbereik

Home » Afrika » Marokko » De duinen van Erg Chebbi

Het kan natuurlijk niet missen op jouw Marokko vakantie, een bezoek aan de woestijn. Wie wil er nou terugkomen van een Marokko reis, zonder een foto van een eindeloze zandmassa? Dat is het mooie van Marokko. Goed bereikbaar, maar onderdeel van een spannende en andere wereld, met de Sahara in zijn achtertuin. De zandduinen van Erg Chebbi, zijn daarom een populaire bestemming. Ze zijn fotogeniek, lijken precies op hoe wij, als Nederlanders, ons een woestijn zouden voorstellen, en je kunt er gewoon heenrijden over een asfaltweg! Lees hier alles over wat je wel en niet kunt verwachten van deze trekpleister.

Zandduinen of een woestijn

Als je denkt aan Marokko, dan denk je dus al snel aan een woestijn. En als je denkt aan een woestijn, dan denk je al snel aan een eindeloze zandmassa. Een typisch beeld, maar niet echt realistisch. Een groot deel van de Marokkaanse woestijn, is eigenlijk meer een grijze steenachtige vlakte (zoals we beschreven bij dit blog over Gara Madouar). De echte zandige Sahara, begint pas als je al bijna Marokko uit bent, zoals bij M’Hamid. De “Sahara trekpleisters” in Marokko zijn in feite grote zandduinen, te midden van de steenachtige woestijn. De duinen van Erg Chebbi beginnen dus ook vrij onverwachts, ze verrijzen nadat je een grote steenachtige vlakte hebt doorkruist. Dat maakt de duinen van Erg Chebbi goed bereikbaar, en dus een drukbezochte trekpleister.

 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8
  anemptytextlline
 • Ook al loop je verkeerd naar de Akchour waterval het is overal mooi
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Zoek een balkon op voor dit uitzicht
  anemptytextlline
 • De thee en tagine staat al klaar
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Drogende huiden in Fez
  anemptytextlline
 • Dasja in de oude stallen van Meknes
  anemptytextlline
 • Stadsmuren van Meknes
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Mausolé Mohamed V in Rabat
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Stap in een andere cultuur en ontdek veel tips & tricks. Zo kun je goed voorbereid en hopelijk zonder spanning een rondreis maken door dit fantastische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ontkomen aan de drukte

Bereidt je een bezoek voor aan Erg Chebbi, dan merk je al snel dat veel touroperators een “echte woestijnervaring” aanbieden. Op camel tours, in tenten in de duinen slapen, 4×4 tours. Wat je hierbij niet moet vergeten, is dat deze duinen veel kleiner zijn dan de slecht bereikbare duinen in het zuiden. Het is heel cool om in de duinen te wandelen, slapen en op dromedarissen te rijden, maar deze duinen hebben door de geringe omvang en drukte wel een hoger “attractie gehalte”. Dit zal je voornamelijk tegenkomen als je Merzouga als uitvalsbasis gebruikt. Wil je aan de opdringerige proppers ontkomen, dan kun je beter iets noordelijker richting de duinen rijden, via een van de honderden dwarsverbindingen tussen de N13 en de R702 (die parallel aan de duinen loopt). Je kunt dan zelf tot aan de duinen rijden. Ook langs deze weg zijn van begin tot eind veel guesthouses gebouwd, die vaak weer een tentenkamp iets in de duinen hebben opgezet, maar het is er wel rustig en je kunt hier ongestoord verblijven.

Zelfstandig bezoek

De duinen van Erg Chebbi zijn daarom zeer geschikt als je zelfstandig zandduinen wilt bezoeken. Met een touroperator de duinen intrekken is een leuke ervaring, maar je kunt ook zelfstandig een paar uur door de duinen banjeren. Ook de overnachtingen in een luxury tent zijn gaaf, maar zijn vaak maar een paar honderd meter de duinen in. Met een campertje sta je gratis met je voorwielen in het zand. Wat wil je nog meer?

Let op: kies je toch voor een camel tour (dromedarissen rit), check dan online of jouw touroperator een verantwoorde camel hoeder is, want dat is vaak niet het geval (met schrijnende situaties tot gevolg). Wees daarnaast realistisch in je verwachtingen: over het algemeen wordt afgeraden om gelijk een meerdaagse cameltour te boeken als je nog nooit op een drommo hebt gezeten. Veel mensen houden het niet erg lang vol!

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Mattias
Mattias vindt ultieme vrijheid in het reizen. Weg van alles wat moet, en op zoek naar onbekende uitgestrekte natuur. Het liefst met zoveel mogelijk wilde dieren, een paar straathonden en katjes die wat liefde kunnen gebruiken. Het reizen is voor Mattias een inspiratiebron voor het leven in Nederland. Minimalistisch, duurzaam, buiten, en genoegen nemen met minder. Door klein te leven heeft hij de vrijheid, het geld en tijd om zijn dromen waar te maken. In Nederland bouwt Mattias nu zijn eigen Tiny house, en bereidt ondertussen nieuwe avonturen voor.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis