Duurzaam reizen in Marokko met een camper

Tips om zelf bij te dragen aan duurzaam reizen

Geschreven door: Mattias

Veel mensen reizen rond om de mooie natuur van verschillende landen te bekijken. In Marokko zijn prachtige stranden, bergen en woestijnen te vinden. Helaas heeft het reizen direct en indirecte invloed op de klimaatverandering en de vervuiling van de aarde. Het is aan ons als reizigers om de mooie plekken onaangetast achter te laten. Soms is dit lastig, maar vaak ook heel simpel. Hier een aantal tips om duurzaam door Marokko te reizen in een camper.

Het afvalprobleem van Marokko

In Marokko zijn bijna geen vuilnisophaaldiensten. Het afval dat er is wordt op een plek buiten het dorp of stad onzorgvuldig verbrand. De stoffen die vrijkomen bij het verbranden van bijvoorbeeld plastic zijn schadelijk voor de bevolking. Veel afval brandt niet goed en blijft liggen waardoor honden, katten, geiten en vogels zich voeden met eetbare troep dat omringd is door schadelijke producten. Doordat er geen afvalverwerkingsbedrijf is, zijn er weinig openbare prullenbakken. Daarom is het vaak lastig om een prullenbak te vinden om je eigen afval uit de camper weg te gooien. Als je goed zoekt zijn er gelukkig altijd wel prullenbakken te vinden. Op toeristische plekken staat vaak een afvalbak en op de meeste tankstations ook. Bovendien kun je altijd je afval op een camping kwijt. Het nadeel is alleen dat je nooit weet waar deze afvalbakken worden geleegd.

Pak het probleem aan: Van al het zwerfvuil in Marokko kan je erg moedeloos worden. Maar het helpt echt om afval op te ruimen, elk stukje afval dat jij opraapt helpt. Je bent niet de enige, veel reizigers helpen een handje mee. Let er wel op of er een afvalbak in de buurt is, anders rij je straks dagenlang met afval in de camper!

Vermijdt afval

Doordat het verwerken van het afval een groot probleem is, is het belangrijk voor een duurzame reis om zo min mogelijk afval te creëren. Plastic is lastig te verwerken, probeer daarom zo min mogelijk plastic te gebruiken. Dit is lastig. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld plastic flessen mineraalwater omdat veel Europeanen ziek worden van het Marokkaanse kraanwater. Een goede oplossing is om een waterfilter mee te nemen. Het is mogelijk al het water te filteren dat in de watertank van de camper gaat. Daarnaast zijn er ook waterfilters te koop die kleine hoeveelheden filteren die je kunt drinken.

Tip: Scheid je groenafval. Er zijn enorm veel kuddes met geiten en schapen in Marokko. Ze eten alles, dus als je in de buurt van een schaapkudde kampeert kun je je groenafval buiten neerleggen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline